Liceul Teoretic „DR. MIOARA MINCU”, autorizat prin OMECTS nr. 4352 / 06.06.2012, este parte a sistemului național de învățământ. Nivelul gimnazial este autorizat prin OME nr. 5637 / 24.08.2023. Fundația Umanistă „DR. MIOARA MINCU” are rol de finanțator și fondator.
Șah – Mat. Regele este înfrânt?!
Se știe că șahul are o influență pozitivă în dezvoltarea adolescenților. Mărește capacitatea de memorare, puterea de concentrare, claritatea și obiectivitatea deciziilor, clădește spiritul de fair play în competiție și te învață să gestionezi înfrângerea.
Instructorul nostru de șah este Ionuț Iamandi, un cunoscut jurnalist și scriitor, a cărui pasiune fără limite pentru acest sport al minții i-a marcat viața. Ionut Iamandi a fost membru al echipei de juniori a clubului de sah ,,Oțelul Galați”. A studiat la Universitatea „Dunărea de Jos”, iar după obținerea licenței în fundamentele aritmeticii a urmat o carieră jurnalistică, devenind în 1998 corespondent al BBC World Service la București și Londra.
”Elevii noștri sunt dornici să joace șah”, spune domnul Iamandi, ”și chiar dacă eu de regulă aloc mai mult timp cunoștințelor teoretice, vreau să îi las să și joace între ei. Am zis că o să le fie de folos să îi învăț și niște scheme care să îi ajute în competiții”.
Vorbind despre motivațiile care l-au condus către acest sport al minții, domnul Ionuț Iamandi ne-a mărturisit: ”Eu am început ca junior, când aveam vreo șapte-opt ani, la mine în Galați. Singur am descoperit clubul de șah Oțelul. Nu m-a dus mama nu m-a dus tata, dar mi-a plăcut mie. Am participat la o mulțime de competiții, atât în țară, la munte, la mare, cât și în străinătate. Ca junior am fost înainte de 1989 în Ungaria, Polonia, la concursuri internaționale.
Aș vrea să le transmit elevilor că șahul nu se limitează numai la tabla de 64 de pătrățele, ci în spatele acesteia se deschide un întreg univers. Prin pasiune și prin întâlnirile cu alți oameni mie mi s-au deschis multe porți, iar joburile mele s-au împletit foarte frumos cu această pasiune. Așa am ajuns ca jurnalist să public o care despre șah și destine.”
Într-una dintre cărțile domniei sale, ”Șahiștii”,Editura Eikon, publicate în urmă cu doi ani, veți regăsi o serie de povestiri fascinante despre implicațiile neprevăzute pe care șahul le are in viața celor care își urmează această pasiune. O carte despre copii, despre tineri, despre oameni care joacă șah, despre întâlniri și destine. V-o recomandăm! O puteți comanda aici:
https://www.librariaeikon.ro/beletristica-critica/1057-sahistii-povestiri.html
https://www.emag.ro/sahistii-ionut-iamandi-eik978-606-49-0481-2/pd/DMY9PPMBM/
Ramona Bandrabur
Ioana N. Rădulescu, Director Adjunct