Liceul Teoretic ”Dr. Mioara Mincu” și cei 11 elevi ai noștri participanți la ediția 2021 a proiectului ”Girls Go Circular” implementat în România de Junior Achievement, și-au primit diplomele de participare.

La ediția din 2021 a proiectului european Girls Go Circular, peste 12.000 de profesori și elevi din toată țara au parcurs conținuturi specifice economiei circulare, adaptate învățării hibride. Prin intermediul activităților interactive și informațiilor de actualitate, participanții au dobândit cunoștințe și și-au dezvoltat abilități digitale și antreprenoriale pentru o economie durabilă. În total, din cele nouă țări din rețeaua Junior Achievement, au luat parte la proiect peste 26.000 de participanți.

Proiectul finanțat de Uniunea Europeană a fost adresat elevilor cu vârsta cuprinsă între 14 și 18 ani și a avut ca obiectiv dezvoltarea competențelor digitale și antreprenoriale pentru o economie circulară. Acest concept prezintă un model de producție și consum care implică partajarea, reutilizarea, repararea, renovarea și reciclarea materialelor și produselor existente cât mai mult posibil, astfel că ciclul de viață al produselor este extins.

”Experiența pe care am avut-o cu proiectul „Girls Go Circular” a fost una grozavă”, ne spune Rebeca, una dintre elevele noastre participante la acest proiect.

”Am învățat lucruri noi pe care abia astept să le pun în practică în viitorul apropiat. Am avut de completat 2 module obligatorii, cu privire la introducerea în siguranța și eticheta online și introducerea în economia circulară, ambele foarte interesante și de mare folos. De asemenea, pentru a putea completa cursul, am avut de ales un modul tematic dintr-o lista de opt teme. Eu am ales să parcurg toate modulele pentru că au fost extrem de atrăgător concepute și m-au ajutat să înțeleg mai multe despre cum am putea ajuta această planetă. Modulele tematice au fost:

  • Metalele și economia circulară
  • Moda și economia circulară
  • Regândirea materialelor plastice
  • O economie circulară pentru smartphone-uri și dispozitive electronice
  • Deșeurile electronice și economia circulară
  • Robotica și economia circulară
  • Combaterea schimbărilor climatice prin consumul circular
  • Economia circulară a alimentelor în orașe

Deși nu sunt o persoană căreia să îi placă să facă cursuri în mediul online, acest curs pot spune că m-a uimit și m-a atras, pentru că nu a fost făcut să fie plictisitor. Am avut video-clipuri foarte captivante, cantitatea de informație livrată a fost condensată și relevantă, iar la fiecare final de modul am avut un mic quiz de verificare.

Mi-a făcut plăcere să fac parte din acest proiect, mai ales pentru faptul că am adunat foarte multe cunoștiințe noi pe abia aștept să le pun în practică. Le recomand tuturor adolescențiilor să se înscrie în asemenea proiecte. Sunt sigură că o să le placă!”

În baza cunoștințele acumulate în cadrul proiectului, elevii noștri vor propune proiecte de promovare a conceptului de economie circulară.

Ramona Bandrabur