Doamna prof. Aurelia Șova, directorul Școlii Postliceale Sanitare „Carol Davila”, a fost invitată la postul Metropola TV la dezbaterea pe tema Reconversiei profesionale, moderată de Gabriela Maalouf, alături de psihologul Sabina Strugariu și Bianca Codău, președinte al unei organizații antreprenoriale.

Printre alte aspecte menționate în cadrul emisiunii, Aurelia Șova a vorbit despre procesul de admitere. „Selecṭia elevilor este un proces complex ṣi esenṭial pentru formarea asistentului medical, educator pentru sănătate, cu un nivel ȋnalt de performanṭă, capabil să profeseze atât ȋn ṭară, cât ṣi ȋn străinătate.

De câṭiva ani, realizăm admiterea prin selecţia candidaţilor în urma susţinerii interviului vocaţional, o discuţie liberă care angajează profesorii evaluatori şi candidaţii într-un proces de comunicare.” – a precizat prof. Aurelia Șova

Această modalitate de admitere reuşește să orienteze candidaţii către calificarea profesională potrivită profilului de personalitate. „Candidaţii, în special tinerii absolvenţi de liceu, au ales să urmeze profesia de asistent medical mult mai motivaţi, cu mai multă încredere în ei, dovadă fiind cifrele crescute ale acestora înregistrate în ultimii  ani, peste 50 % din totalul candidaṭilor admiṣi.

La ṣcoala postliceală sanitară se pot ȋnscrie absolvenṭii de liceu, fără limită de vârstă. Preȋnscrierea se adresează elevilor din anii terminali de liceu.” – a mai adăugat prof. Aurelia Șova.

După absolvirea liceului, elevii preînscrişi vor completa dosarul de preînscriere cu adeverinţa de absolvire a liceului şi foaia matricolă (copie legalizată), iar după susţinerea examenului de bacalaureat vor aduce şi diploma. Ȋn cazul în care nu promovează examenul de bacalaureat,  vor completa dosarul cu certificatul de absolvire a liceului. Absolvenţii de liceu pot urma învăţământul postliceal cu sau fără bacalaureat, conform art. 44 (9) din Legea Educaţiei Naţionale nr.1/2011.

Continuarea studiilor liceale nu presupune în mod obligatoriu accesarea nivelului universitar, ci mai degrabă urmarea unor studii care să îi pregătească pentru profesii care au căutare pe piaţa muncii. „Acest lucru constituie şi explicaţia faptului că în Școala Postliceală Sanitară „Carol Davila” procentul elevilor care au absolvit o facultate a crescut în fiecare an. Studiile postliceale sanitare reprezintă o opţiune viabilă pentru toți cei care își doresc o carieră cu deschideri europene.” – a spus prof. Aurelia Șova.

În cadrul emisiunii au fost prezentate și concluziile studiului Frames, realizat la inițiativa Școlii Postliceale Sanitare „Carol Davila” și a Liceului Teoretic „Dr. Mioara Mincu”.

Pe fondul migrației personalului specializat (medici, asistenți, infirmieri) către străinătate, situația asistenței medicale din România a intrat într-o zonă de risc sanitar, se arată în acest studiu.

România are nevoie urgentă de peste 50.000 de asistenți medicali pentru a face față provocărilor sanitare din următorii ani generate de îmbătrânirea populației și de deteriorarea accentuată a sănătății categoriilor vulnerabile, în special copii și bătrâni.

Statisticile studiului arată că domeniul medical este pe locul 2 în topul joburilor de viitor din România; se estimează un necesar de 192.996 de poziții deschise în următorii ani.

Vă invităm să urmăriți înregistrarea completă a emisiunii accesând link-ul:

https://fb.watch/d7Hx67USbj/

 

prof. Raluca Brad