Ziua Internaționlă a Educației ne-a oferit nouă, echipei de profesori ai Liceului Teoretic ”Dr Mioara Mincu” prilejul cel mai potrivit de a petrece împreună câteva ore, altundeva decât între zidurile cancelariei sau ale claselor, ori în birourile manageriale.

A fost de altfel prima întâlnire a întregii echipe, la doar o lună de la începerea unui nou an școlar, în care avem multe proiecte conturate, dar și visuri care se cer împlinite. Nu puteam să alegem altă locație pentru această lansare în proiecte a echipei noastre lărgite de anul acesta decât Journey Garden, din Piața Romană, locul unde și-au pornit călătoria în viața de liceeni și bobocii nostri din clasa a IX-a.

Cărțile ce făceau parte din decorul sălii Up Above care ne-a găzduit, ne-au păstrat în atmosfera Educației pentru Știință , iar baloanele zburătoare ne-au purtat dorințele, proiectele și visurile la înălțime.

Prof. Anca Grecu, Director al Liceului Teoretic Dr. Mioara Mincu

”Acest liceu care vine ca o unitate nouă de învățământ, proiect al Fundației Umaniste ”Dr. Mioara Mincu” alături de Școala Postliceală Sanitară ”Carol Davila”, are misiunea de a promova Educația pentru Știință la un nivel de excelență. Noi credem în știință și în formarea copiilor și insuflarea dragostei pentru știință, pentru că meseriile viitorului se vor baza foarte mult pe știință și pe tehnologie. Proiectele noastre sunt mari și nu pot fi înfăptuite decât împreună, în echipă”, a spus doamna Anca Celina Grecu, directorul Liceului Teoretic ”Dr. Mioara Mincu”.

”Astăzi, de Ziua Educației, este vorba nu numai despre profesori, ca profesioniști în educație, dar și despre cum să ne cunoaștem mai bine și să ne unim forțele. Noi suntem o echipă tânără, care anul acesta aproape s-a dublat și suntem conștienți că numai împreună putem avea succes în proiectele noastre. De aceea vă lansăm astăzi invitația la implicare, la colaborare, la comunicare și  la susținere. Vreau să fiți convinși că aveți toată susținerea echipei de management atât în activitatea cu copii la clasă cât și în colaborarea cu părinții elevilor noștri, cu care facem echipă, și vom lucra intens să creăm o coeziune a echipei. Ne dorim să ne simțim bine când lucrăm și de ce nu, să ne oferim din când în când ocazii să ne petrecem și din timpul nostru liber împreună.

Ne propunem ca anul acesta să ne întâlnim tot mai des și în afara cancelariei, fie în proiecte precum Cafeneaua Educației pentru Știință, fie în team building-uri, fie în excursii sau alte activități non-formale ori de outdoor learning”, a mai adăugat Anca Grecu.

  

O coeziune a echipei ne va crea tuturor un mediu plăcut de lucru, ne va ajuta să aducem o contribuție mai consistentă în educație și să ne împlinim misiunea nobilă pe care o avem, aceea de educatori. Este important să ai satisfacția lucrului împlinit cum se cuvine, dar lucrul acesta nu-l putem obține singuri, ci avem nevoie să învățăm unii de la alții, să ne sprijinim, să contribuim cu idei pe care să le dezvoltăm

Ne bucurăm ca anul acesta să avem printre noi profesori tineri și foarte tineri, care aduc energie și creativitate și care vor găsi în liceul nostru un mediu excelent pentru formarea și dezvoltarea lor personală și profesională. Avem de asemenea profesori cu multă experiență, cărora le mulțumim pentru dedicare și sperăm ca întâlnirea dintre generații șă genereze schimburi și inspirații benefice tuturor.

Si pentru că o echipă este echilibrată și cu șanse reale de succes atunci când reunește persoane cu aptitudini diferite și armonios conectate, scopul acestei întâlniri prilejuite de Ziua Educației este tocmai de a ne cunoaște mai bine pe noi înșine și unii pe alții și de a ne defini rolurile pe care urmează să le îndeplinim în proiectele noastre.

 

Atena Stoica, Coordonator al Centrului de orientare vocațională al liceului nostru

 

Psihologul Atena Stoica, ne-a propus să ne jucăm, dar așa cum fac de obicei psihologii, știe foarte bine să folosească instrumente și să citească printre rânduri comportamente și caractere. Prin testul Belbin, pe care l-am compeltat silitori fiecare în parte ne-a ajutat să ne identificăm rolurile principale pe care le-am putea exercita cu ușurință în cadrul echipei.

A fost interesant să auzi pe mai multe voci același lucru: ”testul ăsta chiar funcționează!” Asta spuneau și cei cărora le place să gândească, și oamenilor de acțiune, și celor cărora le place să construiască relații.

În ce privește procesul de formare al unei echipe care sporește valoarea proiectelor organizației, Atena ne-a condus prin toate treptele care să ne conducă la succes.

”Comunicarea este o componentă extrem de importantă în echipă, care concură la înțelegerea corectă a sarcinilor, dar și la crearea relațiilor.”

”Avem nevoie să construim relații prin care să ne susținem unii pe alții. Nu este vorba numai de relația cu elevii și lucrul la clasă cu care sunteți obișnuiți, ci și de relațiile cu prinții, care ne sunt parteneri în educație, precum și cu colegii, pentru a fi conectați la tot ce se întâmplă în școală.

Avem de urmat un proces important într-o echipă, apoi să facem evaluare, să rezolvăm probleme, pentru a avea ce sărbători la sfârșitul anului – succesul”, a spus Atena

Este vorba de succesul de a lucra eficient împreună pentru a avea elevi bine pregătiți, de a ne dezvolta personal și profesional, de a obține recunoaștere în cadrul organizației dar și în mediul extern, de a avea satisfacția lucrului împlinit și nu neapărat în ultimul rând, de a obține beneficiile materiale de care avem nevoie pentru un trai decent. Succes care să susțină motivația de implicare.

Seara s-a continuat într-o atmosferă relaxantă, în ritmurile anilor ’80, cu preparate gustoase din bucătăria sănătoasă de la Journey Garden, la un pahar de vorbă și de limonadă.

Surpriza dulce a serii a fost tortul dedicat Zilei Educației, care a reunit în jurul său echipa de profesori ai Liceului Teoretic ”Dr. Mioara Mincu” pentru un ”Mulți ani trăiască” și câteva poze pentru amintire.

Mulțumim echipei de management pentru bucuria de a ne fi adus împreună în această zi cu semnificație pentru Profesorii din lumea întreagă.

Mulțumim și elevilor noștri care au creat aceste lucrări prin care au dorit să descrie și să evidențieze rolul profesorului în viața lor.

 

Ramona Bandrabu

r