În fiecare an, pe 10 februarie, toate gândurile noastre se îndreaptă spre cea care a fost numită Doamna nursingului românescDoamna dr. Mioara Mincu, fondatoarea Școlii Postliceale Sanitare „Carol Davila”, care ar fi împlinit astăzi vârsta de 88 de ani.

Cu bunătate, iubire, corectitudine, disciplină şi mult devotament față de semeni, a format şi îndrumat echipele de profesori şi generaţii de elevi, care au iubit-o şi îi poartă un profund respect pentru totdeauna.

Este și sărbătoarea Școlii Postliceale Sanitare „Carol Davila”, care împlinește anul acesta 31 de ani de activitate, dar și a Fundației Umaniste „Dr. Mioara Mincu”, care aniversează 12 ani de la înființare.

Marea echipă a Şcolii Postliceale Sanitare „Carol Davila”, a Liceului Teoretic „Dr. Mioara Mincu” şi a Fundaţiei Umaniste „Dr. Mioara Mincu” continuă să ducă mai departe la împlinire ţelurile pe care ni le-a lăsat moştenire pentru viitor.

Şcoala Postliceală Sanitară „Carol Davila”, prima instituţie de învăţământ sanitar privat, este o școală recunoscută pe plan internațional, care formează educatori pentru sănătatea Europei și promovează excelența în educație. În același timp, prin parteneriatul cu Şcoala Gimnazială din Conţeşti, care din anul 2011 poartă numele Doamnei Dr. Mioara Mincu, se construiesc noi legături pentru dezvoltarea educaţiei în lumea satului.

Să fim generoși cu ceilalți, să facem bine, să fim dedicați și să ne iubim profesia – sunt doar câteva din îndemnurile pe care Doamna dr. Mioara Mincu ni le-a lăsat și pe care ni le-a transmis mai ales prin faptele domniei sale. Și să nu uităm niciodată să zâmbim! Deoarece „unii oameni sunt prea obosiţi ca să vă dăruiască un zâmbet. Dăruiţi-le voi unul, pentru că nimeni nu are mai mare nevoie de un zâmbet decât acela care nu-l mai poate dărui”.

Scurtă biografie

Mioara Mincu, născută Slăniceanu (n. 10 februarie 1933, Conțești, județul Dâmbovița – d. 2 februarie 2008, București) a fost medic primar și doctor în Medicină Socială și Sănătate Publică, pedagog și publicist. A fost în fruntea mișcării feministe din România și în anul 1992 a pus bazele Confederației Naționale a Femeilor din România (CNFR), organizație a cărei Președinte executiv a fost până în 2008. Dr. Mioara Mincu a fost membră a Centrului Demografic al OMS, a birourilor UNICEF și UNESCO și membră a S.M.S.P.R.

A învățat la școala primară, care îi va purta mai târziu numele, din satul natal. După absolvirea liceului, s-a înscris la Facultatea de literatură „Mihail Eminescu” din București; dar, după un an de studii, a abandonat literatura în favoarea medicinei. A absolvit Institutul de Medicină și Farmacie „Carol Davila” din București (în prezent Universitatea de Medicină și Farmacie „Carol Davila”), promoția 1958.

Activitate

Asistent universitar la Catedra de Sănătate Publică a UMF și director al Policlinicii Stela, apoi director al Policlinicii Batiștei și director al Spitalului „Ion Cantacuzino” din București (1981-1989). Medic șef al sectorului 2 din București (1979-1983). Medic primar și doctor în Medicină Socială și Sănătate Publică, în urma susținerii tezei: „Educația sanitară pentru tineri” (1977).

A promovat educația sanitară în presă (Magazin, Știință și Tehnică, Femeia, Sănătatea, Luceafărul etc.) și la radio.

În anul 1992, a pus bazele Confederației Naționale a Femeilor din România (CNFR).

În 1990, a înființat Școala Postliceală Sanitară „Carol Davila” din București, școală de 3 ani, pentru calificările: asistent medical generalist, asistent medical de farmacie și asistent medical de balneofiziokinetoterapie și recuperare.

În anul 1996, a început construirea unui Centru de Cultură și Sănătate în satul natal, Conțești (jud. Dâmbovița).

A avut o bogată activitate publicistică, a înființat o bibliotecă pentru asistenții medicali, a fost coordonator de manuale.

(sursa: https://ro.wikipedia.org/wiki/Mioara_Mincu)

 

prof. Raluca Brad