În colțul plin de imaginație de la clasa a V-a, alături de prof. Daniela Iaciu, un club de lectură a luat naștere pentru a explora lumea captivantă a cărților. „Cititorul din Peșteră”, scrisă de Rui Zink, a fost în centrul atenției în ultima perioadă. Acest club a depășit granițele discuțiilor literare și s-a aventurat în lumea lucrului manual și origami, mod prin care elevii și-au dezvoltat competențele transversale ale domeniilor.  

După ce au citit cartea și au avut discuțiile bazate pe această lectură, și-au creat propriile avioane din hârtie, iar pe aripile lor au fost imortalizate elemente esențiale ale cărții. Pentru a face experiența mai tangibilă, s-au aventurat în lumea origami-ului.  

În cea de-a doua sesiune a clubului, explorarea cărții a continuat sub forma unei hărți desenate. Principalele puncte ale poveștii – Orașul, Corabia și Peștera – au fost punctele noastre de interes. Elevii au creat o hartă imaginativă, evidențiind aceste locuri cheie. Pentru a-i oferi hărții o înfățișare veche, au folosit plicuri de ceai care au colorat în mod natural hârtia, adăugând un plus de autenticitate. 

Îmbinând artă și literatură 

Prin îmbinarea literaturii cu lucrul manual și arta origami-ului, clubul de lectură de la clasa a V-a a oferit elevilor o experiență minunată. Această abordare inovatoare nu doar că a stimulat imaginația, ci a și consolidat cunoștințele dobândite din carte, transformându-le în creații tangibile și memorabile. Avioanele cu mesaje literare și harta au devenit modalități de a păstra vie povestea și lecțiile din „Cititorul din Peșteră”. 

Clubul de lectură coordonat de prof. Daniela Iaciu susține faptul că învățarea poate fi o călătorie multidimensională, iar prin combinarea literaturii cu arta, elevii nu doar că au înțeles mai profund conținutul cărții, dar au și creat amintiri durabile. Această experiență unică a clubului a deschis uși către noi modalități de explorare a cărților și a învățării, arătând că literatura poate fi într-adevăr o poartă către aventuri neașteptate și creativitate fără limite.