Marți, 7 Martie 2023, elevii liceului nostru au participat la un exercițiu de simulare a unui cutremur, aplicând regulile de comportare și măsurile de protecție învățate la orele de dirigenție. Toate clasele au exersat măsurile de protecție la interior în cazul unui cutremur puternic. De asemenea, au simulat și măsurile pe care le luăm după producerea cutremurului, ieșind cu toții în curtea școlii.

 MODALITATI DE ACTIUNE IN CAZUL PRODUCERII SEISMELOR

MASURI GENERALE

1.Masuri aplicabile anterior producerii seismelor

Se pot realiza prin:

a) Recunoasterea locurilor in care ne putem proteja; grinda, tocul usii, birou sau masa rezistenta  etc.;

b) Identificarea si consolidarea unor obiecte care pot cadea sau deplasa in timpul seismului ;

c) Identificarea mobilierului si a obiectelelor  grele care atarna peste pupitre, mese, paturi, locuri  circulante, ce pot cadea peste acestea si inlocuirea acestora cu  altele mai usoare:

d) Fixarea  impotriva deplasarii  a echipamentelor de munca cu precadere  calculatoare, dulapuri,  rafturi, etajere, etc.).
e) Asigurarea pieselor de mobilier grele, suprapuse cu precadere in locurile de aglomerare a    persoanelor;

f) Amplasarea echipamentelor grele in pozitii cat mai departate de vecinatatea iesirilor din  incaperi;

g) Amplasarea  obiectelor  fragile si valoroase intr-un loc ma jos si sigur, iar vasele mari cu  chimicale,  combustibili, in dulapuri in care sa nu se poata rasturna, in incaperi in care nu se aglomereaza personalul si nu exista pericol de comunicare si incendiu.
h) Limitarea  deplasarilor e echipamentelor tde munca si utilitare mari in asa fel incat in caz de    cutremur, racordurile sa nu sufere deteriorari si sa se degaje gaze, sau sa se scurga combustibili, apa, chimicale etc.
i) Verificarea– sa verificam periodic starea  tavanelor  podului , acoperisul, balcoanele, cornisele,     calcanele, terasa si invelitoarea, astfel incat la seisme sa nu cada caramizi, placaje, tencuieli, ornamente, tigle, jardiniere asupra intrarilor, asupra aleilor inconjuratoare, strazilor sau la  vecini.
j) Consultarea  unui specialist in structuri de rezistenta, cu privire la tipul si starea peretilor

despartitori nestructurali, spre a nu prinde de acestia obiecte grele sau pentru a preveni  caderea  lor peste ocupanti.
k) Existenta  in spatiile comune de extinctoare, amplasate in locuri cunoscute si accesibile, langa  surse potentiale de incendiu pentru a cunoaste utilizarea, conform normelor PSI.
l) Asigurarea depozitarii grupate intr-un loc cunoscut  a unei rezerve speciale  de alimente  uscate si conserve, apa de baut, o trusa de prim ajutor cu medicamente, lanterne, un radio si   baterii utilizabile in caz de urgenta si de intreruperea alimentarii cu energie electrica etc. pentru 3 zile.
m) Asigurarea  usilor dulapurilor cu inchizatori eficiente la oscilatii, astfel incat vesela   depozitata  sa nu produca accidente.
n) Memorarea locului  de amplasare al comutatoarelor, sigurantelor, robinetelor generale si locale  pentru electricitate, apa si gaze si modul lor de manevrare, astfel incat la nevoie, dupa seism, sa se poata  lua unele masuri minime de interventie de urgenta inchidere/deschidere) si  pastrarea  la indemana a truselor de scule adecvate.
o) Asigurarea informationala referitor la indeplinerea obligatiilor legale ale detinatorilor de cladiri

privind:

o.1. evaluarea rezistentei antiseimice actuale a structurii cladirii;

o.2. reparatiile si consolidarile necesare;

o.3. proiectarea si executarea lucrarilor necesare;

o.4. asigurarea pentru daune seismice, forme si taxe necesare.

