Specialistul  în prevenire Radu Vasile Pop de la Agenția Națională Antidrog, cu o experiență de 17 ani în domeniul prevenției consumului de droguri, a avut astăzi o întâlnire cu elevii liceului nostru. Pentru circa o oră și jumătate s-a născut un dialog incitant pe tema drogurilor și a dependențelor pe care acesea le crează.  

Ce se întâmplă cu mine dacă … aleg să consum droguri?

Elevii noștri au fost foarte receptivi la această temă, cu atât mai mult cu cât au avut parte de o discuție interactivă, pe subiecte de interes pentru ei. Au definit împreună cu domnul Radu Pop termenii drog și dependență, după care elevii au fost liberi să pună întrebări cu privire la droguri legale sau ilegale, dependență, sevraj sau toleranță

”Este foarte important să le formam adolescenților abilitățile de refuz”

Răspunsurile domnului Radu Pop au demontat miturile bine cunoscute sau lucrurile false pe care le afirmă  cei care incită la utilizarea drogurilor. ”Filozofia mea este să nu pornesc cu NU, nu ai voie, nu e bine,… pentru că de multe ori exact acest NU îi poate detemina pe tineri să fie curioși să încerce. Este foarte important să le formam adolescenților abilitățile de refuz, în loc să le interzicem consumul unor substante nocive. Având informațiile corecte și avizate, ei vor lua deciziile corecte. Eu am mare încredere în tinerii de astăzi care de fiecare dată mă conving că sunt foarte inteligenți și sunt foarte deschiși la minte, foarte creativi. Îmi crește sufletul când vorbesc cu ei, iar astăzi mi-au transmis o energie pozitivă fantastică”, ne-a spus domnul Radu Pop.

 Au vorbit despre de droguri folosite încă din antichitate, de triburi, în Primul și al II-lea Război  Mondial și în zilele noastre. Sunt substanțe care s-au folosit și se folosesc și se vor folosi și de acum încolo, ideea este cum se raportează fiecare la consumul unor astfel de substanțe. Fiecare își poate pune întrebarea ”Vreau să am o problemă de genul acesta, să depind de o asemenea substanță care acționează asupra creierului meu și a sistemului meu nervos central? ”

”Nu știi niciodată ce se află în pliculețele de tutun sau prafuri vândute pe piață”

Au fost prezentate efectele bune ale unei substanțe dar și situațiile mult mai nefericite în care se poate ajunge în urma consumului acesteia și modul în care se creează dependența. ”Am discutat și despre tutun și despre marijuana, cu cele 3-4000 de specii diferite, și despre alcool și mă bucur că s-au simțit liberi să întrebe. Le-am explicat că lucrul cel mai nefericit este ca fiecare persoană reacționează diferit, chiar dacă ar fi vorba de același  drog și aceeași cantitate. Aceasta acționează diferit în funcție de starea de sănătate, de starea fizică și psihică a celui care consumă acel moment, de aceea nu e bine să cedeze la insistențele prietenilor care îi îndeamnă la consum, oricâte asigurări le-ar aduce”, ne-a mai spus domnul Radu Pop.

Întâlnirea de astăzi pe tema consumului de droguri organizată de Liceul nostru este prima dintr-o serie de alte activități pe această temă. Tineri voluntari ai Asociației Salvați Copiii se vor  întâlni cu fiecare clasă în parte și vor discuta mai multe aspecte legate de substanțele care creează dependențe.

Îi mulțumim domnului Radu Pop pentru prezența în mijlocul nostru și ne-am bucurat să aflăm că s-a simțit extraordinar astăzi în Liceul Teoretic ”Dr. Mioara Mincu”, unde a primit o multă energie pozitivă.

     

Ramona Bandrabur

Foto: Mara Tamaș, Raluca Ielcean și eleva Medeea Cristea