Liceul Teoretic „DR. MIOARA MINCU”, autorizat prin OMECTS nr. 4352 / 06.06.2012, este parte a sistemului național de învățământ. Nivelul gimnazial este autorizat prin OME nr. 5637 / 24.08.2023. Fundația Umanistă „DR. MIOARA MINCU” are rol de finanțator și fondator.
Un medic și educator plin de har, doamna Dr. Mioara Mincu și-a închinat întreaga viață Științei, Educației și Sănătății. Mai bine de 10 ani a fost manager de policlinici și al spitalui ”Ion Cantacuzino” din Sectorul 2 al Capitalei, înființând numeroase cabinete medicale în intreprinderi din raza Sectorului 2. Este un pionier al Educației pentru Sănătate, înființând prima școală sanitară postliceală particulară din România în anul 1990, imediat după Revoluția din 1989. Sub conducerea Confedereției Naționale a Femeilor din România, pe care a înființat-o și condus-o până în anul 2008, au fost înființate Școli Postliceale Sanitare ”Carol Davila” în cele mai importante 30 de orașe din țară. Școala din București al cărei manager a fost Dr. Mioara Mincu până în 2008, fiind apoi preluată sub patronajul Fundației Umaniste Dr. Mioara Mincu de către fiul său, Prof. Univ Dr. Alexandru Ioan Mincu, a format peste 20.000 de asistenți medicali în cei 32 de ani de activitate și a fost întotdeauna un model pentru celelalte școli postliceale sanitare.
Biografie
Mioara Mincu, născută Slăniceanu (n. 10 februarie 1933, Conțești, județul Dâmbovița – d. 2 februarie 2008, București) a fost medic primar și doctor în Medicină Socială și Sănătate Publică, pedagog și publicist. S-a aflat în fruntea mișcării feministe din România postrevoluționară și în anul 1992 a pus bazele Confederației Naționale a Femeilor din România (CNFR), organizație a cărei Președinte executiv a fost până în 2008.
Doctor Mioara Mincu a fost membră a Centrului Demografic al OMS, a birourilor UNICEF și UNESCO și membră a Societății Medicilor Scriitori si Publiciști din România.
Întreaga sa lucrare de medic strălucit pusă în slujba Educaţiei pentru Sănătate este continuată acum de fundaţia ce îi poartă numele şi îi duce mai departe visurile, Fundația Umanistă Dr. Mioara Mincu.
A învățat la școala primară din satul natal Conțești, Dâmbovița, școală care astăzi îi poartă numele.
După absolvirea liceului, s-a înscris la Facultatea de Literatură „Mihail Eminescu” din București, dar, după un an de studii, a abandonat literatura în favoarea medicinei. A absolvit Institutul de Medicină și Farmacie „Carol Davila” (în prezent Universitatea de Medicină și Farmacie „Carol Davila” din București), promoția 1958.
Activitate:
Dr. Mioara Mincu a fost Asistent Universitar la Catedra de Sănătate Publică a Universității de Medicină și Farmacie din București și director al Policlinicii Stela, apoi director al Policlinicii Batiștei și director al Spitalului „Ion Cantacuzino” din București (1980-1989).
(https://www.spitalul-cantacuzino.ro/despre-spital/istoric.php).
Sub conducerea Dr. Mioara Mincu și a dl. Stefan Vlad, Director Economic, spitalul ”Ion Cantacuzino” a fost igienizat, reorganizat și modernizat. A fost restaurată și renovată casa Lahovari din incinta Spitalului.
În colaborare cu Primăria Sectorului 2 (primar Badea Nicolae), Doamna Dr Mioara Mincu a contribuit la deschiderea unei serii de cabinete medicale de specialitate (medicină internă, reumatologie, ginecologie) și centre de recuperare medicală în cadrul întreprinderilor IPRS Băneasa, Platforma Pipera și Electronica Industrială, Baicului.
Medic șef al sectorului 2 din București (1979-1983). Medic primar și doctor în Medicină Socială și Sănătate Publică, în urma susținerii tezei: „Educația sanitară pentru tineri” (1977).
A avut o activitate intensă și susținută de promovare a Educației sanitare în presă (Magazin, Știință și Tehnică, Femeia, Sănătatea, Luceafărul etc.) și la Radio România, de către care a fost premiată pentru 30 de ani de activitate.
