Cunoașterea procesului legislativ este o piatră de temelie a unei societăți democratice și responsabile. În prezent, cunoașterea și participarea la procesul legislativ reprezintă temelia unei comunități responsabile și implicate. Proiectul Senat Junior, își propune să ofere elevilor oportunitatea de a înțelege modul în care iau naștere legile în țară, rolul crucial al Parlamentului în societate și, în special, contribuția Senatului la modelarea viitorului. 

Președinta Comisiei pentru Învățământ din Senatul României, prof. Monica Anisie, a răspuns pozitiv acestei inițiative, aducând cu ea dedicare pentru dialogul deschis și educația tinerilor. Evenimentul a reprezentat o ocazie deosebită pentru elevi de a intra în contact direct cu un reprezentant al Senatului României și de a adresa întrebări relevante cu privire la importanța acestuia în formarea societății. 

În cadrul activității, elevii au fost încurajați să exploreze procesul de creare a legilor în România, să descopere rolul esențial al Parlamentului și să înțeleagă contribuția specifică a Senatului. Doamna Senator Prof. Monica Anisie a împărtășit din experiența sa și a oferit răspunsuri la întrebările ridicate de către elevi, facilitând astfel o înțelegere aprofundată a noțiunilor. 

Într-o miercuri cenușie, tipic bacoviană, am regăsit bucuria întâlnirilor #SenatJunior. În mijlocul elevilor de la Liceul Teoretic „Dr. Mioara Mincu”, vremea și vremurile nu au mai contat.  

Auzisem de energia lor pozitivă și de entuziasmul generat de reluarea activităților Senat Junior încă de la înscrierea lor în program. Dar realitatea a fost peste așteptări: tineri frumoși, veseli, bine pregătiți, preocupați de drepturile și responsabilitățile lor în societate și deosebit de curioși privind activitatea Senatului și modul în care iau naștere legile în România.

Tinerii aceștia vor și pot să facă diferența! Vă sunt recunoscătoare, dragilor, pentru energia și optimismul pe care mi le-ați insuflat! Îi mulțumesc și doamnei director adjunct Rădulescu pentru implicare și buna primire! Vă stau oricând alături și #împreună vom demonstra că #SePoate!”, a împărtășit Monica Anisie pe pagina sa de Facebook. 

Un aspect remarcabil al evenimentului a fost atmosfera deschisă și prietenoasă, care a facilitat comunicarea liberă între elevi și doamna Anisie. Elevii au simțit că vocile lor au fost ascultate și au avut ocazia de a-și exprima opiniile și preocupările în legătură cu legislația și guvernarea. 

În finalul evenimentului, elevii au oferit flori ca semn de recunoștință pentru prezența doamnei Senator și au manifestat dorința de a face fotografii, exprimându-și astfel admirația pentru implicarea și dedicarea acesteia în educația civică a tinerilor. Ne-am promis că vom continua colaborarea și viitoare alte proiecte.  

„Cu profundă dedicare față de dialogul deschis și educație, prof. Monica Anisie, în calitate de Președintă a Comisiei pentru Învățământ din Senatul României, a facilitat oportunitatea elevilor noștri de a explora procesul legislativ și rolul său crucial în conturarea societății noastre. Ghidând cu un deosebit tact pedagogic, Domnia sa a condus elevii prin meandrele complexe ale obținerii Ordonanțelor de urgență, transformate mai apoi în proiecte legislative. Cu stimularea întrebărilor sale pertinente, elevii au călătorit în plenul Senatului, locul unde proiectele sunt prezentate și supuse votului senatorilor. În continuarea acestui traseu, dna senator prof. Monica Anisie a luminat calea proiectelor care trec de plenul Senatului, evidențiind că acestea se îndreaptă către Administrația Prezidențială pentru a fi promulgate și transformate în legi. În caz contrar, dacă un proiect nu reușește să treacă, este redirecționat către reanalizare în Parlament. O componentă esențială a procesului legislativ, dezvăluită cu claritate, este rolul Consiliului Legislativ, care furnizează un aviz consultativ, fără a impune obligativitate. De asemenea, elevii au aflat despre dreptul partidelor de opoziție de a sesiza Curtea Constituțională în cazul unor legi considerate neconstituționale. Prin această incursiune educațională, elevii au fost conștienți de distincția dintre Senat și Camera Deputaților, înțelegând că aceste două camere ale Parlamentului au parlamentari deputați ai tuturor minorităților etnice din România, cu reprezentarea garantată doar în Camera Deputaților.

Prin proiectul Senatul Junior, elevii au experimentat în mod direct complexitatea și importanța procesului legislativ sub îndrumarea dedicată și informativă a doamnei senator prof. Monica Anisie. Dialogul deschis și răspunsurile la întrebările elevilor au conturat o experiență educativă profundă, evidențiind astfel angajamentul dumneavoastră față de formarea civică a noii generații. Vă suntem recunoscători pentru eforturile considerabile depuse în cadrul acestui proiect, onorați de prezență și pentru contribuția semnificativă adusă educației civice.” Prof . Ioana Radulescu, Director adjunct LTDMM

Proiectul Senat Junior nu numai că deschide ușile pentru cunoașterea profundă a procesului legislativ, dar și cultivă în rândul tinerilor o conștientizare a importanței participării active în societate. Prin astfel de inițiative, se creează punți solide între tineri și instituțiile responsabile de modelarea viitorului, oferindu-le posibilitatea de a deveni cetățeni informați și implicați în construirea unei societăți democratice și responsabile. 

Mai multe informații despre proiectul Senat Junior – https://www.senatjunior.ro/a-116-senat-junior-s-a-intors-in-clasa  https://www.senatjunior.ro/s-13-evenimente