Liceul Teoretic „DR. MIOARA MINCU”, autorizat prin OMECTS nr. 4352 / 06.06.2012, este parte a sistemului național de învățământ. Nivelul gimnazial este autorizat prin OME nr. 5637 / 24.08.2023. Fundația Umanistă „DR. MIOARA MINCU” are rol de finanțator și fondator.
Oameni care ne inspiră în educație: Ivan Patzaichin si Teodor Frolu
”Un an fără Ivan – Omul și Campionul” – un titlu de carte care-ți ajunge la inimă. La un an de când Ivan Patzaichin a plecat trupește dintre noi, a fost lansat albumul de fotografii realizat de Anca Libidov, ca o piedică în calea uitării a tot ceea ce fost, a făcut și ne-a lăsat ca moștenire, pentru a continua. Ne bucurăm că am participat astăzi, 13 Decembrie, la ora 13.00, la evenimentul de comemorare al marelui campion Ivan Patzaichin, găzduit în Salonul de Recepții al Palatului Parlamentului, alături de peste alte 300 de oameni care l-au îndrăgit. Alături de doamnele director Anca Grecu, Ioana Rădulescu și Ramona Bandrabur a fost și eleva noastră de la clasa a IX-a,Cristina Milutinovici, care a avut șansa de a-l întâlni pe Ivan Patzaichin în Delta Dunării.
Au fost alături de familia lui Ivan, Georgiana și Ivona Patzaichin, făcând zid împotriva uitării, prieteni de suflet, politicieni, parteneri în diferite proiecte, sportivi ai apelor ca și el printre care Toma Simionov, coechipierul lui Ivan Patzaichin la cele două Olimpiade de la Moscova și Los Angeles, și continuatorul lor, tânărul canoist Cătălin Chirilă medaliat la Campionatele Mondiale de la Halifax, Canada, cu aur și argint, împreună cu mulți alți artiști, lipoveni sau oameni care l-au cunoscut și l-au admirat.
Un CampiOM
”Tata a fost un campion în a fi om” a spus emoționată în deschiderea evenimentului Ivona Patzaichin – Rusu, fiica marelui canoist. Lansarea cărții ”Un an fără Ivan” a fost o idee foarte bună, pentru că desi anul de când Ivan a plecat pare ca a trecut atât de repede, oamenii uită multe într-un an, a mai spus Ivona Patzaichin.
”Eu cred că succesul lui în viață a venit tocmai de aici, pentru că a fost un om și un campion. Cred că asta l-a caracterizat pe el cel mai mult – faptul că și-a dorit să fie un om de o mare generozitate. A fost generos cu mine. A fost generos cu mama, cu prietenii, dar a mers cu această generozitate mai departe și a dorit întotdeauna să ofere oamenilor ceea ce el a primit de la viață. Și de aceea a și fost atât de mult iubit.”
”Ai reușit? Continuă. N-ai reușit? Continuă” – acesta i-a fost motto-ul, și în cariera sportivă și în viață.
S-a vorbit despre modestia lui, dar și despre puterea lui, despre consecvența și viziunea pe care le-a avut, despre generozitate și despre blândețe, despre respect, simplitate, smerenie și dragoste. Pe toate le-a avut din belșug. Și peste toate, a avut o tărie imbatabilă de a continua, de a-și urma visul, depășind încercările care n-au întârziat niciodată să vină.
Panoplia cu cele 7 medalii de aur și de argint pe care le-a adus României de la Jocurile Olimpice, Colanul de Argint al Comitetului Olimpic Internațional și Colanul de Aur al Comitetului Olimpic și Sportiv Român, alături de pagaia ruptă care l-a făcut celebru în urmă cu 50 de ani, stau mărturie a competenței lui ca sportiv al apelor. Celelalte 150 de medalii pe care sportivii antrenați de el le-au câștigat vorbesc despre pedagogia lui în formarea altor generații de medaliați.
Mulțimea de oameni care l-au întâlnit și pe care i-a marcat de-a lungul vieții sunt un alt fel de mărturie, a omeniei lui.
”Este ireal că au existatat atâta glorie și atâta modestie într-un singur OM”, a spus Mihai Covaliu, campion olimpic și Președinte al Comitetului Olimpic și Sportiv Român, prezent și el.
Evenimentul închinat memoriei lui Ivan Patzaichin poartă amprenta puternică a arhitectului Teodor Frolu, cofondator al Asociației ”Ivan Patzaichin – Mila 23”. Îi suntem recunoscători pentru prietenia pe care i-a purtat-o lui Ivan și pentru felul mereu nou și cald în care îl aduce cu noi și îi continuă visurile. Muzeul ”Ivan Patzaichin” de la Mila 23 ce va fi inaugurat în luna septembrie a anului viitor este cea mai vie dovadă a frăției lor în idealuri, a prieteniei ștrașnice și a colaborării lor care naște un nou mod de a face educație pentru tradiție, pentru frumos, pentru sănătate a cugetului, pentru sport și nu în ultimul rând pentru locul unic care este Delta Dunării, Delta lui Ivan.
De la antrenor la antreprenor
Ivan Pațaichin a ieșit din cariera de antrenor pentru a se întoarce la natură, pentru a iniția și a derula proiecte de protejare a mediului, promovarea a diferite zone turistice ale țării, organizare de competiții pescărești, având mereu în vedere o mai bună exploatare a arealului natural. A născut noi concepte, a lansat o linie de modă care îi poartă numele, a deschis restaurante pescărești cu rețete traditional lipovenești, a reinventat conceptul de ecoturism în Delta Dunării prin lansarea la apa a canotcii lui Ivan și crearea unor trasee speciale pentru barca. Toate acestea pentru a întoarce oamenilor din locurile natale din mijlocul cărora a pornit călătoria spre podiumurile olimpice ceva din ceea ce a câștigat el ca om. Nu bani, ci cunoaștere și deschidere.
”Nici nu știu dacă m-am născut în apă sau pe uscat. Delta este un loc atât de frumos și de drag… Este tărâmul copilăriei mele, cel mai frumos care există. Lumea de acolo mi-a conturat personalitatea”, a spus Ivan Patzaichin într-un interviu pentru Formula As în 2004.
Este de înțeles de unde atunci acea datorie morală pe care a avut-o față de cei de unde și-a luat puterea. Sperăm că vom reuși să vizităm și noi locurile natale ale lui Ivan Patzaichin și cu siguranță, când pașii noștri vor călca urmele pașilor lui, vom înțelege mai bine tot ce a iubit el.
Ramona Bandrabur