La 30 Noiembrie este sărbătorit Sfântul Andrei, Cel Întâi chemat dintre apostoli si Ocrotitorul României. Sfântul Andrei este cel care a încreștinat teritoriul țării noastre cu mai mult de 2000 de ani în urmă și a botezat primii locuitori de pe țărmul Mării Negre și în Dobrogea.

Crucea pe care a fost răstignit Sfântul Andrei, în formă de X, este astăzi folosită în codul rutier ca un semn de avertizare, de oprire a mașinii, vehiculului, înaintea de încrucișarea unui drum, unei șosele cu o cale ferată. Atenție la primejdie/păcat și oprește-te înainte de a nu fi prea târziu!

La mulți ani cu sănătate tuturor celor care poartă numele Sfântului Andrei!

Numele este purtat de un număr mare dintre români este de origine grecească: Andreas – Andreia, care înseamnă „bărbăție, îndrăzneală” (de la aner, andros, „barbat”).

Tot în această zi este sărbătorit și Sfântul Andrei Șaguna, mitropolit ortodox al Transilvaniei, militant pentru drepturile ortodocșilor și ale românilor din Transilvania și fondator al Gimnaziului Românesc din Brașov  în anul 1850 și a peste 800 de școli confesionale pe tot întinsul Transilvaniei. Andrei Șaguna a fost de asemenea membru de onoare al Academiei Române.