Ziua Europei, sărbătorită în fiecare an pe 9 mai, este unul dintre simbolurile europene menite să promoveze pacea și unitatea în rândul europenilor.

Data marchează ziua istorică în care a fost pronunțată Declarația Schuman. La 9 mai 1950, la cinci ani de la încheierea celui de-Al Doilea Război Mondial, ministrul francez de externe, Robert Schuman, în cadrul unui discurs ținut la Paris, propunea plasarea producției de cărbune și oțel sub controlul unei autorități comune, pentru a se controla în acest fel producția de armament și posibilitatea ca un viitor conflict militar să poată fi evitat.

Inițiativa lui Robert Schuman, de a apropia statele europene și de a pune în comun resursele de care dispun, pare a fi considerată piatra de temelie a Uniunii Europene din zilele noastre.

Statele Beneluxului și Italia s-au alăturat Franței și Germaniei și, la 18 aprilie 1951, a fost semnat Tratatul de la Paris, care instituia Comunitatea Europeană a Cărbunelui și Oțelului (CECO) între Germania, Franța, Belgia, Italia, Luxemburg și Olanda. Aceste state au semnat, la 25 martie 1957, Tratatele de la Roma, care instituiau Comunitatea Economică Europeană (CEE), cunoscută și ca Piața Comună, și Comunitatea Europeană a Energiei Atomice (CEEA, astăzi EURATOM). Atât Tratatul de la Roma, cât și Tratatul CEEA au intrat în vigoare la 1 ianuarie 1958.

Pe parcurs, procesul de integrare economică a fost acompaniat de procesul de integrare politică a statelor membre. Ulterior, acestui complex proiect de construcție europeană i s-a alăturat Irlanda, Marea Britanie și Danemarca (1973), Grecia (1981), Spania și Portugalia (1986), Suedia, Austria și Finlanda (1995), în 2004, noi zece state: Cehia, Ciprul, Estonia, Letonia, Lituania, Malta, Slovacia, Slovenia, Polonia și Ungaria, în 2007, Bulgaria și România și în 2013, Croația.

Pentru România această zi are și alte semnificații. 9 mai marchează un eveniment major – Ziua Independenţei proclamată în anul 1877. În acea zi memorabilă, Mihail Kogălniceanu declara în Parlamentul țării: „suntem independenţi, suntem naţiune de sine stătătoare”. Independența astfel proclamată trebuia consfințită și apărată pe câmpul de luptă spre a putea fi impusă forţelor militare turceşti și recunoscută apoi de puterile europene.

Ziua de 9 mai este legată și de Victoria Coaliţiei Naţiunilor Unite împotriva Germaniei naziste în cel de-al Doilea Război Mondial, în anul 1945, punând astfel capăt celei mai pustiitoare conflagraţii din istoria continentului european.

În 2020 s-au împlinit 70 de ani de la declaraţia istorică a lui Robert Schuman. Izbucnirea pandemiei de COVID-19 a determinat instituţiile europene să sărbătorească această zi printr-o serie de activităţi online şi să aducă un omagiu europenilor care au dat dovadă de solidaritate şi au ajutat Uniunea Europeană să treacă de această criză sanitară. După un an de zile, în 2021, există același context al pandemiei, dar datele sunt mult schimbate, iar marea diferență este că acum există vaccinuri și speranța că viața se va apropia de cursul normal.

La începutul acestui an a avut loc lansarea Conferinţei privind viitorul Europei, care pornește de la premisa că este nevoie de schimbare, într-un context cu noi provocări. Duminică, la Strasbourg, a avut loc ceremonia de inaugurare a Conferinţei privind viitorul Europei, ce le va permite cetăţenilor europeni să îşi împărtăşească ideile pentru a contribui la conturarea viitorului Europei. Cele două evenimente arată că schimbarea este necesară acum mai mult ca oricând şi că avem nevoie să discutăm provocările noastre pentru a crea o lume mai bună pentru toţi. Vizitatorii pot intra pe platforma multilingvă a Conferinţei privind viitorul Europei accesând https://futureu.europa.eu/.

(surse: europa.eu; realitatea.net)

prof. Raluca Brad