ȘCOALA POSTLICEALĂ SANITARĂ ”CAROL DAVILA”
În 1990, a înființat Școala Postliceală Sanitară „Carol Davila”, prima școală postliceală sanitară particulară din România care continuă să funcționeze și în prezent sub auspiciile Fundației Umaniste ”Dr. Mioara Mincu”. Școala formează asistenți medicali în calificările: asistent medical generalist, asistent medical de farmacie și asistent medical de balneofiziokinetoterapie și recuperare.
A fost în fruntea mișcării feministe din România. În anul 1992 a pus bazele Confederației Naționale a Femeilor din România (CNFR) al cărei organizații a fost Președinte executiv până în 2008.
În anul 1996, a demarat construirea unui Centru de Cultură și Sănătate în satul natal, Conțești, iar începând cu anul 1993 a organizat în fiecare an în luna octombrie manifestarea “Ziua Tărăncii”.
La propunerea Școlii Postliceale Sanitare „Carol Davila” și a Confederației Naționale a Femeilor din Romania (CNFR), și din initiativa Mioarei Mincu, Generalul dr. Carol Davila a fost ales membru post-mortem al Academiei Române, în anul 2003, la 175 de ani de la nașterea sa.
Opere publicate
- Albu, Roxana Maria; Bistriceanu, Valeriu; Mincu, Mioara: Anatomia și Fiziologia omului, Editura Universul;
- Constantinescu, Mircea; Mincu, Mioara: Chirurgie;
- Culegere de teste pentru admitere, coordonator dr. Mincu Mioara;
- Dicționar de termeni medicali;
- Medicină internă, specialități înrudite și terapii paliative, Neurologie și Psihiatrie – coautori: dr. Gh. Vuzitas, dr. A. Anghelescu;
- Ce trebuie să știe tinerii, coordonator dr. Mincu Mioara;
- Curs de limba germană pentru învățământul medical;
- Sănătatea femeii – 100 de întrebări și răspunsuri (2 volume), Editura Medicală, 1989;
- Mondo Femina (1992), Dicționar al femeilor celebre din România, lucrare sponsorizată de Guvernul României pentru a fi transmisă prin Ministerul Afacerilor Externe la Ambasadele din toate țările (cvadrilingvă, 2 volume);
- Sănătatea Mileniului III, Editura Carol Davila.
(sursa: https://ro.wikipedia.org/wiki/Mioara_Mincu)
Mărturii
Modelul unui om cu har și responsabilitate
”A încerca să prinzi în cuvinte omul și personalitatea Doamnei dr. Mioara Mincu este tot așa de dificil cum ai încerca să descrii perfecțiunea, frumusețea, strălucirea și unicitatea unui fulg de nea. Rămâne însă o datorie pentru toți cei care au avut șansa să parcurgă o porțiune din drumul vieții având-o alături ca prietenă sau tovarășă de idei, să evoce personalitatea unică, cu clarviziune de excepție, cu o dăruire inteligentă și totală în realizarea unor țeluri foarte bine
ancorate în viitor. A știut să aprecieze corect prezentul neclar și ostil, care nu oferea motivație și suport realizării tinerilor și femeilor, de aceea le-a dăruit toată capacitatea și puterea sa
de muncă.”
Tineri și tinere talente
În primii ani după Revoluție, tineretul se afla într-o perioadă de mare derută în ceea ce privește orientarea către o carieră. De aceea, Confederația și-a îndreptat atenția și în direcția lor. Primul pas a fost acela de înființare a școlii postliceale de formare a unor cadre în domeniul medical.
Înființată încă din 1990, Școala Postliceală Sanitară „Carol Davila” a fost prima instituție de învățământ sanitar privat care venea să acopere golul uriaș ce exista la vremea aceea în domeniul formării de cadre specializate în domeniul asistenței medicale. În paralel cu dezvoltarea unui program național de educație, descoperirea și încurajarea copiilor și tinerilor
talentați a prilejuit organizarea unor acțiuni extrem de frumoase ale Confederației.
