În contextul Zilei Internaționale Împotriva Diabetului, liceul nostru se angajează să aducă conștientizarea și informațiile esențiale despre această afecțiune vitală. Cu un accent deosebit pe „Accesul la îngrijirea diabetului”, evenimentul nostru a marcat o etapă importantă în educarea elevilor despre riscurile legate de diabet și măsurile de prevenire. 

Ziua Mondială a Diabetului are loc în fiecare an în data de 14 noiembrie, la inițiativa Federației Internaționale de Diabet (IDF), cu sprijinul Organizației Mondiale a Sănătății. 

Această zi este marcată la nivel internațional de toate asociațiile membre ale IDF, de furnizorii de servicii de sănătate, cât și de persoanele afectate de diabet, fiind cea mai mare campanie mondială de informare asupra diabetului. 

Statistici alarmante indică faptul că un număr semnificativ de adulți din întreaga lume suferă de diabet, iar un procent semnificativ din aceștia nu sunt încă diagnosticați. Cu scopul de a schimba această realitate și de a forma generații pro-prevenție, ne-am propus să aducem în atenția elevilor noștri informații esențiale și instrumente practice pentru a înțelege riscurile asociate diabetului și modalitățile de prevenire. 

În cadrul evenimentului nostru, l-am avut ca invitat special pe Medicul diabetolog Dr. Adrian Ghiță, alături de Prof. Cristina Costache. Medicul a împărtășit cunoștințe, a răspuns la întrebările elevilor și a oferit sfaturi prețioase despre modul în care diabetul poate fi prevenit și gestionat. Ne-am uitat la istoricul bolii și la cele mai recente date care privesc diabetul zaharat, am văzut de câte tipuri este și cum le diferențiem, am aflat ce este insulina și cum ne putem proteja de apariția acestei boli. 

Scopul nostru final este să încurajăm elevii să-și cunoască riscul și să își găsească răspunsul, promovând astfel o abordare pro-prevenție în ceea ce privește sănătatea lor. Această inițiativă nu este doar despre o zi, ci despre construirea unui fundament solid de cunoștințe și conștientizare pentru un viitor sănătos și strălucit pentru toți. 

Prin această inițiativă, liceul nostru se alătură unei campanii globale și aduce lumină asupra unei probleme de sănătate importante, punând bazele unei educații care să ofere elevilor noștri instrumentele necesare pentru a-și asigura un viitor bun, dezvoltând caractere sănătoase. 

„Cu toții ne dorim să asigurăm un viitor sănătos și strălucit pentru copiii noștri, dar cât de bine suntem informați despre amenințarea pe care o reprezintă diabetul? Statisticile sunt clare: un adult din zece în întreaga lume suferă de diabet, iar peste 90% dintre aceștia se confruntă cu diabet de tip 2. Cu atât mai îngrijorător este faptul că aproape jumătate dintre aceste cazuri nu au fost încă diagnosticate. 

În contextul acestor cifre alarmante, Zilele Mondiale ale Diabetului pentru perioada 2021-2023 pun accentul pe „Accesul la îngrijirea diabetului”. Această campanie de conștientizare, cea mai amplă din lume, are un slogan clar pentru 2023: „Cunoaște-ți riscul, Cunoaște-ți răspunsul!” Obiectivul nostru este să educăm elevii cu privire la riscurile asociate diabetului și la măsurile de prevenire, contribuind astfel la formarea unei generații pro-prevenție. 

Sunt profund impresionat de cunoștințele pe care le-a demonstrat eleva Trașcă Ana Maria și de curiozitatea pe care a arătat-o în legătură cu acest subiect. Felicitări! Mulțumiri speciale doamnei profesoare de nursing, prof. Cristina Costache, pentru implicarea sa și pentru rolul său esențial în conectarea noastră cu lumea medicală, invitând specialiști din domeniu.” Prof. Rădulescu Ioana – director adjunct LTDMM 

Să ne unim eforturile pentru un viitor sănătos și plin de vitalitate pentru toți! 

Dacă și tu îți dorești pentru elevul tău să facă parte dintr-o comunitate școlară orientată către știință și sănătate, programează o vizită chiar acum!