Liceul Teoretic „DR. MIOARA MINCU”, autorizat prin OMECTS nr. 4352 / 06.06.2012, este parte a sistemului național de învățământ. Nivelul gimnazial este autorizat prin OME nr. 5637 / 24.08.2023. Fundația Umanistă „DR. MIOARA MINCU” are rol de finanțator și fondator.
Povestea unui parfum regal
Într-o zi de octombrie, ce se anunța ploioasă și mohorâtă, am pornit, împreună cu elevii liceului: Antonia Marina, Alexandra Pȃrcălabu, Cristina Stuparu, Teodora Stoica și Alesia Simion, pe urmele Reginei Maria, la Muzeul Parfumului.
Având de documentat și de pregătit un proiect despre parfumul „Mon Boudoir”, voiam să descoperim povestea acestui minunat produs, pe care Casa Houbigant, din Franța, l-a creat special pentru Regina Maria în 1919. După 100 de ani, l-a reeditat în memoria frumoasei noastre Regine, primul cap încoronat ce a făcut reclamă unui parfum.
Emoționați și curioși, am pășit în magazinul Beautik Haute Parfumerie, furnizorul oficial al Casei Regale a României, care găzduiește singurul Muzeu al Parfumului din sud-estul Europei, o inițiativă culturală privată a proprietarului acestei parfumerii de nișă.
În micul muzeu este expusă doar o parte din colecția de obiecte, printre care și sticluța originală, din cristal, a parfumului Reginei, „Mon Boudoir”. Aflăm că este un parfum ambrat cu ușoare tente orientale, creat, în principal, din flori albe și violet, așa cum și-a dorit frumoasa Regină; un dans amețitor al miresmelor de iriși, violete, iasomie, trandafiri, alături de arome de santal, vanilie și patchouli. Așadar, un parfum puternic, aristocrat, pe care am avut marea bucurie să-l simțim pe pielea noastră, la propriu, transformându-ne, întocmai ca în povești, în regine, pentru o zi. O experiență olfactivă sui-generis, de neuitat, o încântare a simțurilor, imposibil de redat în cuvinte.
Imagine a colecției de pomade, pudră, apă de colonie și parfum, toate din gama „Mon Boudoir”, Regina Maria a fost omagiată cu ocazia Centenarului Unirii și de către francezi. Astfel, Casa de Parfumuri Houbigant recreează parfumul ei de suflet, în timp ce o stradă din Paris primește oficial numele Reginei Maria a României.
prof. Daniela Cristina Copae