Liceul Teoretic „DR. MIOARA MINCU”, autorizat prin OMECTS nr. 4352 / 06.06.2012, este parte a sistemului național de învățământ. Nivelul gimnazial este autorizat prin OME nr. 5637 / 24.08.2023. Fundația Umanistă „DR. MIOARA MINCU” are rol de finanțator și fondator.
Ziua Internațională a femeii din mediul rural: Despre valori, transformare și continuitate
Pentru școala noastră, pentru Fundația Umanistă „Dr. Mioara Mincu” , dar și pentru Școala Postliceală Sanitară „Carol Davila”, ziua de 15 Octombrie reprezintă o zi cu însemnătate aparte.
Doamna Dr. Mioara Mincu, fondatoarea Școlii Postliceale Sanitare „Carol Davila”, care a dat numele Liceului Teoretic „Dr. Mioara Mincu” și Școlii Gimnaziale „Dr. Mioara Mincu” Conțești, a fost o susţinătoare a femeilor din zona rurală. Le-a înţeles problemele şi a căutat să le ajute pentru a arăta lumii întregi frumuseţea tradiţiilor satului românesc.
La Conțești (județul Dâmbovița), satul de suflet al Doamnei, locul unde s-a născut, s-a luptat pentru oamenii de acolo, i-a ajutat de fiecare dată cu dragoste și dăruire, obișnuia să organizeze un festival al toamnei, unde femeile din satele din împrejurimile Conțeștiului se întreceau în preparate culinare. Dumneaei a fost în fruntea mișcării feministe din România și în anul 1992 a pus bazele Confederației Naționale a Femeilor din România (CNFR), organizație a cărei Președinte executiv a fost până în 2008. Dr. Mioara Mincu a fost membră a Centrului Demografic al OMS, a birourilor UNICEF și UNESCO și membră a S.M.S.P.R.
Ziua Internațională a Femeii din Mediul Rural, numită și Ziua Țărăncii, reprezintă un moment important de recunoaștere și apreciere a contribuției semnificative aduse de femeile din mediul rural la dezvoltarea comunităților lor. Această zi ne amintește de importanța de a sprijini și promova drepturile și bunăstarea femeilor din aceste zone, contribuind astfel la obiectivele globale de dezvoltare durabilă și egalitate de gen.
Această zi marchează și aduce în atenție personalități ca Doamna Dr. Mioara Mincu, care a fost un exemplu notabil de susținător al femeilor și al valorilor culturale tradiționale. Continuitatea acestor eforturi și recunoașterea importanței femeilor din mediul rural sunt esențiale pentru construirea unui viitor mai bun și echitabil pentru toată lumea, iar pentru noi această zi înseamnă tradiție.
Fotografie: „Ţărăncuţă odihnindu-se”, de Nicolae Grigorescu
prof. Raluca Brad
Ramona Coleașă