Adunarea Generală ONU a decis, în anul 1980, marcarea Zilei Mondiale a Alimentaţiei, considerând că „alimentaţia este o nevoie fundamentală a omului şi o condiţie necesară supravieţuirii şi prosperităţii fiinţei umane”. În prezent, această zi este sărbătorită în peste 150 de ţări.

Chiar dacă 16 octombrie reprezintă Ziua Mondială a Alimentaţiei, fiecare zi a anului ar trebui să fie dedicată „alimentaţiei sănătoase și echilibrate”.

Calitatea şi cantitatea alimentelor reprezintă principii importante de respectat, alături de toate celelalte care concură la trăirea unei vieţi frumoase şi sănătoase pentru fiecare dintre noi.

Cu ocazia acestei zile speciale, doamna farmacist Arina Cristea a răspuns invitaţiei noastre de a se întâlni cu elevii Liceului Teoretic „Dr. Mioara Mincu”. A fost susținută o prezentare despre importanţa menţinerii unei alimentații sănătoase în dezvoltarea corectă şi armonioasă a organismului, în prevenţia unor boli, terapia nutriţională fiind parte complementară în vindecarea diferitelor afecţiuni.

„Întalnirea cu elevii Liceului Teoretic „Dr. Mioara Mincu” a fost prilejuită de dorința de a-i face pe tineri să conștientizeze importanța unei alimentații corecte și echilibrate. Aceasta este o componentă esențială pentru un stil de viață sănătos, în contextul în care o problemă importantă pentru sănătate o constituie anumite comportamente alimentare întâlnite în rândul copiilor și tinerilor, fie prin aport insuficient de alimente, fie ca urmare a unui regim alimentar neechilibrat.

Un organism sănătos se clădește și se menține printr-un comportament alimentar corect, care să asigure un echilibru între necesarul și aportul nutrițional.

Alimentația trebuie să furnizeze organismului necesarul de macronutrienți (carbohidrați, proteine, lipide) și micronutrienți (vitamine și minerale) pentru a contribui la menținerea stării de sănătate, obținerea performanțelor fizice și intelectuale, evitarea apariției unor boli cronice grave (obezitate, boli cardiovasculare, diabet zaharat).

Pornind de la aceste considerente, în cadrul întâlnirii s-a discutat despre importanța alimentației corecte, despre componentele nutriționale esențiale pentru organism, respectiv macronutrienți, dar și despre obiceiurile alimentare. Macronutrienții sunt esențiali pentru desfășurarea tuturor proceselor metabolice din organism, procese la care participă și micronutrienții. Acestora li se adaugă fibrele alimentare și aportul de lichide, dintre care esențială rămâne apa. Carențele nutriționale, survenite dintr-o alimentație deficitară sau din comportamente alimentare incorecte, reprezintă unul dintre factorii de risc modificabili (alături de fumat, consum de alcool și sedentarism) care contribuie la apariţia majorităţii bolilor cronice. Așadar, este foarte important ca tinerii să conștientizeze că obiectivele principale ale alimentației trebuie să fie menținerea stării de sănătate, furnizarea energiei necesare activităților fizice și intelectuale și creșterea și dezvoltarea armonioasă a organismului.” – a afirmat doamna Arina Cristea, farmacist.

Putem concluziona că adoptarea unei diete sănătoase nu înseamnă doar regim alimentar; reprezintă o metodă de a-ţi îmbunătăţi starea de sănătate. Și, la fel ca toate celelalte alegeri care au legătură cu calitatea vieții noastre, implementarea şi menținerea unei alimentații sănătoase trebuie făcută conştient de beneficiile pe care le aduce; de asemenea, este necesar să dăm dovadă de perseverenţă pe tot parcursul vieții.

Alegerile pe care le facem cu privire la ceea ce mâncăm astăzi, se vor reflecta în modul în care ne simțim mâine şi în viitor.

prof. Cristina Costache