Liceul Teoretic „DR. MIOARA MINCU”, autorizat prin OMECTS nr. 4352 / 06.06.2012, este parte a sistemului național de învățământ. Nivelul gimnazial este autorizat prin OME nr. 5637 / 24.08.2023. Fundația Umanistă „DR. MIOARA MINCU” are rol de finanțator și fondator.
Dragobete este sărbătoarea tradiției românești
Dragobete este sărbătoarea tradiției românești, celebrată în data de 24 februarie. În România, sărbătorim Dragobetele, o tradiție străveche care marchează iubirea și sosirea primăverii. Această sărbătoare este considerată echivalentul românesc al Valentine’s Day și este însoțită de obiceiuri și superstiții populare.
Dragobetele este asociat cu frumusețea tinerilor îndrăgostiți și cu începutul unui nou ciclu al naturii. Tradițional, în această zi, oamenii se bucură de natură, culeg flori și petrec timp în aer liber. Există și credința că Dragobetele ocrotește cuplurile îndrăgostite și aduce noroc celor care sărbătoresc această zi în spirit de iubire.
Sărbătoarea are rădăcini în folclorul românesc și este marcată de diverse tradiții și ritualuri. Cu toate că Dragobetele nu este o sărbătoare oficială, mulți români îl sărbătoresc cu bucurie și entuziasm, aducând un omagiu tradițiilor și valorilor culturale.
În ceea ce privește semnificația termenului „Dragobete” se remarcă numeroase explicații, însă cel mai probabil acesta își are originile în substantivul „dragoste”. N. Constantinescu, specialist în onomastică autohtonă, a adăugat substantivul propriu „Dragobete” în dicționar, alături de alte nume de origine slavă, ce împart aceeași rădăcină lexicală, drag (Drăgan, Dragoș).
O altă opinie aparține lui Vasile Bogrea, lingvist și filolog, care a asociat numele de „Dragobete” cu sărbătoarea creștin ortodoxă Glav(o)obrӗtenije, din Rusia. Aceasta este celebrată de credincioși pe 24 februarie (Aflarea Capului Sf. Ioan Botezătorul) și ar fi oferit în final derivatul „Gabrovete”.
De menționat este că „Dragobete” poate desemna și numele unei insecte (Cicindela campestris), căreia i se mai spune și repede sau repedea de câmp. ( Sursa:https://www.twinkl.ro/teaching-wiki/dragobetelor)
Este ocazia perfectă de a celebra tradițiile noastre și de a aduce un strop de culoare și bucurie în viața de zi cu zi.”
Iată aici o serie de resurse utile atât pentru copii, cât și pentru adulți: https://www.twinkl.ro/teaching-wiki/dragobetelor
http://www.cultura.ro/dragobetele-sarbatoarea-iubirii-24-februarie