În fiecare an, pe 5 octombrie, în întreaga lume este sărbătorită Ziua Mondială a Profesorilor.

Evenimentul aniversează adoptarea Recomandării UNESCO / OIM (Organizația Internațională a Muncii) din 1966, privind statutul profesorilor.

Recomandarea din 1966 împreună cu cea privind învățământul superior, din anul 1977, formează principalul cadru de referință pentru abordarea drepturilor și responsabilităților cadrelor didactice.

La împlinirea a 50 de ani de la adoptarea „Recomandării privind statutul profesorilor”, în 2016, această zi s-a sărbătorit pentru prima dată în cadrul unei noi agende mondiale, Agenda 2030 pentru dezvoltare durabilă. Adoptată de ONU, aceasta garantează o educaţie de calitate şi subliniază că, pentru atingerea acestui obiectiv, este nevoie nu numai de creşterea substanţială a numărului de cadre didactice calificate, ci şi de motivarea acestora, prin valorizarea muncii lor. Se estimează că până în anul 2030 vor fi necesare 3,2 milioane de cadre didactice suplimentare pentru a asigura învăţământul primar universal şi încă 5,1 milioane de profesori, pentru asigurarea învăţământului secundar general (gimnazial).

În 2020, în contextul pandemiei COVID-19, tema acestei zile este: „Profesorii: Conducerea în criză, reinventarea viitorului”. „Problema conducerii cadrelor didactice în legătură cu răspunsurile la crize nu este doar oportună, ci este esenţială în ceea ce priveşte contribuţiile pe care cadrele didactice le-au adus pentru a oferi învăţare la distanţă, pentru a sprijini populaţiile vulnerabile, pentru a redeschide şcolile şi pentru a se asigura că lacunele în materie de învăţare au fost atenuate. Discuţiile vor aborda rolul profesorilor în conturarea viitorului educaţiei şi al profesiei didactice”, se arată în declarația comună a doamnei Audrey Azoulay – Director General al UNESCO; Guy Ryder – Director General – Organizația Internațională a Muncii; Henrietta H. Fore – Director Executiv – UNICEF; David Edwards – Secretar General – Educație Internațională cu ocazia Zilei Mondiale a Profesorilor 2020.

Ziua aceasta oferă ocazia sărbătoririi profesiei la nivel mondial. În același timp, este un moment pentru a face bilanțul realizărilor și a atrage atenția asupra importanței dascălilor din întreaga lume, aflați în centrul eforturilor de a atinge obiectivul global de educație.

Pandemia COVID-19 s-a adăugat în mod semnificativ la provocările cu care se confruntă deja sistemele de învățământ din întreaga lume. Nu este o exagerare să spunem că lumea se află la o răscruce de drumuri și, acum mai mult ca oricând, trebuie să sprijinim profesorii pentru a proteja dreptul la educație în peisajul provocat de pandemie.

Echipa noastră urează „LA MULȚI ANI!” tuturor cadrelor didactice!

prof. Raluca Brad

(surse: en.unesco.org/commemorations/worldteachersday; www.capital.ro)