Liceul Teoretic „DR. MIOARA MINCU”, autorizat prin OMECTS nr. 4352 / 06.06.2012, este parte a sistemului național de învățământ. Nivelul gimnazial este autorizat prin OME nr. 5637 / 24.08.2023. Fundația Umanistă „DR. MIOARA MINCU” are rol de finanțator și fondator.
Demarăm programul de educație pentru sănătate sexuală și reproducere
La vârsta adolescenței, când încep să înmugurească și trupul și sufletul, apar primele gânduri și primele frământări despre iubire și senzualitate. Sunt stări și simțiri, sunt întrebări și gânduri care vin și cresc în tandem cu trupul copilului ce devine adolescent.
În perioada liceului, la vremea dragostei absolute, când toate se fac cu cea mai mare vâlvătaie, ne dorim atât noi, școala, cât și părinții să fim cu atenție alături de copiii noștri pentru a-i îndruma, pentru a-i informa și pentru a-i alina și încuraja atunci când poate greșesc și îi doare. Acesta este motivul pentru care am pornit în parteneriat cu Asociația ”Salvați Copiii” Programul de Alegeri Sănătoase ce prevede o serie de activități de educare pentru sănătate sexuală.
Scopul acestor întâlniri este acela de a dezvolta elevilor noștri comportamente responsabile și sănătoase. La sfârșitul acestui modul urmărim ca participanții să își însușească informații și metode de lucru pentru a fi capabili să:
- Aplice metode și tehnici de comunicarea în sănătatea reproducerii și a sexualității;
- Adapteze codul de conduită al educatorului la nivelul liceal;
- Descrie noțiuni legate de imaginea de sine și diferențele de gen;
- Exploreze atitudinile personale în relație cu ceilalți;
- Descrie anatomia și fiziologia sistemelor reproducătoare;
- Enumere metode contraceptive și infecții cu transmitere sexuală;
- Identifice comportamentele de risc și modalități de prevenire
Luni, 16 ianuarie 2023, am organizat prima din seria de întâlniri cu medicul specialist în psihiatrie pediatrică Laura Stanciu, de la organizația Salvați Copiii, la care au participat un număr de 65 de elevi ai Liceului Teoretic ”Dr. Mioara Mincu”.
”Astăzi am vorbit cu ei despre trupurile lor la pubertate, despre sfârșitul pubertății și despre cum va fi începutul vieții sexuale. Este vremea când ei încep să se gândească cum iau această decizie de a se îndrăgosti, de a se dărui. Am dezbătut cum trebuie să arate o relație sănătoasă de cuplu bazată pe încredere, pe respect reciproc, care are la bază consimțământul ambilor parteneri. În următoarea întâlnire, ce va avea loc peste două săptămâni, ne-am propus să discutăm despre prevenția unei sarcini nedorite”, ne-a spus medicul Laura Stanciu.
”Discuțiile despre educația privind sănătatea sexuală și a reproducerii sunt adesea foarte controversate, multe persoane temându-se că dacă vor începe să le povestească astfel de lucruri copiilor vor deschide o cutie a Pandorei care nu va face decât să le stimuleze interesul pentru începerea cât mai timpurie a vieții sexuale. Studiile au demonstrat însă, că educația sexuală are un efect contrar și, cu cât discutăm mai devreme cu copiii despre aspecte ale sănătății sexuale, cu atât scade numărul de sarcini la fetele sub 18 ani, dar și incidența infecțiilor cu transmitere sexuală. În plus, a discuta despre sănătatea sexuală și reproductivă nu înseamnă a discuta doar despre sex. Sunt multe alte aspecte care sunt importante pentru copii, cum ar fi să-i învățăm despre pubertate, când apare, cum se manifestă, sau să-i învățăm cum se pot proteja împotriva unor posibili abuzatori”, este de părere doamna dr. Laura Stanciu.
Știm, subiectul este complex și delicat în același timp. Curiozitatea e mare, e vârsta multor întrebări, dar se pare că nu pentru toți e timpul cel mai potrivit al deschiderii, al dialogului. Există teama de reacțiile nepotrivite ale celorlalți colegi, e pudoarea, e protejarea universului tainic al fiecărui suflet. Ne dorim să respectăm intimitatea fiecăruia dintre elevii participanți la aceste întâlniri și totodată îi încurajăm să întrebe tot ceea ce își doresc să afle.Pentru aceasta am creat un grup pe whapp pentru comunicare și, de asemenea, vom crea o cutie secretă în care fiecare poate introduce întrebările scrise pe un bilețel, iar în întâlnirea viitoare vor primi răspunsurile.
De fapt, educația sexuală nu este numai despre sex, este și despre cum se simte copilul în legătură cu propriul corp aflat în plină dezvoltare. Și este și despre cum înțelege și cum exprimă copilul sentimentele de intimitate, atracție sau afecțiune față de alte persoane și despre cum dezvoltă și susține relații bazate pe respect și încredere reciprocă.
Mai multe detalii despre program puteți afla pe site-ul organizației Salvati Ccopiii
https://www.salvaticopiii.ro/sci-ro/files/ad/adf9501e-b53b-4abe-8bf4-dc32bee525a0.pdf
Ramona Bandrabur
Ioana N. Rădulescu, Director Adjunct