Femeia din mediul rural
În paralel cu acest important proiect al întemeierii și dezvoltării școlii sanitare, care viza educarea tinerilor, Doamna dr. Mioara Mincu, o fiică a satului românesc, a fost o susținătoare a femeilor din mediul rural. Le-a înțeles problemele și a căutat să le ajute prin sprijinirea activităților de manufactură, pentru a arăta lumii întregi frumusețea tradițiilor satului românesc și a le asigura o continuitate. Foarte multe femei au fost îndrumate și chiar încurajate să lucreze la realizarea de covoare, țesături și chiar și la obținerea mătăsii din viermii de mătase.
În primii ani după ’90, călătoream foarte mult în toată țara, pentru a dezvolta filiale puternice ale Confederației. Implicarea Doamnei Mincu era totală. Își oferea sprijinul nu doar în susținerea, ci și la expunerea produselor realizate manual cu diverse ocazii, și nu numai în România, dar și în străinătate. Îmi amintesc de expoziția de la Cairo, Egipt, organizată cu ocazia sărbătoririi Zilei Naționale a României, un eveniment de real succes, expoziția de la Paris, unde a trimis un grup de femei din Bucovina care încondeiau ouă de Paște.
Oamenii de vârsta a III-a
CNFR a acordat o mare atenție oamenilor vârstnici, pentru care a gândit lucruri minunate. O parte din veniturile obținute prin funcționarea Școlii Postliceale Sanitare „Carol Davila” au fost orientate pentru construirea unei case de odihnă, sub îngrijire medicală, la Conțești. Centrul era ca un loc de refugiu pentru mari personalități, dar și persoane obișnuite, ajunse la o anumită vârstă, cu posibilități materiale reduse. Am desfășurat însă programe ample de îngrijire la domiciliu și ajutorare a multor persoane cu vârste înaintate.
Artă și artiști de seamă
CNFR și, în mod special, doamna Mioara Mincu s-a ocupat, așa cum spune Dan Puric, de „România profundă”. Am căutat să găsim talente și să le promovăm, dar și să păstrăm în conștiința socială numele mari ale personalităților românești. Aceasta a constituit o altă preocupare a CNFR.
Sunt memorabile evenimentele omagiale ce reuneau mari artiști, actori precum Ileana Stana Ionescu, Carmen Stănescu, Gheorghe Dinică, Radu Beligan, Marin Moraru, dar și ansambluri folclorice și artiști populari îndrăgiți de o țară întreagă. A încurajat femeia pictor, prin nenumărate expoziții organizate în sediul din Valter Mărăcineanu.
Editura
Confederația a sprijinit publicarea multor cărți de poezii valoroase și remarcabil este că Doamna Mincu a încurajat scrierea cărților memorialistice, despre femeile celebre ale Românei și despre marile Doamne ale lumii (Mondo Femina). O carte specială a fost dedicată doamnei dr. Sofia Ionescu, prima femeie neurochirurg din Europa, un om de o mare excepție.
Aceste lucruri le poți face așa numai dacă ești construit în felul acesta. E o stare, e un dar, pe care Doamna Mioara Mincu l-a avut, acela de a se dărui total. Nu găsești ușor astfel de oameni!
Mioara Mincu era o flacără care ardea tot timpul, dar și-a consumat energia vitală proprie. S-a exprimat frumos prin cuvinte, dar s-a expus grandios prin ceea ce a construit. Era un medic foarte bun, respectată de colegii ei de generație și s-a bucurat de ajutorul lor. Avea colaborări cu românii plecați în străinătate. A căutat cu ajutorul lor să arate lumii întregi că femeia este un element principal și indispensabil într-o societate care vrea să progreseze, căci pe lângă activitatea pe care o desfășoară în cele mai diverse domenii, ea este generator de educație. De la primul cuvânt pe care îl spune copilul și până la prima orientare în viață. Asta voiam să facem prin CNFR, să ajutăm femeile să nu-și piardă încrederea și să înțeleagă că sunt extrem de valoroase, începând cu educația copilului și până la ce lucrează ele ca profesioniste.
O societate care nu acordă atenția cuvenită femeii, în viitor decade!
Eu nu pot să mă gândesc la Mioara Mincu ca la un suflet plecat. Ea este prezentă prin tot ce a făcut, ea are vârsta faptelor ei!
