Liceul Teoretic „DR. MIOARA MINCU”, autorizat prin OMECTS nr. 4352 / 06.06.2012, este parte a sistemului național de învățământ. Nivelul gimnazial este autorizat prin OME nr. 5637 / 24.08.2023. Fundația Umanistă „DR. MIOARA MINCU” are rol de finanțator și fondator.
Ziua Țărăncii
În fiecare toamnă, la 15 octombrie, sărbătorim femeia din mediul rural în întreaga lume. Doamna Dr. Mioara Mincu, fondatoarea Școlii Postliceale Sanitare „Carol Davila”, cea care a dat numele Liceului Teoretic „Dr. Mioara Mincu” și Școlii Gimnaziale „Dr. Mioara Mincu” din Conțești (județul Dâmbovița), a fost o susţinătoare a femeilor din zona rurală. Le-a înţeles problemele şi a căutat să le ajute pentru a arăta lumii întregi frumuseţea tradiţiilor satului românesc și a le asigura o continuitate.
La Conțești (județul Dâmbovița), satul de suflet al Doamnei, locul unde s-a născut, ziua de 15 octombrie era celebrată ca un festival al toamnei, cu must si preparate culinare țărănești, concursuri gastronomice, cântece și jocuri tradiționale populare. La eveniment participau o serie de personalități ale culturii noastre și din domeniul științei.
Sărbătorirea Zilei Femeii din Mediul Rural era o traditie, pe care oamenii satului o așteaptau cu drag.
Doamna Dr. Mioara Mincu dorea să amintească tuturor frumusețea tradițiilor și, mai ales, necesitatea perpetuării lor. În același timp, evidenția de fiecare dată rolurile cruciale ale femeii de la țară: mamă, lucrătoare și educatoare. S-a luptat pentru femeile de la sat, pentru recunoașterea valorii lor și le-a ajutat de fiecare dată cu dragoste și dăruire.
„Foarte multe femei au fost îndrumate şi chiar încurajate să lucreze la realizarea de covoare, ţesături, chiar și obţinerea mătăsii din viermii de mătase. Implicarea Doamnei Dr. Mioara Mincu era totală. Îşi oferea sprijinul şi la expunerea produselor realizate manual de către femeile de la sat, cu diverse ocazii.” (prof. dr. ing. Gheorghiţa Jinescu)
„În marea sa iubire pentru oameni, Dr. Mioara Mincu, un nume transformat în renume, n-a uitat nicio clipă femeile din mediul rural. Și asta pentru că s-a născut, a trăit și s-a afirmat, aici, în spațiul mioritic. Poate că doar în zona satelor viața femeii are aceeași menire cu doina, balada, cântecul de dor și jale, bocetul. Aici, și numai aici, fiecare amănunt face parte din viața fiecăruia, pentru că fiecare amănunt are semnificație. Mioara Mincu, nu numai că n-a uitat asta, dar a făcut foarte multe acțiuni care să cinstească femeia din mediul rural, acțiuni pe care nu am cunoștință să le mai facă cineva în zilele noastre. La Bucuresti, Conțești, toată lumea bună din jurul Mioarei Mincu știa că pe 15 octombrie va fi sărbatoare. Era ziua femeii din mediul rural și trebuia cinstită ca atare. În mijlocul unei grădini ce-și poartă frumusețea în valuri de flori parfumate către râul Dâmbovița, în cocheta clădire construită tot de Mioara Mincu, era un adevărat festin, cu bunătăți românești, cu muzică românească de valoare. Mi se pare nedrept că toate acestea au devenit trecut, că acest mic fragment din dăruirea sa pentru semeni a devenit trecut. Mioara Mincu a lăsat la Conțești, nu numai „trecătorul său trup”, ci și sufletul atâtor inițiative ce au dat valoare femeii și mai ales femeii din mediul rural. Eu cred că încă vine aici, aducându-le noroc și sănătate oamenilor, ca odinioară, când le aducea daruri, medicamente și oaspeți aleși. Și nu numai la Conțești, ci pe întreg cuprinsul României, ca și-n multe locuri de pe această planetă. Soarele încălzește fiecare femeie sau bărbat la fel, numai că fiecare percepe altfel razele sale. Cred că cei născuți în mediul rural au o percepție anume, egală cu fericirea. Mioara Mincu a simțit și omagiat toate acestea. Cinste ei!” (prof. Elena Ștefănescu)
„Doamna Dr. Mioara Mincu, fondatoarea Școlii Postliceale Sanitare „Carol Davila” a reconsiderat și valorizat rolul femeii din mediul rural prin sărbătorirea anuală a „Zilei Țărăncii”. Rădăcinile sănătății se află în mediul rural, „casa” îngrijită de femeia care merită toată cinstea și aprecierea noastră.” – prof. Aurelia Șova – director Școala Postliceală Sanitară „Carol Davila”.
În prezent, Școala Postliceală Sanitară „Carol Davila”, Liceul Teoretic „Dr. Mioara Mincu” și Fundația Umanistă „Dr. Mioara Mincu”, prin domnul Președinte, Director General – prof. univ. dr. Alexandru Ioan Mincu, continuă activitatea Doamnei Dr. Mioara Mincu și își asumă misiunea de a promova prin toate mijloacele valorile naționale autentice.
La mulți ani tuturor femeilor din mediul rural!
prof. Raluca Brad