Ziua Mondială a Diabetului Zaharat  a fost marcată la Liceul Teoretic „Dr. Mioara Mincu” prin prezentările susținute de Iulian Bordianu, elev al Școlii Postliceale Sanitare „Carol Davila”, anul I B – AMG . Iulian le-a prezentat elevilor noștri de la clasele a IX-a și a X-a aspecte legate de incidența la nivel de țară și global, clasificarea formelor de diabet, factorii de risc, simptomatologia și complicațiile bolii. Discuțiile despre prevenția acestei afecțiuni, dar mai ales demonstrațiile practice pentru depistarea și monitorizarea diabetului cu ajutorul glucometrului, coordonate de doamna prof. Cristina Costache i-au captivat pe participanți și le-a stârnit curiozitatea.

 

În fiecare an, data de 14 noiembrie, marchează Ziua Mondială a Diabetului, o campanie iniţiată de către Federaţia Internaţională de Diabet pentru a atrage atenţia cu privire la impactul diabetului zaharat asupra sănătăţii populaţiei.

Campania este derulată în peste 160 de ţări din întreaga lume, iar pentru acest an a fost aleasă tema: „Accesul la îngrijire adecvată pentru persoanele cu diabet zaharat – Dacă nu acum, atunci când?”.

Familia ta își verifică periodic glicemia? Dacă nu, atunci trebuie să știi că 463 de milioane de adulți (1 din 11) trăiau cu diabet zaharat în 2019, comparativ cu 108 milioane în 1980. Se preconizează că numărul persoanelor care trăiesc cu diabet zaharat va crește la 578 milioane până în 2030. Acest lucru reflectă o creștere a factorilor de risc asociați, cum ar fi obezitatea.

1 din 2 adulți cu diabet rămâne nediagnosticat. Majoritatea au diabet de tip 2.

Două treimi dintre persoanele cu diabet zaharat trăiesc în mediul urban, iar trei sferturi sunt din rândul celor apte de muncă. Diabetul a provocat 4,2 milioane de decese în anul 2019.

La 100 de ani de la descoperirea insulinei, milioane de oameni cu diabet din întreaga lume nu pot avea acces la îngrijirea de care au nevoie. Persoanele cu diabet au nevoie de îngrijire și sprijin continuu pentru a-și gestiona starea de sănătate și pentru a evita complicațiile.

Dar ce este de fapt această boală? Este o afecțiune dată de nivelul prea mare al zaharurilor din sânge. Fie organismul uman nu produce suficientă insulină (tipul 1 al bolii), fie nu poate utiliza eficient acest hormon, care are rolul de a regla nivelul de zaharuri (tipul 2 al bolii).

Dacă diabetul de tip 1, care apare în copilărie, are cauze încă necunoscute, diabetul de tip 2, întâlnit în peste 90% din cazuri, este în mare parte rezultatul obezității şi al inactivităţii fizice.

Schimbările în modul de viaţă al populaţiei din ultimele decenii – alimentaţie nesănătoasă, sedentarism etc. – au dus la majorarea de patru ori a numărului persoanelor afectate de diabet, din anul 1980 și până acum.

Boala nu poate fi vindecată, însă poate fi ţinută sub control fără medicaţie, cu dietă adecvată şi activitate fizică zilnică.

Prevenția diabetului constă într-un stil de viață sănătos, iar depistarea bolii se face printr-o simplă testare a glicemiei, pentru întreaga familie.

Cu ocazia acestei zile, Forumul Român de Diabet atrage atenția asupra incidenței crescute a afecțiunii în țara noastră, precum și a numărului de persoane care nu știu că trăiesc cu diabet zaharat. Aproape 1 milion de persoane nu sunt diagnosticate, o parte semnificativă dintre acestea ajungând la medic în stadii avansate ale bolii, cu complicații deja instalate.

Cifrele legate de diabetul zaharat din România sunt alarmante, iar numărul celor care suferă de această afecțiune este în continuă creștere. Prevalența diabetului zaharat în România este de 11,6%, iar 28,1% din populație are prediabet. Două milioane de persoane din țara noastră trăiesc cu diabet zaharat de tip 2. Evaluarea medicală completă poate salva viața pacienților.

Controlul medical periodic este cheia în managementul diabetului. Discutarea soluțiilor cu medicul specialist reprezintă, de asemenea, un rol important, deoarece accesul la tratamente de ultimă oră este esențial. Persoanele cu diabet au nevoie de acces neîntrerupt la medicamente, îngrijire, educație și sprijin.

surse: https://www.un.org/en/observances/diabetes-day; https://www.who.int/campaigns/world-diabetes-day/2021; https://worlddiabetesday.org/about/facts-figures/

 

prof. Raluca Brad