Unsprezece elevi ai liceului nostru vor participa începând de astăzi, 24 Decembrie 2021, în proiectul educațional finanțat de Uniunea Europeană ”Girls Go Circular” implementat de rețeaua Junior Achievement în opt țări: Bulgaria, Grecia, Italia, Polonia, Portugalia, România, Serbia, Ungaria.

”Girls Go Circular” este un proiect pentru fete, în care sunt încurajați să participe și băieții. Proiectul se adresează elevilor cu vârsta cuprinsă între 14 și 18 ani și are ca obiectiv dezvoltarea competențelor digitale și antreprenoriale pentru o economie circulară. Acest concept prezintă un model de producție și consum care implică partajarea, reutilizarea, repararea, renovarea și reciclarea materialelor și produselor existente cât mai mult posibil, astfel că ciclul de viață al produselor este extins.

Proiectul propune opt module tematice, care pot fi parcurse pe o platformă de e-learning:

  1. Metalele și economia circulară
  2. Moda și economia circulară
  3. Regândirea materialelor plastice
  4. O economie circulară pentru smartphone-uri și dispozitive electronice
  5. Deșeurile electronice și economia circulară
  6. Robotica și economia circulară
  7. Combaterea schimbărilor climatice prin consumul circular
  8. Economia circulară a alimentelor în orașe

Participanții își vor aprofunda cunoștințele despre economia circulară, dobândind, în același timp, competențe digitale și antreprenoriale. Sub coordonarea profesorilor, elevii sunt implicați în activități practice, atât individuale, cât și de grup, având posibilitatea de a identifica soluții pentru marile provocări sociale și de mediu.

Elevii și profesorii pot accesa în mod gratuit activitățile digital-interactive, disponibile în limbile română și engleză. Fiecare elev participant își va crea propriul cont pentru a parcurge individual activitățile, la școală sau acasă, și va intra în posesia certificatului/certificatelor.

”Noi ne încurajăm elevii să facă parte din astfel de proiecte europene, considerând că participarea constituie un beneficiu pentru ei din mai multe  perspective. Vor afla informații noi într-un mod atractiv, interactive despre un concept al economiei de viitor și își pot exersa limba engleză dacă vor alege să parcurgă materialele în această limbă”, a subliniat Prof. Anca Grecu, Director al Liceul Teoretic ”Dr Mioara Mincu”. Participanții au oportunitatea de a accesa cursuri educaționale în format digital interactiv pe teme de actualitate, cu o durată mica de implementare, de 4-8 ore în total și, la final, primesc un certificat pentru fiecare modul tematic parcurs.

Pentru a intra în posesia cerificatului, este necesar ca după crearea conturilor, fiecare elev înscris să parcurgă cele două module obligatorii – Introducere în economia circulară și Eticheta și siguranța în online, cel puțin un modul tematic, la alegere, precum și formularul de feedback pentru elevi.

Activitățile din proiect se pot parcurge pâna pe data de 24 ianuarie 2022.

 Mai multe informații despre acest proiect se pot afla aici: https://www.jaromania.org/proiecte/girls-go-circular

Ramona Bandrabur