Anul Nou vietnamez se mai numește Tet, este cea mai mare sărbatoare din Vietnam și coincide cu Anul Nou chinezesc. Pentru mine inseamnă acasă.
În amintirea mea, Tet vine întotdeauna mai devreme decât de obicei, când piețele încep să se decoreze în spiritul Tet. Atmosfera este din ce în ce mai aglomerată. Sunt atât de multe lucruri de făcut, toată lumea este ocupată cu pregătirea cadourilor.

Mirosul de Tet este diferit în funcție de percepția fiecărei persoane. Sunt persoane care au spus că mirosul de Tet este mirosul de caise, piersici sau Kumquats. Alții simt că este mirosul de Banh Chung(o mâncare traditională vietnameză), pepene galben, șuncă sau carne congelata. După patru ani departe de Tet, e suficient să vezi că întotdeauna casa este cea mai liniștită.

Tet tradițional este unul dintre cele mai importante festivaluri din Vietnam. La fel ca țările occidentale care sărbătoresc Crăciunul și Revelionul, asemenea sărbatoresc și vietnamezii Tet tradițional de Anul Nou. Anul Nou Lunar cade, de obicei, între sfârșitul lunii ianuarie și se termină pe 7 februarie.

Pentru a pregăti importanta sărbătoare Tet dintr-un an, fiecare familie cumpără adesea o mulțime de lucruri noi, face curat în casă. În Anul Nou există și obiceiul de a vizita vecinii și prietenii. Este momentul în care copiii mici vor primi bani norocoși cu urări frumoase de la adulți. În prima dimineață a anului mergem la pagoda să ne rugăm pentru pace și sănătate.

Tet va rămâne în inima vietnamezului timp de generații.

 

by Mai (Diana) -10A