Prof. Univ. Dr. Alexandru Ioan Mincu, Președintele Consiliului de Administratie Liceul Teoretic „Dr. Mioara Mincu” si Școala Postliceală Sanitară „Carol Davila” le urează azi, 12 mai 2022, Asistenților Medicali:
”La Mulți Ani Dragi Asistenți Medicali ! Astăzi sărbătorim în intreaga lume Ziua Internațională a Asistenților Medicali ! Voi aveți grija de noi în fiecare zi a anului! Vă mulțumim și vă respectăm pentru că Sănătatea noastră e pe mâinile voastre.
Sănătatea Lumii este în inimile și pe mâinile voastre!”

Astăzi întreaga lume sărbătorește Ziua Internațională a Asistentului Medical. Această zi a fost aleasă în memoria  precursoarei serviciului sanitar modern, Florance Nightingale, a cărei zi de naștere a fost 12 mai (n. 12 mai 1820 – d. 13 august 1910).

Prin talentul său organizatoric, Florance Nightingale este cea care a înființat în secolul XIX instituția spitalului care să ofere tratamente adecvate pacienților și șă asigure persoane calificate care să îngrijească bolnavi. Contribuția ei a fost esențială în perioada războiului din Crimeea, când soldații britanici răniți în război aveau nu aveau condiții de îngrijire în spitale. Ea și-a dedicat întreaga sa viață ajutorării bolnavilor din spitale și a elaborat sistemul de conducere a statisticilor medicale.

În cartea Notes on Nursing (Observații privind îngrijirea bolnavilor) Florance Nightingale a elaborat o ierarhie revoluționară pentru acele timpuri, privind igiena, hrana, iluminatul încăperilor și îngrijirea sugarilor.

Sursa: https://ro.wikipedia.org/wiki/Florence_Nightingale

Ramona Bandrabur