„Copilăria este şuvoiul de apă care izvorăşte limpede şi curat din adâncurile fiinţei şi la care omenirea aleargă fără încetare să-şi potolească setea idealurilor sale de dragoste, de bunătate, de frumuseţe, de perfecţiune.” (Francesco Orestano)

1 Iunie este ziua în care sărbătorim inocența, fericirea în stare pură, copiii din viața noastră, dar și copilul din noi.

În România, dar şi în alte peste 50 de ţări din întreaga lume, este marcată Ziua Internaţională a Copilului.

Această zi a fost menționată prima dată la Geneva, la Conferința Mondială pentru Protejarea și Bunăstarea Copiilor, în august 1925, la care 54 de reprezentanți din diferite țări au adoptat Declarația pentru Protecția Copilului.

La 1 iunie 1950, Ziua Copilului a fost sărbătorită pentru prima dată în România.

În anul 1954, Fondul Internațional pentru Urgențe ale Copiilor al Națiunilor Unite (UNICEF) a emis o recomandare care prevedea faptul ca fiecare Stat să dispună de o zi  dedicată copilului (Universal Children’s Day). Rezoluţia recomanda guvernelor statelor membre să instituie o astfel de zi, la data pe care o considerau de cuviinţă, deci nu neapărat 1 iunie.

Ziua copiilor în lume

Data zilei copilului variază foarte mult între țări. 22 noiembrie este data la care sunt sărbătoriţi copiii în țări precum Canada, Marea Britanie, Suedia, Spania, Olanda, Franța, Grecia sau Islanda, Argentina – în a doua duminică din luna august, Australia – în prima duminică din luna iulie, Brazilia – la 12 octombrie, India – la 14 noiembrie,   Japonia – 5 mai, Ungaria – în ultima duminică a lunii mai sau Turcia – la 23 aprilie.

Liceul Teoretic „Dr. Mioara Mincu” urează „LA MULȚI ANI!” tuturor copiilor!

 

prof. Raluca Brad