Premiul Nobel pentru Pace a fost câștigat în 2021 de jurnaliștii Maria Ressa și Dmitri Muratovpentru lupta lor curajoasă pentru libertatea de exprimare în Filipine şi Rusia”, a declarat preşedinta Comitetului, Berit Reiss-Andersen, într-o conferinţă de presă la Oslo.

„În acelaşi timp, ei sunt reprezentanţi ai tuturor jurnaliştilor care susţin acest ideal într-o lume în care democraţia şi libertatea presei se confruntă cu condiţii din ce în ce mai potrivnice”, a adăugat ea.

Libertatea presei, niciodată laureată până acum, figura printre favoriţi în acest an, dar cele 329 de candidaturi aflate în cursă erau ţinute secrete.

Premiul – o medalie de aur, o diplomă şi suma de 10 milioane de coroane suedeze (aproape 980.000 de euro) – va fi decernat în cadrul unei ceremonii ce va avea loc la data de 10 decembrie, la Oslo, dacă situaţia sanitară o va permite.

În 2020, comitetul Nobel a decernat Premiul pentru Pace Programului alimentar mondial al Națiunilor Unite, acesta subliniind că nevoia de soluții multilaterale pentru foamete este „mai vizibilă ca niciodată”.

Acesta este al cincilea și penultimul Premiu Nobel decernat în 2021.

Premiul Nobel pentru Medicină a fost decernat luni oamenilor de știință americani David Julius și Ardem Patapoutian pentru descoperirile privind detectarea temperaturii la nivelul molecular prin intermediul TRP (Transient Receptor Potential).

Marți au fost anunțați câștigătorii Premiului Nobel pentru Fizică: Klaus Hasselmann (Germania), Syukuro Manabe (Japonia-SUA) și Giorgio Parisi (Italia) pentru „contribuțiile lor revoluționare la înțelegerea noastră asupra sistemelor fizice complexe”.

Premiul Nobel pentru Chimie a fost acordat miercuri cercetătorilor Benjamin List (Germania) și David MacMillan (SUA) pentru dezvoltarea organo-catalizei asimetrice.

Joi, scriitorul Abdulrazak Gurnah din Zanzibar a câștigat Premiul Nobel pentru Literatură pentru „abordarea fără compromisuri şi plină de compasiune a efectelor colonialismului şi a destinului refugiaţilor în prăpastia dintre culturi şi continente”.

Ziarul spaniol El Mundo publicase miercuri o listă cu favoriții din acest an la Premiul Nobel pentru Literatură, în care scriitorul român Mircea Cărtărescu se afla pe primul loc.

Mircea Cărtărescu s-a născut pe 1 iunie 1956, în Bucureşti. A absolvit Facultatea de Limba şi Literatura Română a Universităţii din Bucureşti în 1980. În prezent este profesor dr. în cadrul Facultăţii de Litere a Universităţii din Bucureşti. Este poet, prozator, eseist, critic literar şi publicist.

În cei peste 40 de ani de carieră, a publicat zeci de volume, primul fiind „Faruri, vitrine, fotografii”, în 1980. Potrivit Editurii Humanitas, el are traduceri în engleză, germană, italiană, franceză, suedeză, spaniolă, olandeză, polonă, portugheză, maghiară, ivrit, norvegiană, bulgară, slovenă, daneză, bască, rusă, greacă, turcă, croată, sârbă, catalană. Cărţile sale au fost premiate în România de Academia Română, Uniunea Scriitorilor din România şi din Republica Moldova, Asociaţia Scriitorilor din Bucureşti și Asociaţia Editorilor din România. Totodată, printre distincțiile din străinătate se numără cele pentru Romanul „Nostalgia” (2005 – Premiul literar „Giuseppe Acerbi“, Italia), Premiul Internaţional pentru Literatură de la Vileniča (2011), Premiul Internaţional pentru Literatură „Haus der Kulturen der Welt“, Berlin (2012), Premiul internaţional pentru literatură, Berlin (2012) și Premio Formentor de las Letras (2018).

Mircea Cărtărescu s-a aflat pe lista scurtă pentru desemnarea Premiului Nobel pentru Literatură și anul trecut. Informaţia a fost făcută publică atunci de către Enrique Redel, fondatorul editurii Impedimenta din Spania, care a publicat recent romanul „El cuerpo” al lui Cărtărescu. „Academia Suedeză a redus la cinci principalii candidaţi pentru Nobelul de anul acesta. Mircea Cărtărescu este inclus, ca şi alte dăţi, în această listă selectă. Dar anul acesta probabil candidatura lui va avea mai multă putere, acum că tocmai a apărut în librăriile spaniole noua traducere a „El cuerpo” şi că în Franţa „Solenoid” a devenit un fenomen. Nu ne place să încurajăm pariurile, dar credem că, cel puţin, să facă parte din această selecţie este un premiu suficient”, era mesajul postat de Enrique Redel pe pagina sa de Facebook.

Până acum, medicul George Emil Palade, activistul în domeniul drepturilor omului Elie Wiesel, scriitoarea Herta Muller și cercetătorul Stefan W. Hell – sunt românii sau personalitățile de naționalitate română care au primit premiul Nobel de-al de-a lungul timpului.

Ultimul Premiu Nobel de anul acesta, cel pentru Economie, urmează să fie anunțat luni, 11 octombrie.

 

 

surse: https://www.hotnews.ro/stiri-esential-25090807-premiul-nobel-pentru-pace-din-2021-fost-castigat-jurnalistii-maria-ressa-dmitri-muratov.htm; https://www.capital.ro/mircea-cartarescu-favorit-la-premiul-nobel-2021-primul-favorit-al-caselor-de-pariuri.html

 

 

prof. Raluca Brad