Liceul Teoretic „DR. MIOARA MINCU”, autorizat prin OMECTS nr. 4352 / 06.06.2012, este parte a sistemului național de învățământ. Nivelul gimnazial este autorizat prin OME nr. 5637 / 24.08.2023. Fundația Umanistă „DR. MIOARA MINCU” are rol de finanțator și fondator.
De Sânziene se poartă ie!
Astăzi, 24 iunie, în preajma celei mai lungi zile ale anului, e zi mare de sărbătoare cu multe semnificații la români!
Nașterea Sf Ioan Botezătorul
Pentru credincioșii creștini, Nașterea minunată a Sfântului Ioan Botezătorul, cel care va anunța apropierea Impărăției Cerurilor prin venirea Mântuitorului, este o zi de mare bucurie. În postul Sfinților Petru și Pavel, azi se dă dezlegare la pește și vin.
Sânzienele
În mijlocul verii, într-un moment temporal special, în preajma celei mai lungi zi a anului, cand natura este în plină explozie a forțelor energiilor vitale, în popor, s-a născut sărbătoarea Sânzienelor, sau Drăgaica, care a căpătat o altă semnificație, mai mult legată de florile verii și horele feciorești. În Banat, Crișana, Maramureș, Oltenia, Moldova, nord-vestul Munteniei, obiceiul este cunoscut cu numele de Sânziene (cu o etimologie latină), în vreme ce în partea sudică a țării, Muntenia, județul Olt, Dobrogea, sudul Moldovei, se înregistrează sub denumirea de Drăgaică (din bg. dragaika).
Ziua Iei
În fiecare an, pe 24 iunie, se sărbătorește Ziua Universală a Iei, Bluza românească, numită ie, este un simbol al identității românești și al creativității din interiorul teritoriului românesc, care dăinuie din cele mai vechi timpuri. De-a lungul timpului, bluza românească a fascinat pictori, fotografi și oameni din țară și din străinătate. Principesa Ileana, Principesa Elena, Regina Maria se numără printre personalitățile regale care au purtat cu mândrie costumul tradițional românesc.
Ia este realizată în întregime manual, fiind țesută de femeile de la țară dintr-o țesătură albă specifică, cu broderii rafinate pe piept, spate și mâneci, cu modele păstrate de secole. Motivele și simbolurile brodate pe bluza românească au o semnificație specifică, în funcție de regiunea geografică.
foto: Jakab Tibor
“Costumul tradițional este un adevărat templu la purtător, o imago mundi care conţine o sumă de simboluri, hierofanii, revelări ale sacrului care îi dau o poveste şi ne dau în acelaşi timp nouă o identitate culturală unică, inimitabilă. Ăsta este adevăratul brand românesc, templul la purtător – costumul popular tradiţional, în care românul ştiut să-şi etaleze de-a lungul vremii valorile, în momentele-cheie ale existenţei sale. Atunci avea şi textele explicative, textele de folclor literar, care rezonau cu desenele, cu hieroglifele de pe costume. Căci pe costum este scris acelaşi lucru – iată o viziune teologică deja! – anume că omul poate accepta lumea nevăzută pornind de la simbolurile din lumea văzută şi astfel să-şi taie un drum înspre Dumnezeu.
Un costum nefalsificat trebuie să conțină o narațiune cosmologică, e o minirecapitulare a cosmosului. Și este mai usor să înțelegi, dacă te ajuți de textul unei colinde, care capătă astfel, alăturată simbolurilor de pe costum, un înțeles aparte: ‘Iată vin colindători/ Printr-înșii și Dumnezeu /Îmbrăcați într-un veșmânt / Lung din cer până-n pământ/ Scris e-n spate, scris e-n piept/ Scris e-n șale, scris în poale/ De-amandoua părțile scris câmpul cu florile/ Iar prejurul poalelor scrisă-i marea tulbure/ Pe-ai săi umerei scriși sunt doi luceferi/ Pe umărul de-a dreapta scrise-s Soarele și Luna/ Pe umărul de-a stanga închipuită-i lumea.” spunea profesorul de fizică și de religie Ioan Sorin Apan, pasionat încă din anii de liceu și studenție de descifrarea și înțelegerea ethosului și spiritualității religioase românești.
Puteți urmări aici interviul său cu Horia Roman Patapievici, în cadrul emisiunii ”Înapoi la argument”
https://www.facebook.com/watch/?v=1918192045106898
Astăzi ia și tu pe tine o ie/cămașă românească!
Ne alăturam și noi celor care sărbătoresc Ziua Iei, azi 24 iunie 2022.
surse: https://ro.wikipedia.org/wiki/Ioan_Sorin_Apan
https://www.viva.ro/lifestyle/ziua-universala-a-iei-sanzienele-2022-2889156
Ramona Bandrabur