Prezentarea cu har și plină de energie a Trainerului Simona Ciff pe tema Inteligenței Emoționale și a Încrederii desfășurată pe Zoom miercuri, 17 Noiembrie 2021, i-a fascinat pe elevii claselor a IX-a și a X-a ai liceului nostru participanți la evenimentul desfășurat online timp de o oră și jumătate, cu 47 secunde în plus sau în minus.

”Ne dorim să ne ghidăm elevii în căutările lor, să îi ajutăm să se cunoască mai bine și să își  înțeleagă reacțiile în diferite situații, de aceea am inițiat pentru ei un program de dezvoltare personală pe care ni-l dorim cât mai amplu și continuu. Prezentarea de astăzi a Simonei Ciff a punctat foarte bine aspectele care țin de mintea critică, de emoțiile pe care le conștientizăm sau nu, dar care au un mare impact asupra corpului, comportamentului și deciziilor în special la adolescenți. Cu siguranță activitatea de astăzi a adus o lumină nouă asupra trăirilor lor interioare, iar Simona a reușit să se conecteze foarte frumos cu ei” a spus doamna Profesor Anca Grecu, directorul Liceului Teoretic ”Dr Mioara Mincu”.

Trainer și speaker, autor de carte și organizator de conferințe și tabere educaționale, cu mai bine de 17 ani de experiență în psihoterapie, educația tinerilor și a adulților, Psihologul Simona Ciff i-a condus pe elevii noștri către concluzia că emoțiile sunt filtrul prin care vedem realitatea, dar cheia stării de bucurie și de bine în relații stă în cunoașterea și controlul emoțiilor.

Cum să ajungem la conștientizare și interpretarea corectă a emoțiilor? Iată un exercițiu simplu: repetiția unor formule scurte ca acestea: ”Mă supăr singur”, ”Sunt bucuros”, ”Am energie”, ”Am încredere”

 Eu mă enervez, Tu te enervezi, El se enervează… Cine mă enervează? Eu! Cine mă poate face să mă simt bine? Eu!

 ”Inteligența emoțională mă învață să mă simt bine chiar și în situații în care celalalt nu e de acord cu mine. Dacă înțeleg bucuria sau furia, rușinea, vinovăția ori nemulțumirea ca pe niște programe, sau aplicații, și că stă în puterea mea să le accesez sau nu, voi reuși să mă simt mai bucuros și să am relații mai bune, voi îndrăzni și îmi dau șanse de succes” a menționat Simona.

Acceptarea de sine, teama de a greși, teama că cineva se supără pe noi, faptul că pot, au fost patru aplicații decodate în cheia unei gândiri mobilizatoare.

  • Am competențele mele si sunt atentă să le dezvolt și să le cresc. Nu mă compar cu alții, pentru că întotdeauna va fi altcineva mai bun, iar asta mă va demobiliza
  • E ok să greșesc, astfel am oportunitatea să învăț și să încerc din nou cu șanse mai mari de reușită
  • Sunt responsabil de emoțiile mele și nu ale celorlalți, pot alege ce emoții să simt. Îmi asum greșeala și plătesc, dar nu mă simt vinovat
  • Pot să fac orice dacă exersez suficient, pot să trec peste orice

Provocare: Spune ”Sunt un geniu intergalactic!”

Nu poți să spui? Înseamnă că softul tău ți-a dat eroarea 404! Resetează-l și încearcă din nou 🙂

Cu umor, prin jocuri, prin repetiție, prin ascultare și implicare în dialog direct cu trainerul, participanții la workshop au câștigat în cadrul activității de astăzi o nouă perspectivă asupra inteligenței emoționale. Aceeași temă va fi dezbătută de psihologul Simona Ciff și cu părinții adolescenților, parteneri în procesul de educație alături de școala noastră și comunitate.

„Evenimentul de miercuri a fost unul minunat. Mi-a plăcut faptul că s-au abordat subiecte care ne interesează pe noi, ca exemplu încrederea în sine. Sunt sigură că mulți adolescenți din ziua de azi și chiar și adulți se confruntă cu probleme legate de încrederea în sine. Pentru mine una a fost un subiect care mi-a placut și chiar m-a ajutat să descopăr câteva lucruri interesante. Abia aștept următoarea întâlnire care cred că va fi la fel de frumoasă ca aceasta”, a spus Rebeca Petrovici, elevă în clasa a X-a.