Pictura „Nudul singuratic ghemuit”, de Picasso, a fost descoperită cu ajutorul inteligenței artificiale sub o altă lucrare a artistului.

Când a pictat „Masa orbului” în anul 1903, Pablo Picasso a acoperit o altă lucrare. După mai bine de un secol, nudul unei femei a fost dezvăluit prin utilizarea inteligenței artificiale.

Lucrarea ascunsă a lui Picasso este acum accesibilă publicului datorită companiei Oxia Palus, fondată de neurologul Anthony Bourached și de fizicianul George Cann, doctoranzi în machine learning la University College London (UCL), care se ocupă de „aducerea la viață a lucrărilor pierdute”, potrivit unui comunicat de presă citat de CNN.

Cercetătorii de la University College London au recreat tabloul folosind un algoritm care a studiat zeci de picturi ale lui Picasso și care s-a antrenat în stilul artistului spaniol.

Supranumită „Nudul singuratic ghemuit”, lucrarea ascunsă a devenit o pictură în sine după ce a fost așezată pe o pânză, folosindu-se de tehnologia de printare 3D.

Atât „Nudul singuratic ghemuit”, cât și „Masa orbului” sunt picturi care corespund „Perioadei Albastre” din cariera lui Picasso, în care artistul a folosit preponderent tonuri de gri și verde, și doar ocazional culori calde.

„Una dintre cele mai importante pânze din Perioada Albastră a lui Picasso (n.r. Masa orbului), această lucrare este o remarcabilă reafirmare a sacramentului creștin – ritualul degustării pâinii și vinului pentru a evoca astfel carnea și sângele lui Hristos – în termeni contemporani.”, se menționează pe pagina Muzeului Metropolitan de Artă din New York.

„Nudul singuratic ghemuit” nu este primul tablou ascuns din Perioada Albastră a lui Picasso care a fost dezvăluit. În 2014, portretul unui bărbat cu barbă a fost descoperit, cu ajutorul imagisticii prin infraroșu, sub lucrarea „Camera albastră”, în care este reprezentată o femeie care se spală.

sursa: https://www.edupedu.ro/pictura-nudul-singuratic-ghemuit-de-picasso-descoperita-cu-ajutorul-inteligentei-artificiale-sub-o-alta-lucrare-a-artistului/

 

prof. Raluca Brad