Liceul Teoretic „DR. MIOARA MINCU”, autorizat prin OMECTS nr. 4352 / 06.06.2012, este parte a sistemului național de învățământ. Nivelul gimnazial este autorizat prin OME nr. 5637 / 24.08.2023. Fundația Umanistă „DR. MIOARA MINCU” are rol de finanțator și fondator.
Experimentele evolutive arată că selecția naturală se opune selecției sexuale
Selecția naturală poate inversa evoluția care are loc prin selecția sexuală, arată noi cercetări.
Studiul – condus de Universitatea din Exeter (Marea Britanie) și Universitatea Okayama (Japonia) – a examinat gândacii de făină cu coarne largi, ai căror masculi au mandibule exagerate, în timp ce femelele nu.
Gândacii masculi cu cele mai mari mandibule câștigă mai multe lupte și se împerechează cu mai multe femele – un exemplu de „selecție sexuală”, unde anumite caracteristici (cum ar fi coada unui păun mascul) îmbunătățesc succesul împerecherii.
Cu toate acestea, pentru a avea mandibule mai mari necesită un corp masculinizat (cap și gât mare) și un abdomen mai mic – care, pentru femele, limitează numărul de ouă pe care le pot purta. Un corp masculinizat nu este bun pentru femelă.
Cu toate acestea, selecția naturală îmbunătățită experimental vizează aceiași masculi favorizați de selecția sexuală și acest lucru are ca rezultat evoluția corpurilor mai puțin masculinizate și a femelelor de calitate mai bună.
În studiu, gândacii de făină cu coarne largi au fost expuși unui prădător numit gândacul asasin, care devorează masculii cu cele mai mari mandibule.
Prin eliminarea acestor masculi, prădarea a redus efectiv beneficiile selecției sexuale și acest lucru înseamnă că selecția naturală are un impact crescut.
După opt generații, femelele au produs cu aproximativ 20% mai mulți descendenți de-a lungul duratei de viață, comparativ cu un grup de control al gândacilor în care masculii cu coarne mari nu au fost îndepărtați prin prădare.
„Masculii și femelele din fiecare specie împărtășesc gene, dar în unele cazuri – inclusiv gândacii de făină cu coarne largi – genele bune pentru sexul feminin nu sunt întotdeauna ideale pentru cel masculin”, a spus profesorul David Hosken, de la Universitatea din Exeter.
„Vedem acest proces, cunoscut sub numele de conflict sexual intraloc, în întreaga lume naturală. De exemplu, oamenii împărtășesc genele șoldurilor – de care bărbații au nevoie pentru mers, iar femeile au nevoie atât pentru mers, cât și pentru naștere. Șoldurile optime pentru femei ar fi suficient de largi pentru a permite nașterea, în timp ce lățimea optimă a șoldului pentru bărbați este mai îngustă. Oamenii ajung la un fel de compromis evolutiv, în care nici bărbații, nici femeile nu obțin forma corpului care ar fi optimă pentru ei.”
Profesorul Hosken a adăugat: „Descoperirile noastre arată că selecția sexuală care favorizează masculii cu coarne mari duc la o formă a corpului femelei departe de a fi optimă.”
„Acest studiu ne ajută să înțelegem cele două aspecte care țin de războiul evolutiv, unul se referă la selecția naturală și la cea sexuală, iar celălalt are legătură cu forma corpului și caracteristicile împărțite între sexe”.
sursa: www.scitechdaily.com/evolutionary-experiments-show-natural-selection-opposes-sexual-selection/
traducere: prof. Raluca Brad