Cercetătorii Benjamin List şi David W.C. MacMillan au fost recompensaţi cu premiul Nobel pentru Chimie pe anul 2021, potrivit unui anunţ făcut de Goran K. Hansson, secretarul general al Academiei Regale de Ştiinţe din Suedia, relatează nobelprize.org.

Laureaţii din acest an au fost premiaţi pentru „dezvoltarea organocatalizei asimetrice”, a precizat Goran K. Hansson.

Potrivit nobelprize.org, Benjamin List și David MacMillan au dezvoltat un nou instrument precis pentru construcția moleculară: organocataliza. Acest lucru are un impact mare asupra cercetării farmaceutice și face chimia mai ecologică. În anul 2.000, Benjamin List și David MacMillan au dezvoltat independent unul de celălalt, un al treilea tip de cataliză. Se numește „organocataliză asimetrică” și se bazează pe molecule organice mici.

În 2020, premiul Nobel pentru Chimie a fost atribuit cercetătoarelor Emmanuelle Charpentier şi Jennifer A. Doudna pentru dezvoltarea unei metode de editare a genomului.

Sezonul premiilor Nobel din acest an a debutat luni, odată cu atribuirea premiului pentru Medicină, care a revenit cercetătorilor David Julius şi Ardem Patapoutian.

Marţi, premiul Nobel pentru Fizică a fost decernat cercetătorilor Syukuro Manabe, Klaus Hasselmann şi Giorgio Parisi, recompensaţi pentru studii ce au vizat sistemele fizice complexe.

După atribuirea premiului Nobel pentru Chimie, sezonul premiilor Nobel din 2021 va continua cu decernarea premiului pentru Literatură, pe 7 octombrie, şi a premiului pentru Pace, pe 8 octombrie. Totodată, premiul Riksbank Sveriges în Ştiinţe Economice, în Memoria lui Alfred Nobel, va fi anunţat în data de 11 octombrie.

 

sursa: https://www.edupedu.ro/premiul-nobel-pentru-chimie-2021-acordat-cercetatorilor-benjamin-list-si-david-w-c-macmillan/

 

prof. Raluca Brad