La 24 martie este marcată în fiecare an Ziua Mondială de luptă împotriva Tuberculozei (TBC – abrevierea pentru „bacilul de tubercul”), cu scopul de a atrage atenţia asupra cauzelor acestei boli, dar şi de a transmite informaţii referitoare la prevenţia şi tratamentul acesteia.

Tuberculoza este o maladie contagioasă, care se transmite pe calea aerului şi ale cărei prime simptome sunt asemănătoare unei răceli. Persoanele cu plămânii atinşi de infecție o pot transmite altora. Dacă nu este tratată corespunzător, bolnavul poate ajunge chiar la deces.

Data de 24 martie a fost aleasă de Uniunea Internaţională Împotriva Tuberculozei, în anul 1982, ca zi internaţională dedicată eradicării tuberculozei, deoarece la 24 martie 1882, bacteriologul german Robert Koch a informat oficial comunitatea ştiinţifică internaţională că a descoperit bacilul care provoacă afecțiunea, fapt ce a deschis calea spre diagnosticarea şi vindecarea acestei boli.
În 1995, ziua de 24 martie a fost recunoscută oficial ca Zi Mondială de luptă împotriva TBC.

În fiecare an, 10 milioane de persoane se îmbolnăvesc de tuberculoză. În ciuda faptului că este o boală care poate fi prevenită şi vindecată, 1,5 milioane de oameni mor în fiecare an din această cauză. Cele mai vulnerabile persoane în faţa TBC, care pot ajunge la deces, sunt cele cu HIV, precizează site-ul www.who.int/campaigns/world-tb-day/world-tb-day-2021.

Acelaşi site atenţionează că majoritatea persoanelor care se îmbolnăvesc de TBC trăiesc în ţări cu venituri mici şi medii, dar TBC este prezentă în întreaga lume. Aproximativ o jumătate din toate persoanele cu TBC se află în Bangladesh, China, India, Indonezia, Nigeria, Pakistan, Filipine şi Africa de Sud.

În fiecare zi, aproape 4.000 de oameni își pierd viața din cauza TBC-ului și aproape 28.000 de persoane se îmbolnăvesc de această boală care poate fi prevenită și vindecată. Eforturile globale de combatere a tuberculozei au salvat aproximativ 63 de milioane de vieți din anul 2000.
În 2021, sloganul Zilei Mondiale de luptă împotriva Tuberculozei este „The Clock is Ticking”, care transmite mesajul că la nivel mondial nu mai este suficient timp de acțiune, mai ales în contextul pandemiei de COVID-19, care pune în pericol procesul de eradicare a TBC.

În România, tuberculoza constituie una dintre problemele prioritare de sănătate publică, iar cazurile de TBC sunt mai frecvente decât în celelalte state din Uniunea Europeană.

sursa: https://www.agerpres.ro/documentare/2021/03/24/24-martie-ziua-mondiala-de-lupta-impotriva-tuberculozei–683030

 

prof. Raluca Brad