În cimitirul La Madeline din Amiens, Franța se afla mormântul lui Jules Verne. Un mormânt ciudat. Placa mormântului este spartă și scriitorul iese pe jumătate afară, cu mâna întinsă spre cer, convins că-l poate atinge și pe el.

Toți suntem și azi uimiți de imaginația lui Jules Verne, care a anticipat mari descoperiri științifice și a crezut mereu în capacitatea nelimitată a omului de a merge înainte, de a inventa. Prin cele peste 60 de cărți și-a câștigat renumele de mare vizionar, de deschizător de drumuri. Dar înainte de a muri (1905) a scris o carte, o nuvelă ciudată numită „Eternul Adam” care ridică semne serioase de întrebare în ceea ce privește însăși credință lui fundamentală. „Limitele posibilităților omului sunt limitele visurilor sale”. Subiectul nuvelei, foarte pesimist, prezintă un cataclism planetar cauzat de un eșec științific. Autorul prezice moartea civilizației umane actuale și nașterea unei noi civilizații. Un arheolog din viitor regăsește un jurnal aparținând grupului de supraviețuitori ai unui cataclism care a dus la inundarea întregului pământ. Grupul își găsește salvarea pe o insulă vulcanică. Singurul lor scop devine acela de a se hrăni, astfel că revin, încetul cu încetul, la stadiul de barbarie. Toate cunoștințele civilizației umane sunt uitate. Urmașii lor reușesc, mult mai târziu, să creeze o nouă civilizație, al cărei exponent este și arheologul din viitor.
Verne emite ipoteza că fiecare civilizație umană se autodistruge la un moment dat și tot ce există acum ar putea să fie, de fapt, construcția pe ruinele unor civilizații anterioare, distruse de un cataclism planetar.

O parte din operele care atunci erau de domeniul S.F. au ajuns realitate, chiar istorie. Din ce s-a descoperit și se mai descoperă de către oamenii de știință, este posibil să fim chiar și noi o nouă renaștere a omenirii în urma unei distrugeri-autodistrugeri a unei vechi civilizații!

 

sursa: www.infoinsider.ro/2021/07/07/jules-verne-limitele-posibilitatilor-omului-sunt-limitele-visurilor-sale/

 

prof. Raluca Brad