2.Masuri aplicabile in timpul unui cutremur puternic

Se pot realiza prin:

a) Pastrarea calmului, evitarea starii de panica, calmarea celorlalti participanti la procesul de  munca.

b) Evitarea pozitionarii in fata unei cladiri, preferabil  departe de aceasta, de tencuieli, caramizi,  cosuri,

parapete, cornise, geamuri, care de obicei se pot prabusi in strada.
c) In cazul pozitionarii intr-o cladire, pozitionarea va fi  departe de ferestre care se pot sparge;   se  va sta  inspre centrul cladirii, langa un perete structural rezistent.
d) Protejarea sub o grinda, toc de usa solid, birou, masa.

e) Sprijinirea cu palmele pe podea sau sprijinul cu mainile  de piciorul mesei sau tocul usii, spre  a  asigura  stabilitatea.
f)  In lipsa unor astfel de posibilitati de a  mentine sub soc stabilitatea,  se va sta la podea langa  un  perete   solid, ghemuit pe genunchi si coate, cu fata in jos: cu palmele impreunate se va   proteja  capul  (ceafa), iar cu antebratele pe lateral, fata.

g) Se va inchide sursele de foc cat se  poate de repede, iar daca a luat foc ceva, se va   interveni   imediat  dupa ce a trecut socul puternic.

h) Nu se va fugi pe usa, nu se va sari pe fereastra, nu se va  alerga pe scari, nu se va utiliza liftul   iar daca  nu se va putea  deschiderea  usii spre exterior, spre a preveni blocarea acesteia, in vederea eventualei evacuari dupa terminarea miscarii seismice si verificarea  starii scarilor si a  zonei de la iesire, se va evita aglomeratia.
i) Nu se va alerga in strada sau pe strada, deplasarea va fi facuta cu calm  spre un loc deschis  si sigur.
j) In cazul surprinderii in autoturism, acesta va fi oprit rapid  intr-un loc deschis, evitand cladirile  prea apropiate de strada, dincolo de poduri, pasaje, linii electrice aeriene si se va sta   inauntru.

k) In cazul surprinderii intr-un mijloc de transport in comun sau in tren, se va sta  pe loc  pana  se  termina  miscarea seismica. Conducatorul trebuie sa opreasca si sa deschida usile, dar nu  sunt indicate  imbulzeala sau  spargerea  ferestrelor. In metrou se va pastra calmul si se va  asculta recomandarile  personalului trenului, daca acesta s-a oprit intre statii in tunel, fara   a parasi vagoanele.
l) Alegerea metodei de salvare „drop, cover and hold” in traducere „ghemuieste-te si acopera-te” conform schitelor alaturate:

3.Masuri aplicabile dupa producerea cutremurului

a) Aceste recomandari privesc actiuni de revenire la normal dupa impactul seismic prin   colaborarea tuturor celor implicati.
b) Nu se va pleca imediat  din spatiul in care s-a produs actiunea seismului.

c) Se va acorda  mai intai primul ajutor celor afectati de seism si  se va  calma persoanele   panicate.
d) Se vor ajuta cei raniti sau prinsi sub mobilier, obiecte sau elemente usoare de constructii  cazute, sa se degajeze. Atentie! NU se vor misca ranitii grav (daca nu sunt in pericol imediat de a fi raniti  suplimentar din alte cauze), pana la acordarea unui ajutor sanitar-medical  calificat; masurile de  prim ajutor vor fi asigurate pe loc.

e) Se vor curata caile de circulatie de cioburi sau substante toxice, chimicale varsate, alimente,   etc.

f)  Telefonul va fi utilizat exclusiv  pentru apeluri la salvare, pompieri, sau organisme cu  insarcinari

oficiale, in privinta interventiei post-seismice, in cazuri justificate, spre a nu bloca  circuitele  necesare altor actiuni.

g) Se va  verifica preliminar starea instalatiilor electrice, de gaz, apa, canal si  vizual starea   constructiei in interior.
h) Se va verifica scara si drumul spre iesire si se va parasi cu calm cladirea.

i) Pentru orice eventualitate, in vederea  prevenirii  ranirii provocate de caderea unor tencuieli, caramizi, etc la iesirea din cladire se va utilize o casca de protectie sau , in lipsa acesteia, un  scaun (taburet) ori alt obiect protector (geanta, carti groase, etc.).
j) Daca  la iesire se vor intalni usi blocate, se va actiona fara panica pentru deblocare.

k) Se vor evita cladirile grav avariate, cu exceptia unor cazuri de ajutor sau salvare ce trebuie intreprinse cu un minim de masuri de securitate si fara riscuri inutile.

l) Se va a evita confuzia  raufacatorii patrunsi in astfel de cladiri si nu se vor  aglomera zonele   calamitate fara rost.

m) Deblocarea caii de acces se poate incerca numai daca prin aceasta nu se inrautateste   situatia  (de exemplu prin miscarea daramaturilor sau mobilierului)

n) La evacuare se va da prioritate celor raniti sau copiilor, batranilor, femeilor, si se vor asculta     recomandarile salvatorilor.