Pentru a omagia 172 de ani de la nașterea marelui nostru poet, Mihai Eminescu, am creat un moment artistic original, în stilul Ubuntu. Termenul, folosit de triburile africane, înseamnă „I am because you are/I am because we are” , exprimând ideea că „eu sunt ceea ce sunt datorită a ceea ce suntem toți”.

Povestea spune că un antropolog care studia obiceiurile și tradițiile dintr-un trib african i-a provocat pe copiii comunității de acolo la un joc. Le-a așezat dulciuri într-un coș lângă un copac și le-a cerut, ca la startul lui, toți copiii să alerge spre copac, primul ajuns urmând să primească tot coșul. Însă copiii aliniați la start s-au prins de mâini și au alergat împreună spre țintă. Au ajuns, astfel, în același timp, și-au împărțit dulciurile și le-au mâncat bucuroși. Întrebați de ce nu au mers separat către coșul cu dulciuri, copiii au răspuns: „Ubuntu. Cum ar fi putut fiecare dintre noi să fie fericit dacă toți ceilalți ar fi fost triști?”

Am creat, prin această poveste, starea de fericire și de „împreună” în spiritul Ubuntu. Noi, cei prezenți, ne-am conectat unii cu alții și, totodata, cu înaintașii noștri, gândindu-ne că suntem toți copiii acestui popor și că Eminescu, în mod sigur, ar fi fost fericit, văzând cum un grup de adolescenți de 16 ani, ronțăind bomboane, s-au strâns să-i recite poeziile, așa cum știu ei, emoționați, pe sub maștile care le acopereau chipurile frumoase, stângaci, dar puternic interconectați.

Ceilalți copii și-au ales versurile preferate și le-au scris pe frunze multicolore, pe care apoi le-am lipit pe un copac, frumos desenat de colega mea, prof. Ariana Condruț, reconstituind , astfel, cu emoție și în nuanțe adolescentine, un tei sui-generis. Teiul versurilor eminesciene, unde stau împreună, una lângă alta, strofe din poeziile lui, care ne sunt atât de dragi.

prof. Daniela Copae