Ziua Mondială de luptă împotriva HIV/SIDA a fost marcată la Liceul Teoretic „Dr. Mioara Mincu” prin prezentările susținute de două dintre elevele Școlii Postliceale Sanitare „Carol Davila”, Idițoiu(Chira) Iuliana şi Draguşin (Mincu) Oana, eleve ale anul I B – AMG, coordonate de prof. Cristina Costache.

Elevilor de la clasele a IX-a și a X-a le-au fost  oferite informaţii despre Virusul Imunodeficienţei Umane (HIV) şi Sindromul Imunodeficienţei Umane Dobândite (SIDA): originea şi caracteristicele HIV, factorii, căile de transmitere, evoluţia, diagnosticul, tratamentul infecţiei cu HIV, semne şi simptome al SIDA.

S-a pus accent pe modalităţile de prevenire a infecţiei cu HIV, deprinderea şi menţinerea unui mod sănătos de viaţă, a unui comportament fără risc.

Prezentările susţinute de către viitoarele asistente medicale, au avut un mare impact asupra liceenilor care au luat parte activ, vădit interesați să înțeleagă deosebirea dintre noțiunile de HIV (virus) și SIDA (boala care distruge sistemul imunitar al omului).

În fiecare an, la 1 decembrie, este marcată Ziua Mondială de luptă împotriva HIV/SIDA (World AIDS Day), pentru a aminti oamenilor din întreaga lume să fie uniţi în lupta împotriva HIV/SIDA, atât prin susţinerea bolnavilor cu HIV, cât şi prin activităţi de comemorare a persoanelor decedate din cauza SIDA.
Sloganul sub care se desfăşoară, în 2021, Ziua Mondială de luptă împotriva HIV/SIDA este „Rock the Ribbon”, mesajul fundiţei roşii purtate fiind de solidaritate cu persoanele care trăiesc cu HIV, la nivel mondial.
Ziua Mondială de luptă împotriva HIV/SIDA reaminteşte populaţiei şi instituţiilor guvernamentale că virusul HIV există, că e nevoie în continuare de strângere de fonduri, de campanii active, de prevenţie, de luptă împotriva prejudecăţilor şi de îmbunătăţirea educaţiei pentru sănătate şi prevenţie.
La nivel mondial se estimează că există 38 de milioane de persoane care trăiesc cu acest virus. In prezent, studiile ştiinţifice avansate în tratamentul HIV şi legislaţia care protejează persoanele cu HIV au făcut ca numărul cazurilor mortale să scadă.

Prof. Cristina Costache