În fiecare an, pe 21 martie, lumea își îndreaptă atenția către două evenimente remarcabile care celebrează diversitatea culturală și lingvistică a umanității: Ziua Internațională a Poeziei și Ziua Francofoniei. Această zi specială este o oportunitate de a reflecta asupra influenței puternice a poeziei și a limbii franceze în lumea noastră contemporană. 

Ziua Internațională a Poeziei 

Poezia, cu rădăcini adânci în istoria umanității, este o formă de exprimare artistică ce utilizează limbajul pentru a transmite emoții, gânduri și experiențe într-un mod profund și captivant. De-a lungul secolelor, poeții din întreaga lume au explorat subiecte variate, de la iubire și suferință până la natură și metafizică, îmbogățind astfel patrimoniul cultural al umanității și aducând lumină în întuneric. 

Această zi ne oferă o ocazie deosebită de a celebra frumusețea și puterea poeziei în viața noastră de zi cu zi. Într-o lume în care comunicarea se face din ce în ce mai mult în mod digital și rapid, poezia ne reamintește de frumusețea și puterea cuvintelor, încurajându-ne să ne încântăm de ritmul și metaforele care definesc această formă de artă. 

Ziua Francofoniei 

Sărbătorim și Ziua Francofoniei, o ocazie de a celebra limbile și culturile care împărtășesc limba franceză ca limbă oficială sau ca limbă vorbită. Într-o lume tot mai interconectată, francofonia reprezintă unul dintre cele mai importante vehicule de comunicare și înțelegere între popoare. 

Ziua Francofoniei este marcată prin diverse evenimente și manifestări culturale care promovează diversitatea și bogăția culturilor francofone din întreaga lume. De la expoziții de artă și spectacole de teatru până la concerte și evenimente literare, această zi este o ocazie de a celebra contribuția francofoniei la dialogul intercultural și la promovarea păcii și înțelegerii reciproce. 

La liceul nostru, ne-am gândit să celebrăm interdisciplinar cele două zile și să aduce creația, inspirația și literatura aproape de limba franceză. Elevii noștri, alături de doamnele profesoare de franceză Nicoleta Drăgan și Alina Talapan, au creat Revista „Poesies”, un material cu poezii în limba franceză, create chiar de către ei. Mai mult, fotografiile care însoțesc strofele sunt realizate tot de către elevi, cu ajutorul inteligenței artificiale. În strânsă legătură cu Ziua Internațională a Fericirii, sărbătoriă pe 20 martie, ne-am gândit să intitulăm acest volum „Fericirea în perioada adolescenței”.

Mulțumim elevilor care au ales să îți valorifice creativitatea prin crearea de poezii: Batusar David, Bordeianu Mihai, Cristian Acsinte, Vasile Alexei, Pordea Sebastian, Anghel Rafaela, Al Zu Bi Miriam, Popa Tanase Maria Alexandra, Jabasa Lamis, Costache Andrei Radu, Buiac Maria, Ioniță Rebeca, Vitos David, Gorovei Theodora, Dragomir Andrei, Tatu Razvan, Truică Andreea Alexia, Bodor Natalya, Ilie Stefania Alexandra, Răducanu Cristian Emil, Kadian Moses, Aly Mihnea, Andrei Borșan, Matei Bîrgoveanu, Tudosa Ioana, Tunaru David, Sfredel Mihai, Teodor Hossu Longin!

Ziua Internațională a Poeziei și Ziua Francofoniei ne oferă oportunitatea de a celebra diversitatea și bogăția culturii din întreaga lume. Sărbătorind puterea cuvintelor și valorile comune ale francofoniei, ne unim mâinile într-un spirit de înțelegere și solidaritate, promovând pacea și bucuria în lumea noastră plină de culori și emoții. 

Ziua Internațională a Poeziei reprezintă o ocazie de a celebra și aprecia puterea și frumusețea poeziei în viața noastră. Fie ca această zi să ne inspire să căutăm și să împărtășim cu alții bucuria și profunzimea cuvintelor, contribuind astfel la construirea unei lumi mai bogate cultural și mai conectate emoțional. 

Dintre toate artele, poezia ocupă primul loc”, a scris Kant. Și ce poate fi mai sublim decât să-ți dezvălui într-o limbă suavă, ca o melodie de primăvară, tainele fericirii? Am ales cu măiestrie să sărbătorim împlinirea fericirii de Ziua Poeziei. În aceeași nuanță gingașă a celei de-a 20-a zi de martie, sărbătorită este și Ziua Internațională a Francofoniei. Într-o atmosferă de jocuri de culori, cuvinte și inteligență artificială, în care pasiunea pentru cunoaștere și descoperirea motivelor de a zâmbi în fiecare clipă devin arte, ne-am hotărât împreună cu distinsele noastre doamne profesoare de limbă franceză și parte din elevii noștri să vă dăruim o broșură de poezii în limba franceză, în care să împletim gândurile fericirii din adolescență.” Ioana Rădulescu, director adjunct LTDMM

Vă invităm să răsfoiți revistele noastre!