Prof. Dr. Ing. Gheorghița JINESCU, decan al Facultății de Tehnologie Chimică.
Mioara Mincu
– Doamnă doctor Mioara Mincu, este temerar din partea mea și aproape imposibil să cuprind în câteva rânduri vasta dumneavoastră activitate: medic specialist în sănătate publică, manager sanitar cu activitate practică excepțională, pedagog, educator sanitar, publicist. Ați fost și ați rămas o luptătoare neobosită pentru drepturile femeilor din România, din anul 1990, fiind Președintele Executiv al Confederației Naționale a Femeilor din România; în această calitate, ați creat Școala Sanitară Postliceală „Carol Davila”, al cărei Director General sunteți. Faptul că ați ales numele prestigios al generalului medic Carol Davila, întemeietorul învățământului superior medical din țara noastră, arată cât de mult prețuiți acest nume.
– Da, și am reușit ca la propunerea făcută, Academia Română să-l aleagă post mortem membru, intrând astfel în rândul nemuritorilor, chiar când se împlineau 175 de ani de la nașterea lui.
– Mai știu că, din anul 1999, Școala dumneavoastră este unica școală din România membră a Modulului European de Nursing, care are sediul la Leeds – Marea Britanie. Presupun
că pentru a fi primită să facă parte din acest Modul, a trebuit să îndeplinească anumite criterii.
– Da, Școala se aliniază prin dotări și facilități celor mai moderne standarde internaționale de învățământ medical sanitar, fiind create condiții optime de pregătire a elevilor și studenților. Școala dispune și de o bibliotecă bogată, ce are un fond important de carte școlară și de specialitate medicală. De asemenea, Fundația Umanistă „Carol Davila”, patronată de Confederația Națională a Femeilor din România (C.N.F.R. – organizație non – guvernamentală, fără partid), reprezintă societatea civilă și are o editură proprie cu denumirea tot „Carol Davila”.
– Care este durata de școlarizare și care sunt specializările pe care le pot obține absolvenții Școlii Postliceale “Carol Davila”?
– Trei ani pentru asistent medical generalist, asistent medical cu specializările obstetrică – ginecologie (moașă), urgențe medico-chirurgicale, pediatrie și geriatrie, balneo – fizioterapie și doi ani pentru kinetoterapie, farmacie, igienă și sănătate publică, laborator și radiologie.
– Sunteți, de asemenea, inițiatorul Cabinetului de Educație și Comunicare Europeană.
– Cu prilejul sărbătoririi „Zilei Internaționale a Nonviolenței în școală”, acțiune înscrisă în calendarul U.N.E.S.C.O., la sediul Școlii Postliceale „Carol Davila” din Strada Valter Mărăcineanu s-a inaugurat la data de 30 ianuarie a.c. acest cabinet, la care a participat și prof. Alexandru Mironov, Secretar General al Comisiei Naționale a României pentru U.N.E.S.C.O.
– Care este scopul creării acestui cabinet ?
– Prin intermediul acțiunilor ce se vor iniția la cabinet, elevii școlii vor conștientiza valorile pe care le presupune democrația: libertate, dreptate, egalitate, responsabilitate, cunoaștere și toleranță, înțelegând că drumul României spre integrarea europeană trebuie să respecte aceste deziderate.
– Cunosc faptul că în programul C.N.F.R. se derulează de 14 ani acțiunea “O mână de ajutor bătrânului singur”. În acest sens, știu că ați realizat un sanatoriu pentru persoane vârstnice și cu dificultăți medico – sociale. Ce ne puteți spune în acest sens ?
– De cinci ani am reușit să dau în folosință un sanatoriu de odihnă și recuperare, situat la jumătatea distanței dintre București și Târgoviște, în comuna Conțești, de fapt, comuna mea natală. Acolo avem și o mică fermă, două edificii cu 40 de locuri cu tot confortul, aparatură și instalații pentru balneo – fizioterapie. Se pot odihni de obicei persoane vârstnice singure sau cupluri care au însemnat ceva în viață, iar acuma societatea are tendința de a-i uita. Atât cazarea, cât și masa, sunt absolut gratuite. Conducătoarea de suflet a acțiunii este doamna Elena Slăniceanu, în vârstă de 90 de ani, care este puternică și este propria mea mamă.
