Liceul Teoretic „DR. MIOARA MINCU”, autorizat prin OMECTS nr. 4352 / 06.06.2012, este parte a sistemului național de învățământ. Nivelul gimnazial este autorizat prin OME nr. 5637 / 24.08.2023. Fundația Umanistă „DR. MIOARA MINCU” are rol de finanțator și fondator.
Unde-s doi (Părinți și Profesori) puterea în Educație crește! spune Teodora Bentz, Inspector Școlar General Adjunct al ISMB
Evenimentul Carnet de Părinte de Elev organizat de Liceul Teoretic ”Dr. Mioara Mincu” cu participarea Psihologului Dragoș Iliescu și a Sociologului Gelu Duminică a adus în discuție în primul rând responsabilitatea părinților de a se implica alături de școală în procesul de educație al copiilor lor. Părinți și cadre didactice prezente la eveniment au găsit răspunsuri la întrebări despre cum să alegi școala cea mai bună pentru copilul tău, cum îți susții copilul pentru a dobândi copmetențele hard pentru a accede spre o carieră, dar să deprindă și să își dezvolte și abilitățile sociale care îl vor ajuta să își creeze relații sănătoase cu familia, cu prietenii și cei din jur.
Prezentă la eveniment, doamna Teodora Bentz, Inspector Școlar General Adjunct în cadrul ISMB, este de părere că până la un punct, misiunea părinților și a dascălilor este aceeași: de a crește frumos semințele „mirabile” ce ne-au fost încredințate. Indiferent cât de greu pare la un moment dat, atât părinții, cât și profesorii trebuie să-și păstreze zâmbetul pe chip și în inimă.
Domnia sa consideră că educația de după pandemie „și-a schimbat fața” din perspectiva dialogului părinți -profesori. ”Ambele instanțe au rolul de mentor, însă secretul reușitei prin colaborare a fost uitat. Îndemn părinții, în calitate de inspector școlar general adjunct și cadru didactic, să aibă încredere în profesori, căci competențele nu pot fi anulate nici de vulnerabilitatea sistemului sau lipsa resurselor, nici de goana mass-mediei de a scoate în evidență doar „crengile uscate” din școli… Mai tineri sau cu multă experiență, mai deschiși către provocările digitale sau mai conservatori în ceea ce privește metodele didactice alese, dascălii rămân modele de comportament, resursă informațională verificată, formatori ai abilităților de viață, facilitatori ai unor descoperiri interioare necesare. Uneori, ei petrec mai mult timp cu elevii decât părinții, pentru că timpul nu mai are răbdare cu unele familii. Alteori, învață conținuturi din spațiul curricularului sau noncurricularului pentru a veni în întâmpinarea așteptărilor pe care le au elevii lor. De aceea, merg la examene de grad, la cursuri de formare, își asumă rolul de evaluatori la concursuri și examene naționale. Totul – pentru a fi mai buni și pentru a se forma durabil.”
Doamna Inspector Teodora Bentz consideră că actul educațional trebuie să se bazeze pe respect și motivație. Primul pas în a susține educația ar fi să se renunțe la prejudecăți de tipul „școala nu le mai oferă copiilor pregătirea necesară pentru a reuși”, „profesorii nu mai știu să dialogheze cu elevii și părinții”, „cadrele didactice nu mai organizează nicio activitate în afara programului școlar” iar părinții să recunoască din nou contribuția profesorilor în trasarea AZI a destinului de oameni împliniți MÂINE și să revină la dialogul constructiv pe care l-au avut întotdeauna cu dascălii.
”Unde-s doi puterea crește” spune doamna Bentz, referindu-se la cele două instanțe fundamentale în formarea tinerilor, Părinți și Profesori, iar încrederea investită reciproc poate schimba în bine întreaga societate românească.
Ramona Bandrabur