Liceul Teoretic „DR. MIOARA MINCU”, autorizat prin OMECTS nr. 4352 / 06.06.2012, este parte a sistemului național de învățământ. Nivelul gimnazial este autorizat prin OME nr. 5637 / 24.08.2023. Fundația Umanistă „DR. MIOARA MINCU” are rol de finanțator și fondator.
Bucuria de a fi voluntar: Activitățile de voluntariat au fost recompensate cu bilete la teatru
La liceul nostru, voluntariatul este o modalitate de a face bine în comunitate, dar și o oportunitate de a fi recompensat cu experiențe culturale unice. O parte din elevii voluntari în cadrul activităților de prim ajutor derulate în școlile din București au fost invitați, alături de doamna director adjunct Prof. dr. Ioana Rădulescu și Prof. Iulia Leuciuc la Teatrul Excelsior.
Ne dorim ca pe parcursul anului, fiecare elev care se implică și demonstrează proactivitate, să fie recompensat prin astfel de oportunități și experiențe. Această seară nu a fost doar un prilej de a dezvolta spiritul civic, ci și o ocazie de a fi răsplătit pentru eforturile lor într-un mod cu totul special.
Piesa de teatru aleasă pentru această ocazie a fost „(R)EVOLUȚIE”, care a captivat publicul și a adus un strop de magie în inimile tuturor celor prezenți. Elevii invitați au fost: Alessia Oprea, Bana Omar, Ștef Rareș, Iana Uzun și Alexandra Popa Tănase.
Activitățile de voluntariat au dobândit o dimensiune cu totul specială pentru noi. Elevii implicați au învățat nu doar că a ajuta aduce satisfacții personale, ci și că acest gest poate deschide uși către experiențe culturale și sociale semnificative.
,,Piesa (R)evoluție – Revoluția Digitală – m-a determinat să mă gândesc cu seriozitate la modul în care facem față unei vieți în care omul devine din ce în ce mai ușor înlocuibil de către algoritmi. Am fost uimită de modul în care piesa a explorat noțiunea de autenticitate umană în fața unei realități digitale care promite satisfacția instantanee a nevoilor noastre.
Într-adevăr, piesa a ridicat întrebări pertinente despre modul în care interacționăm ca oameni într-o eră în care inteligența artificială și realitatea virtuală răspund prompt la toate nevoile noastre imediate. Cum am putea să ne menținem autenticitatea în relațiile noastre interumane atunci când suntem înconjurați de facilități digitale care pot anticipa și satisface aproape toate dorințele noastre?
De asemenea, m-am gândit la cum generațiile viitoare, inclusiv elevii pe care i-am însoțit la piesă, vor naviga prin lumea digitală într-o epocă a designului genetic. Oare vom influența fericirea și succesul copiilor noștri într-o societate în care avem posibilitatea de a lua decizii importante privind caracteristicile genetice ale viitorilor noștri copii? Abordare piesei atât de provocatoare a pus în lumină dileme etice și morale esențiale, punând sub semnul întrebării conceptul de liber arbitru și modul în care ne definim fericirea și autenticitatea umană în această nouă eră digitală.
Piesa a reușit să stârnească în mine un amestec de amuzament și anxietate, să mă captiveze provocându-mă să-mi pun întrebări existențiale esențiale. Într-un mod ingenios, a deschis o fereastră către viitorul posibil și m-a făcut să mă gândesc la consecințele pe care progresul tehnologic le poate avea asupra naturii noastre umane și asupra relațiilor noastre interumane.
Pe lângă hohotele de râs pe care le-am avut la scenariile exagerate, am fost profund marcat de subtilitatea cu care piesa a atins subiecte mai întunecate și filozofice. Întrebările privind posibila transformare a societăților în dictaturi digitale, manipularea vieților noastre prin date personale și dilemele etice din era designului genetic au fost prezentate într-un mod care m-a făcut să reflectez serios asupra direcției în care se îndreaptă umanitatea.
Cum vom gestiona o lume în care inteligența artificială poate prelua sarcinile noastre, iar realitatea virtuală devine o alternativă atât de convingătoare? Ce se întâmplă cu identitatea și liberul arbitru atunci când algoritmii devin arhitecții principali ai deciziilor noastre zilnice?
Este, fără îndoială, o piesă care își propune să trezească publicul la realitățile și provocările pe care le aduce cu sine revoluția digitală.” Director adjunct LTDMM, Prof dr. Rădulescu Ioana.
Programul Teatrului Excelsior: https://teatrul-excelsior.ro/program/