– Completând acest vast tablou al preocupărilor dumneavoastră, vă rog, stimată doamnă doctor, să vorbiți și despre expresia redacțional – editorială a pasiunii ce-o dovediți pentru sănătatea oamenilor. Știu că doar în ultimul an numele dumneavoastră, numele distinsului medic Mioara Mincu, a apărut pe coperțile a nu mai puțin de patru volume, primite cu interes și salutate cu bogate aprecieri de specialiști și de publicul larg.
– Cele patru volume la care faceți referire, probabil fiind apărute mai recent, reprezintă o continuare a unei preocupări de durată. Am scris, singură sau împreună cu distinși colegi și colaboratori, aproape 50 de cărți, tratate, manuale, studii, ba – iertată fie-mi îndrăzneala – am încredințat tiparului chiar și creații literare care n-au scăpat nici ele atenției. Sigur, ca medic, ca profesor și educator, ca militant pe tărâmul ocrotirii sănătății, a vieții, m-au bucurat îndeosebi aprecierile de care au avut parte cărțile inspirate de sau răspunzând problematicii acestui domeniu.
– Ultimele apariții fac parte din această categorie?
– Nu pe de-a-ntregul. „Dicționarul de termeni medicali”, întocmit împreună cu trei colegi – prof. dr. Rodica Radu, dr. Cătălin Niculescu și Ioan Silviu Albescu, explicând aproape 2000 de termeni, în limba română dar și în engleză, franceză, germană și italiană, se înscrie, evident, domeniului. La fel, „Sănătatea femeii din România în context european” – scrisă sub forma unui dialog cu dr. Cristian Ionescu –, consacrată unor probleme medicale, ca și volumul „Ce trebuie să știe tinerii despre propria lor sănătate”, pe care l-am coordonat, atrăgând la realizarea lui colaborarea unora din cei mai renumiți medici. Excepția a fost reprezentată de cel de-al patrulea volum apărut în ultimul an și intitulat „Mondo Femina” – un dicționar al femeilor celebre din Europa la începutul mileniului al III-lea, la care am lucrat cu Elena Mironescu și Victoria Voichiță. Excepția e doar parțială, întrucât între cele 265 de celebrități prezentate, nu puține aparțin și ele, prin preocupări și performanțe, lumii medicale, frontului, niciodată încheiat, al luptei pentru sănătatea oamenilor.
– Și viața dumneavoastră familială e o reușită. Aveți doi copii.
– Copiii mei, asta e una din marile bucurii ale vieții mele, îmi urmează drumul ocrotirii medico-sociale, al trudei dăruită oamenilor; unul este medic, iar celălalt cadru didactic universitar pe probleme manageriale și medico-sociale.
– Vă mulțumesc pentru timpul acordat și vă urez în continuare să realizați tot ce v-ați propus. Dar nu pot,în încheiere, să nu reproduc atât de frumoasele cuvinte cu care, în paginile unei publicații, un distins profesor doctor, cu unele responsabilități în Ministerul Educației și Cercetării, dl. Gheorghe Felea, vă creiona portretul:
„ Indubitabil însă, oamenii de spirit, cu har, generoși sunt unici. Un asemenea unicat este femeia-polihistor, doamna doctor MIOARA MINCU. Această reputație și-a cucerit-o ca specialist, ca pedagog, ca manager, ca mentor, ca Mecena și ca o mare feministă. Ca discipol al lui Hippocrate, impresionează prin vastitatea cunostințelor, prin dăruirea cu care urmărește tonifierea și multiplicarea viului și prin înverșunarea cu care luptă împotriva patologicului și a malignității. Bonomia și delicatețea cu care acționează te fac să o percepi ca pe un plasture aplicat pe o rană, ca pe o mîngâiere angelica la ceas de cumpănă”.
Nimic mai adevărat. Atât pot să adaug și eu.
Maruca PIVNICERU, interviu publicat 2009, în volumul ”Doamne, ce Doamne!”
”Trei au fost calitățile Doamnei doctor Mioara Mincu care au făcut-o atât de deosebită: o măiestrie managerială aproape de perfecțiune, bazată pe un mod eficient de a exploata cele mai înalte calități ale fiecărui om cu care venea în contact, o generozitate fără margini, asemănătoare marilor spirite ale culturii creștine, precum și o energie creatoare debordantă.”
