În Ziua nașterii Marelui nostru poet Mihai Eminescu, sărbătorim astăzi și Ziua Culturii Naționale. Este o zi care trezește amintiri, ne îndeamnă la reflecție, să adâncim înțelesul și rostul culturii în viața noastră, și totodată ne dă imboldul de a continua să creăm și să promovăm valoarea în educația și cultura românească.

În sediul din Valter Mărăcineanu al CNFR și al Școlii Postliceale Sanitare ”Carol Davila” ziua de 15 Ianuarie nu rămânea niciodată trecută cu vederea. Ba dimpotrivă, mari artiști și oameni de cultură, medici și iubitori de artă se adunau în jurul doamnei Dr. Mioara Mincu pentru a-și bucura și umple sufletele de poezie și de pictură, de muzică și de bucatele alese ale bucătăriei noastre românești, tradiționale. Nume mari ale scenei românești, precum Radu Beligan, Gheorghe Dinică, Marin Moraru, Stela Popescu, Ileana Stana Ionescu și mulți alții, alături de doamna Angela Moldovan sau Constantin Bălăceanu Stolnici erau mereu în jurul Doamnei Doctor, împărtășind cu mare bucurie valorile culturii noastre din universurile lor sufletești bogate.

Ce este cultura?

Pornind de la definiția dicționarului explicativ român, cultura reprezintă totalitatea valorilor materiale și spirituale create de omenire și a instituțiilor necesare pentru comunicarea acestor valori. Este ansamblu de activități și modele de comportament proprii unui grup social dat, transmisibile prin educație.

”Noi artiștii privim cu ochiul, dar lucrăm cu sufletul”, spunea Ștefan Luchian.

Cultura este un termen care se referă la o gamă largă și diversă de aspecte mai degrabă intangibile ale vieții sociale. Este compus în principal din valorile, convingerile, sistemele de limbă și comunicare și practicile pe care oamenii le împărtășesc în comun și care pot fi folosite pentru a le defini ca un colectiv, precum și obiectele materiale care sunt comune acelui grup sau societății.

Cultura păstrează și transmite cunoștințele, creează valori și simboluri, cultivă și totodată fortifică relațiile sociale. Cultura creează necesități noi și contribuie la economie, ajută orașele să se dezvolte. Teatrul, artele vizuale, cinematografia, televiziunea, radioul, publicistica, jocurile de calculator, noile mijloace de comunicare în masă, arhitectura, designul, moda și publicitatea sunt toate parte a sectoarelor culturale și creative.

Cu toții suntem născuţi într-o anumită cultură. Aceasta reprezintă combinația dintre cunoștințele omului, convingerile și normele sociale pe care le adoptăm și le transmitem ulterior viitoarelor generații.

Astăzi, România sărbătorește Ziua Culturii Naționale, o zi dedicată valorilor neamului românesc pentru a cunoaște și a ne reaminti cine suntem. ”O Românie Educată este o Românie care știe cine este, care-și respectă valorile și le promovează eficient, credibil și fără echivoc”, spunea Ministrul Educației Sorin Câmpeanu.

Acesta este și îndemnul nostru, al Fundației Umaniste Dr Mioara Mincu, să continuăm tradiția și deschiderea spre cunoaștere a valorilor culturii noastre și ale celei universal, pentru a descoperi și-a ne impropria adevărata bogăție și frumusețe a lumii. Să facem din fiecare zi o sărbătoare a culturii, pentru a ne putea pe deplin bucura la fiecare zi de naștere al lui Mihai Eminescu, așa cum o făcea și doamna Dr. Mioara Mincu.

Să gustăm din bucuriile artei

Cu ocazia Zilei Culturii Naționale 2022, Ministerul Afacerilor Externe oferă publicului, cu sprijinul Fundației Centrul Cultural ArtSociety, o serie de filme dedicate unora dintre marii maeștri ai picturii românești: Nicolae Grigorescu, Ștefan Luchian, Nicolae Tonitza, Camil Ressu, Ion Țuculescu și Constantin Piliuță.

„Maeștri ai artei vizuale românești și poveștile lor“

Maeștrii artei românești

Înţelepciune – de Magda Isanos

Înţelepciune este sã respiri
Uşor, şi dupã lacrimi sã zâmbeşti,
Petalele ce cad din trandafiri
Şi nu s-aud când mor, sã le iubeşti.

Priveşte pomii drepţi din bãtãturã –
Ei catã totdeauna cãtre cer,
Şi-n ruga lor cea verde parcã cer
Mai multã ploaie, mai puţinã urã.

Nu te gândi la mâine, nici la ieri.
Poate naintea spicelor sã cazi,
Stãpâni când nu suntem decât pe azi,
Nu te gândi la mâine, nici la ieri.

Din volumul „Poezii/Poésies”, 1996

Surse: https://www.culturepartnership.eu/ro/publishing/course/lecture-1

https://www.mae.ro/node/57526

Ramona Bandrabur