Liceul Teoretic „DR. MIOARA MINCU”, autorizat prin OMECTS nr. 4352 / 06.06.2012, este parte a sistemului național de învățământ. Nivelul gimnazial este autorizat prin OME nr. 5637 / 24.08.2023. Fundația Umanistă „DR. MIOARA MINCU” are rol de finanțator și fondator.
Festivalul Toamnei: despre comunitate, creativitate și îndemanare
Liceul Teoretic Dr. Mioara Mincu a organizat joi, 24 octombrie, cea de-a 3 a ediție a Festivalului Toamnei la care au participat elevi, părinți și cadre didactice.
Evenimentul a debutat cu Sărbătoarea Dovleacului, o expoziție impresionantă de dovleci sculptați sau pictați. Acesta a fost, fără îndoială, unul dintre cele mai populare momente. Elevii au dat dovadă de imaginație și creativitate, creând fețe amuzante, monstruoase și simpatice pe dovlecii care mai apoi au fost expuși în curtea școlii. Expozitia s-a încheiat cu un concurs unde au fost premiate cele mai apreciate creații.
Următorul moment al Festivalului a constat în parada Costumelor de Toamnă: elevii s-au întrecut în ținute inspirate din desene animate, zeițe romane și prințese, vrăjitoare, pisici, fotbaliști, cowboy și dovleci. Cele mai originale costume au fost premiate cu aplauze și cadouri surpriză!
De asemenea, un success deosebit l-a avut expoziția de lucrări realizate în creion de către elevii Liceului nostru.
Spre finalul Festivalului, activitatea s-a mutat in sala mare unde am continuat cu Târgul preparatelor de toamnă. Părinții și elevii au adus preparate tradiționale de sezon pe care le-am savurat împreună: dovleac copt, plăcinte cu mere și dovleac, prajituri, brioșe, acadele, biscuiți, acadele, cornulețe, zacuscă, murături, fructe și legume de toamnă.
Târgul de toamnă le-a permis elevilor să-și antreneze abilitățile de comunicare, lucrul în echipă, creativitatea și gestionarea timpului. De asemenea, a fost o oportunitate pentru ei de a-și dezvolta abilități practice, precum planul de marketing, negocierea și vânzarea produselor realizate de ei. Au putut astfel să învețe despre importanța organizării și planificării eficiente.
Festivalul Toamnei nu a fost doar o sărbătoare a anotimpului, ci și un bun prilej de a aduce împreună elevii, profesorii și părinții. Întregul eveniment a fost o dovadă clară că Liceul Teoretic Dr. Mioara Mincu nu este doar un loc de învățare, ci și o comunitate unită și plină de energie.
Iată prezentarea evenimentului din perspectiva Mariei Toarcă, elevă în clasa a IX-a, ne povestește cum a fost evenimentul pentru ea:
La Liceul Teoretic Dr. Mioara Mincu, pe data de 24 octombrie 2024, cu prilejul organizării Festivalului Toamnei, elevii au avut șansa să se bucure de o zi de toamnă însorită într-un mod deosebit. De dimineață ne-am trezit entuziasmați, ne-am pus costume care mai de care și am pornit spre școală. Cu cât se apropia începerea festivității, cu atât eram mai nerăbdători.
Tot mai mulți copii sosesc încărcați cu prăjituri, brioșe, dovleci și cele mai alese mâncăruri cu tema toamnei. În scurt timp, mesele erau pline de bunătăți. Dar și mai interesant a fost momentul în care profesorii au anunțat entuziasmați:
-Toată lumea afară la dovleci!
Fiecare clasă avea mulți dovleci, mai mari, mai mici, colorați sau sculptați. Și acum venise momentul prezentării frumoaselor opere de artă. A început clasa a XI-a , urmată de a zecea, a noua și a VI-a cu prezentări care mai de care.
Până să vină rândul clasei a IX-a, elevii s-au gândit cum să se prezinte cât mai frumos.
-Haideți să facem împreună o poveste cu toți dovlecii noștri!
-Da! Acesta poate fi un vrăjitor, datorită palariei.
-Iar acest dovleac va fi regină! Și celălalt un bufon!
Astfel, punând cap la cap o povestioară, așteptau cu nerăbdare să le vină rândul.
-Clasa a IX-a, pe care dovleac ați dori să îl prezentați? întrebă doamna prezentator.
-Am făcut o poveste împreună! au exclamat copiii.
Microfonul a fost înmânat elevilor și povestea începu:
-Acesta este Regatul Dovlecilor! și arătară spre masa plină de micile personaje. În mijlocul avem regina.
Cu pălărie și mantie, Regina Dovleac trona mândră peste supușii săi.
-Apoi mai sunt și cei doi minioni, supușii acesteia. Aici, în spate este magicianul regatului, cu pălăria sa și fața misterioasă. În regat mai trăiesc și un bufon, niște pisici și mulți săteni harnici și mărinimoși.
Totul mergea bine în Regatul Dovlecilor, dar într-o zi cei doi minioni, ajutoarele fidele ale reginei, au dispărut. Tot regatul era agitat, ce s-a putut întâmpla cu ei? Astfel, după multe dezbateri, sătenii au pornit în căutarea lor. Au călătorit mult, peste munți, râuri și câmpii. În final au ajuns la locul în care erau ținuți prizonieri, chiar de către un fost membru al regatului, care fusese exilat cu mult timp în urmă! Cu ajutorul colaborării și muncii în echipă, dovlecii au reușit să își elibereze prietenii, întorcându-se la casele lor și trăind fericiți în Regatul Dovlecilor.
În aplauzele colegilor, elevii s-au bucurat de rezultatul pe care îl obținuseră la final, fericiți că au decis să colaboreze.
-Acum urmează prezentarea costumelor!
Toți au fost încântați să vină costumați cât mai creativ. Erau diverse costumații, de la personaje din desene animate, vrăjitoare, zeițe romane și prințese, până la pisici, fotbaliști, cowboy și dovleci. Aplauzele se auzeau răsunător în curtea viu împodobită, iar voia bună era în toi.
După ce s-a votat, s-au îndreptat cu toții spre sala mare, unde au început numaidecât vânzările de bunătăți. Când te uitai împrejur, era greu să alegi ce să mănânci mai întâi. Prăjituri, brioșe, acadele, budincă, biscuiți și multe altele, toate gustoase și decorate inedit, așteptau poznaș pe mese. Atât elevii și părinții, cât și profesorii se perindau pe la mese, dornici să vadă creațiile culinare. Deodată se aude în microfon:
A venit momentul mult așteptat! Este timpul pentru înmânarea premiilor!
Entuziasmați ne-am adunat toți în jurul câștigătorilor, unii care făcuseră dovleci deosebiți, alții care purtau costume extraordinare. Cu zâmbetul pe buze, am încheiat această zi specială, pe care nu o vom uita prea curând.
Festivalul Toamnei s-a încheiat cu premierea câștigătorilor pentru cel mai spectaculos dovleac (Ștefan Suditu, clasa a IX-a – premiul I, Maria Dumitrescu, clasa a X-a – premiul al II -lea, Diana Dancu, clasa a IX- a – premiul al III – lea) si cele mai inedite costumații (Alexandra Maria Popa Tănase, clasa a X-a- premiul I, Alexandru Toarcă, clasa a -VI-a – premiul al II- lea, Diana Dancu, clasa a IX- a- premiul al III – lea, Anisia Bratosin – clasa a -VI-a- mențiune)