Proiectul nostru ”Job Shadowing with my parents” continuă cu o nouă întâlnire, de data aceasta cu părinții Cristinei Milutinovici, eleva noastră de la clasa a IX-a D.

Sorin Milutinovici, tatăl Cristinei, este un professor asistent universitar, absolvent al Facultății de Geologie și Geofizică din cadrul Universității București (în anul 1995) fost bursier la Cambridge dar și absolvent al Facultății de Informatică, din cadrul Universității Titu Maiorescu. A predat „în tinerețe” studenților facultății de geologie cursuri de mineralogie, iar acum preda studenților de la Facultatea de informatică, cursuri de programare. De asemenea, de-a lungul timpului a avut o activitate deosebită că programator, că antreprenor dar și activând în mai multe proiecte cu fonduri europene sau ale Băncii Mondiale, sau ale firmei Endered.

Emilia Milutinovici a absolvit Facultatea de Geologie și Geofizică din cadrul Universității din București, în anul 1995 și are o carieră aproape neîntreruptă (cu o pauză de 2.5 ani) în domeniul geotehnicii din momentul absolvirii și până acum. Domeniul de expertiză este în studii geotehnice pentru drumuri, poduri și autostrăzi, unele dintre acestea foarte circulate. Are un doctorat în geologie și face parte din cele ami importante comitetele și asociații profesionale din domeniu. Timp de 2,5 ani a activat ca șef de serviciu, în cadrul Ministerului Dezvoltării, unde a gestionat un proiect cu fonduri europene, cu un buget de 500 milioane de euro.

Amândoi au absolvit licee de profil mate-info, ea – ”Tudor Vianu”, el –”Mihai Viteazul”, dar având o latură artistică mai dezvoltată și, pasionați de natură fiind, au preferat amândoi domeniul geologiei inginerești. S-au căsătorit din timpul studenției, au profesat împrună și, chiar dacă mai târziu fiecare și-a dezvoltat propria carieră, au rămas o familie frumoasă și unită, bucurându-se sa împărtășească cu copiii pasiuni comune.

”Copiii noștri sunt înclinați spre arte, dar folosesc rigoarea tehnică moștenită în tot ceea ce fac. Fiul nostru, Ștefan, de 21 de ani, este student la Facultatea de Muzică din Brașov și cânta la instrumente de suflat tradiționale, iar fiica noastră, Cristina, este elevă la Liceul Teoretic ”Dr. Mioara Mincu”, având o înclinare deosebită spre tot ceea ce este frumos.”, ne spune Emilia Milutinovici.

Geologia prin ochii Emiliei și a lui Sorin Milutinovici este un domeniu fantastic, care oferă o infinite posibilități de a cunoaște și înțelege natura, evoluția vieții pe pămînt și schimbările.

”Noi suntem o familie de geologi, și suntem pasionați de acest domeniu și de stilul de viață pe care ni-l imprimă această profesie, pentru că geologia te face să trăiești într-un anumit mod, mereu pe drumuri, vizitând locuri noi, mereu în contact cu natura descoperindu-i misterele. Suntem 6 membri ai familiei care activăm în acest domeniu, a spus Emilia Milutinovici.

Într-o scurtă dar cuprinzătoare prezentare, prin hărți, scheme și imagini, doamna Milutinovici le-a dat copiilor câteva noțiuni estențiale despre geologie, știința care se ocupă cu studiul pământului și fenomenele care duc la modelarea pământului. Participanții la această întâlnire au fost captivați să afle despre scara timpului geologic, evoluția vieții pe pământ, au analizat harta tectonică a României, cauzele cutremurelor și ale alunecărilor de teren, studiile geotehnice necesare pentru orice constucție pe pământ. Instrumentele din recuzita unui geolog precum și diferite mostre de minereu și fracțiuni de sol rezultate din foraje geologice de o frumusețe unică au fost atracția acestei întâlniri.

Știați că:

  • Stâlpii de current electic sunt amplasați la distanțe de 25 m sau de 50 m?
  • Culorile bornelor de pe marginea drumurilor rutiere diferă în funcție de tipul de șosea – autostrăzi, drumuri naționale principale sau secundare, județene, comunale?
  • Vopseaua reflectorizantă a șoselelor conține particule milimetrice din sticlă, care reflectă lumina?
  • Pasul de aproximativ 1 m este folosit de geologi ca instrument de măsurare?

Pornind de la experiența lui în carieră, geolog, informatician și profesor, Sorin Milutinovici le-a vorbit elevilor noștri despre viața în IT, un domeniu care poate fi plictisitor dacă nu reușești să găsești lucruri interesante și utile, pe care să le faci cu pasiune. IT-ul este un domeniu vast, cu multe ramuri, în care trebuie să îți cauți locul în funcție de înclinațiile tale. Este un domeniu în ascensiune și oferă joburi bine plătite, care oferă independență tinerilor.

Sfaturile lui Sorin Milutinovici:

  • Întotdeauna e bine sa aveți mai multe competențe care vă pot ajuta să faceți bine cel puțin două sau trei meserii. Lucrurile se schimbă cu o viteză uluitoare, unele domenii dispar și altele noi apar și trebuie să fiți pregătiți pentru schimbare și pentru a putea obține un venit financiar satisfăcător.
  • Munca pe care o fac mă definește, iar asta ajută la cunoașterea de sine. Eu am convingerea că lucrul pe care îl faci pentru ceilalți este ceea ce te definește cu adevărat. Degeaba ești cel mai bun cântăreț la duș, dacă nu demonstrezi asta și unui public. Competiția sau colaborarea cu alții, consecvența, rigurozitatea, aprofundarea cunoștințelor sau competențelor într-o anumită direcție, toate acestea presupun un efort care te definește.
  • E bine să știi cu precizie ce cred alții despre tine, chiar dacă nu te influențează. E bine să ai această informație și să o analizezi. Cei care îți spun lucrurile cele mai adevărate sunt cei care nu te plac, dar îți dau informații utile pentru a deveni mai bun. Oamenii care te plac îți spun lucrurile pe care vrei să le auzi.

Mulțumim familiei Milutinovici pentru prezentare și ne propunem să organizăm împreună o activitate în natură pentru a afla mai multe despre domeniul geologiei!

     

Ramona Bandrabur