„Cărțile sunt fluturi cu care zburăm prin propria noastră minte, sub bolta uriaşă a țestei noastre. Niciun aparat de zbor nu te-a dus atât de departe.” Mircea Cărtărescu

Marți, 15 februarie 2022, ora 11.10.

Mi-am umplut brațele de cărți și am plecat la oră. Mă simțeam ca un ghiocel-vestitor al lecturii, emoționată de reacția copiilor. Priviri curioase din toate părțile. Ochii le alunecau pe titluri, mâinile căutau vesele ceva potrivit. Fiecare și-a ales, așa cum a simțit sau după denumiri deja știute. Au urmat 15 minute de liniște…o liniște exterioară care ascundea, ca o perdea vrăjită, povestea din mintea lor.
Copiilor le plac cărțile, au nevoie numai să-și creeze contexte potrivite de plonjare în ficțiune. Unii preferă să citească în singurătate, alții vor prieteni în jur, în timp ce explorează tărâmurile necunoscute din poveste. Momentul de lectură i-a liniștit, i-a apropiat mai mult, i-a conectat într-un mod inedit.
Cu ocazia Zilei Naționale a Lecturii, copiii noștri și-au rescris o linie de cod în creierul lor emoțional: la școală, e chiar plăcut să ai timp și pentru cărțile tale preferate.

Momentul de azi ar trebui să existe în fiecare zi, fără excepție.

prof. Daniela Copae