În această perioadă de maximă confuzie socială, prin mediatizarea excesivă a unor pseudovalori ce tind să devină modele, personalitatea Doamnei dr. Mioara Mincu poate constitui alternativa modelului vindecării morale a poporului român.”
Ioan ALBESCU fost redactor șef al revistei Știință și Tehnică
“Doamna Miora Mincu mi-a arătat ce înseamnă inteligența socială, adică abilitatea de a „folosi” partea bună a unei persoane, capacitatea acesteia de a sprijini proiectul cuiva care avea cele mai bune intenții și, mai presus de toate, spiritul constructiv din care ea reușea să întreprindă acțiuni benefice, utile social. Prin această abilitate, reușea să creeze proiecte, acțiuni la care nu renunța și care deveneau realități, așa cum a fost prima școală sanitară privată, de exemplu. Cred că văzând-o cum țesea ajutorul altuia, influența și puterea altora de decizie în propriile ei proiecte, am înțeles flexibilitatea de care dădea dovadă în percepția persoanelor care o înconjurau. Știa foarte bine să antreneze sentimentul de solidaritate, să construiască scopuri comune pe care ea spera că le va vedea atingând realitatea.”
Prof. Univ. Dr. Aurora LIICEANU
„Cu o personalitate complexă, Doamna dr. Mioara Mincu a iubit oamenii, i-a ajutat cu generozitate. A iubit femeia țărancă, organiza Ziua Țărăncii. Venea în întâmpinarea oamenilor simpli, fiind un mare patriot. A avut prieteni din toate categoriile sociale. A fost un mare om de cultură, un om erudit. Era o plăcere să o auzi vorbind. Era o arhivă de înțelepciune. Un om complet din punct de vedere intelectual, care iubea valorile naționale – poezia lui Eminescu, folclorul românesc, tradițiile.
Doamna spunea adesea: „Să facem ceva pentru semeni!”. Tot timpul avea idei noi și iniția proiecte. Era o luptătoare, avea multe gânduri de bine pentru oameni… însă, din păcate, schimbarea este de multe ori lungă, grea și cu multe obstacole.
Rolul de educator s-a desăvârșit prin înființarea primei școli sanitare – Școala Postliceală Sanitară „Carol Davila”. Doamna dr. Mincu poate fi numită Doamna nursing-ului românesc, o veritabilă Florence Nightingale pentru învățământul sanitar din țara noastră.”
Prof. Maria PÂRLOG
”Doamna Mioara Mincu a scris o pagină determinantă din viața sistemului de sănătate post-decembrist prin dezvoltarea celei mai mari școli de nursing din România. A ales cei mai buni formatori și a coordonat cele mai importante manuale de nursing după programe școlare conform cerințelor UE, elaborate de specialiști români și străini, la care ea a fost parte. A știut dintotdeauna să respecte instituțiile abilitate, responsabile pentru gestionarea sistemului de învățământ și de sănătate. Era alături de ei atunci când se luau decizii importante și se oferea tot timpul să ajute. Grație ei s-au format foarte multe generații care sunt acum de bază în unitățile sanitare din țară, dar și din străinătate. Nu vreau să mă gândesc unde am fi ajuns în această perioadă de migrație masivă și deteriorare a sistemului de învățământ fără această bază.
A fost cu siguranță, fără teama de a greși, cea mai remarcabilă personalitate a sistemului de învățământ de bază în nursing.”
Măriuca IVAN, Președinte Fundația Crucea Alb – Galbenă din România
Astăzi Fundaţia Umanistă ”Dr. Mioara Mincu” condusă de fiul domniei sale, Prof Univ. Dr. Alexandru Ioan Mincu, duce mai departe numele și renumele celei care cu 32 de ani în urmă a înființat prima școală postliceală sanitară particulară din România – ”Carol Davila”.
În urmă cu doi ani a luat ființă un nou proiect în educație care îi poartă numele, Liceul Teoretic ”Dr. Mioara Mincu”.
Material Realizat de Ramona Bandrabur,
Director Comunicare al Liceului Teoretic “Dr. Mioara Mincu”