Liceul Teoretic „DR. MIOARA MINCU”, autorizat prin OMECTS nr. 4352 / 06.06.2012, este parte a sistemului național de învățământ. Nivelul gimnazial este autorizat prin OME nr. 5637 / 24.08.2023. Fundația Umanistă „DR. MIOARA MINCU” are rol de finanțator și fondator.
„Știința trebuie să fie partea centrală a Culturii Naționale”
Ziua Culturii Naţionale este marcată în fiecare an, începând din 2011, la 15 ianuarie, data aleasă fiind aceea a naşterii poetului naţional al românilor, Mihai Eminescu (1850-1889).
Cu această ocazie, prof. univ. dr. Daniel David, rectorul Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, președintele prin rotație al Consiliului Național al Rectorilor, doctor în psihologie, profesor asociat al unei școli din New York și director pentru cercetare al Institutului Albert Ellis din New York, a afirmat:
„Simplu spus, cultura este un ansamblu de valori (ce este bun/bine), norme (ce trebuie făcut să fie bun/bine) și axiome (legături între diverse valori/norme) psihosociale, civilizația realizându-se prin cultură în acțiune.
Cultura Națională se referă la acele valori / norme / axiome psihosociale care generează identitate, mai ales prin sensuri și semnificații care ne unesc ca națiune.
În aceste vremuri de pandemie, când națiunea noastră este mai degrabă dezbinată sub manipularea pseudoștiinței / nonștiinței, cu ocazia Zilei Culturii Naționale, vă invit să medităm un pic la vorbele savantului Emil Racoviță, fostul rector al Universității din Cluj: „A şti sau a nu şti, aceasta e întrebarea! Căci a nu şti înseamnă: superstiţii, egoism orb, concurenţă sălbatecă, neînţelegere, duşmănie, război, foamete, prăpăd. A şti înseamnă pentru omenire: organizare temeinică, activitate raţională, cooperatism, solidaritate, evoluţie pacinică. A şti înseamnă pentru om: a-ţi trăi timpul de «a fi» cu mulţumire şi a aştepta clipa de «a nu fi» cu seninătate”. Să alegem „a ști”, adică știința, care trebuie să devină partea centrală a culturii naționale!”
sursa: https://www.edupedu.ro/daniel-david-stiinta-trebuie-sa-fie-partea-centrala-a-culturii-nationale/
prof. Raluca Brad