Liceul Teoretic „DR. MIOARA MINCU”, autorizat prin OMECTS nr. 4352 / 06.06.2012, este parte a sistemului național de învățământ. Nivelul gimnazial este autorizat prin OME nr. 5637 / 24.08.2023. Fundația Umanistă „DR. MIOARA MINCU” are rol de finanțator și fondator.
O vizită în viitor – Facultatea de Inginerie Mecanică și Mecatronică
Orientarea profesională și consilierea elevilor noștri reprezinta una dintre preocupările pe care punem accent în Liceul Teoretic ”Dr. Mioara Mincu”. În seria de activități de orientare vocațională pe care le organizăm pentru elevii noștri, un număr de 29 de elevi din clasele a IX-a și a X-a au vizitat vineri, 9 Decembrie 2022, Facultatea de Inginerie Mecanică și Mecatronică din cadrul Universității Politehnice București.
Vizitele în facultățile bucureștene și din țară le oferă șansa elevilor noștri să cunoască diferite oferte educaționale și, de asemenea, oportunitățile de lucru pe care le au după absolvire, în diferite domenii. Lucrul acesta îi va ajuta în alegerea unor căi profesionale pe care vor alege să meargă și să studieze după finalizarea liceului.
Elevi și profesori ai Liceului Teoretic Dr. Mioara Mincu, am pășit curioși în laboratoarele Facultății de Inginerie Mecanică și Mecatronică pentru a vedea ce fac, cum învață, ce învață, cum sunt sălile de curs, cum ajung acolo, care sunt cerințele facultății… și să găsim răspuns la încă o mie de alte întrebări. Am vorbit cu profesorii, cu studenții, am văzut implicarea lor și ne-a plăcut.
Ce este Mecatronica? DEX-ul ne spune că este disciplină tehnică aflată la interferența dintre electronică, mecanică și informatică.
ai multe putema afla din wikipedia: Mecatronica este combinația sinergetică și sistematică a mecanicii, electronicii și a informaticii în timp real. Termenul de mecatronică a fost introdus de un inginer de la compania japoneză Yaskawa în 1969. Astfel, termenul a apărut în mod oficial în Franța în dicționarul Larousse 2005.
Mecatronica este o tehnologie compatibilă cu societatea informațională.
”Domnul decan Prof. Dr. Ing. Bogdan Gramescu ne-a explicat pe înțelesul tuturor cu ce se ocupă exact mecatronica și care este diferența între aceasta și robotică. Apoi am intrat în „atelierul de creație” dacă îl pot numi așa, unde studenții au creat tot felul de roboți printre care și un robot care dansează, mașinuțe care detectează și ocolesc obstacolele întâlnite pe drum. Am discutat cu stundenții care lucrează la aceste sisteme. La final, am intrat în garajul celor de la UPB Drive care au construit o mașină de curse. M-am bucurat să văd că elevii noștri au fost captivați și cu siguranță acum și-au făcut o ideea asupra unui domeniu nou, care în anii ce urmează va avea o mare dezvoltare și care va determina viitorul, într-o mare măsură”, ne-a spus prof. Andrea Horge, care i-a însoțit pe elevii noștri alături de prof. Valentin Cocârlea.
În ultimii ani dotarea tehnică a laboratoarelor Facultăţii de Inginerie Mecanică şi Mecatronică a fost completată cu aparatură şi produse software de un nivel tehnic foarte ridicat, pe baza programelor de finanţare naţionale şi internaţionale.
In prezent Facultatea de Inginerie Mecanică şi Mecatronică şcolarizează studenţi în cinci domenii, şi anume:
- Inginerie Mecanică,
- Mecatronică şi Robotică,
- Inginerie şi Management Industrial,
- Știinţe Inginerești Aplicate
- Inginerie Industriala
La rândul său, domeniul Inginerie Mecanică se subdivide, începând din anul al treilea de studii, în următoarele specializări: Sisteme şi Echipamente Termice; Maşini şi Sisteme Hidraulice şi Pneumatice; Echipamente pentru Procese Industriale; Mecanică Fină şi Nanotehnologii.
Mai multe informații se pot găsi pe site-ul facultății:
Ramona Bandrabur