Liceul Teoretic „DR. MIOARA MINCU”, autorizat prin OMECTS nr. 4352 / 06.06.2012, este parte a sistemului național de învățământ. Nivelul gimnazial este autorizat prin OME nr. 5637 / 24.08.2023. Fundația Umanistă „DR. MIOARA MINCU” are rol de finanțator și fondator.
Ziua Educației Juridice – Consecințe ale faptelor care au la bază violența verbală, fizică și psihică
Pentru a Marca Ziua Educației Juridice, care, începând din acest an, se sărbătorește în țara noastră la data de 17 noiembrie, elevii Liceului Teoretic ”Dr. Mioara Mincu” l-au avut astăzi în mijlocul lor pe avocatul Dragoș Ivan, de la organizația VeDem Just.
Tema dezbătută astăzi despre fapte care au la bază violența verbală, fizică și psihică, din păcate întâlnită uneori în zona școlii, le-a trezit interesul elevilor participanți care au pus o mulțime de întrebări.Bullyingul și cyberbullyingul, furtul, înșelăciunea, distrugerea lucrurilor personale,violarea vieții private, șantajul toate acestea sunt considerate infracțiuni și cei care le comit sunt supuși pedepselor.
”Le-am oferit o serie de exemple de situații care în aparență par nevinovate, dar care au consecințe și sunt supuse sancțiunilor și pedepselor”, ne-a spus avocatul Dragoș Ivan. ”De asemenea, am vorbit despre pedepsele pentru minori, de la consilierea civică până la internarea în centre de reeducare. M-am bucurat că le-am trezit interesul, mi-au pus o mulțime de întrebări și s-a creat un dialog constructiv. M-aș bucura dacă rămân cu câteva teme de reflecție asupra consecințelor pe care le pot avea faptele lor, de cele mai multe ori considerate doar o joacă. Este important pentru formarea tinerilor să înțeleagă nevoia cunoștințelor legale, iar organizația noastră face eforturi pentru a introduce în școli un optional de educație juridică.” a mai adăugat Dragoș Ivan.
Promotorul educației juridice în România, de șapte ani asociația Voci pentru Democrație și Justiție – VeDem Just derulează o serie de proeicte prin intermediul unor initiative neguvernamentale, între care menționăm:
- Activități la clasă cu oamenii legii: întâlniri fizice sau online cu profesioniști ai dreptului pentru a explica responsabilitățile tinerilor pe înțelesul lor. Modelul a fost preluat de alte organizații pe care le felicităm!
- Proiectul „Profu` de juridică”:instruirea anuală a peste 100 de cadre didactice pentru a preda formal opționalul de educație juridică, conceperea programei școlare, oferirea suportului de curs, administrarea platformei de comunicare a tuturor profesorilor de juridică din țară. Mulțumim tuturor pentru cunoștințele transmise tinerilor.
- Ghidul „Elevul și Legea”:tipărirea pe bază de donație a peste 7000 de exemplare din ghidul scris special pentru tineri și distribuit gratuit elevilor ce studiază opționalul;
- Aplicația pentru mobil „Lege-n-Dar”:gestionarea unei aplicații complexe de informare juridică pentru tineri;
- Tabăra „Legal Academy”:organizată anual și gratuit pentru adolescenții care devin ambasadori ai educației juridice;
- Proiectul „Școala de Libertate”:dezvoltarea unor materiale resursă pe teme legale, de interes pentru elevi și profesori.
Mulțumim domnului avocatDragoș Ivan, care a promis că va reveni în școală pentru alte activități și pentru a continua dezbaterea unor subiecte de interes pentru elevi.
Ramona Bandrabur