Liceul Teoretic „DR. MIOARA MINCU”, autorizat prin OMECTS nr. 4352 / 06.06.2012, este parte a sistemului național de învățământ. Nivelul gimnazial este autorizat prin OME nr. 5637 / 24.08.2023. Fundația Umanistă „DR. MIOARA MINCU” are rol de finanțator și fondator.
Ziua Asistentului Medical: Respect pentru o profesie de viitor
Situatia asistentei medicale din tara noastra a intrat intr-o zona de risc sanitar pe fondul unui proces accentuat de imbatranire a populatiei Romaniei, precum si al migratiei in strainatate a personalului medical calificat. Aceasta este principala tema discutata in cadrul Conferintei Comunitatii Medicale „Asistentul Medical – de la formare la angajare” organizata joi – 12 mai 2022 de Scoala Postliceala Sanitara „Carol Davila”, cu ocazia Zilei Internationale a Asistentilor Medicali.
Evenimentul reuneste participanti din domeniul medical, reprezentanti ai unitatilor sanitare de stat si private, SABIF (Serviciul de Ambulanta Bucuresti-Ilfov), Directia de Sanatate Publica, medici, asistenti medicali, reprezentanti ai lanturilor de farmacii si clinicilor de recuperare medicala, cadre didactice ale scolilor sanitare.
Sistemul medical romanesc are o nevoie stringenta de a forma 50.000 de asistenti medicali, se arata in studiul Frames Media, lansat la initiativa Scolii Postliceale Sanitare „Carol Davila” si a Liceului Teoretic „Dr. Mioara Mincu” in saptamana dedicata Asistentilor Medicali din intreaga lume.
„Viitorul Romaniei depinde nu doar de dinamica business-ului, de investitiile din fonduri UE, de digitalizare si robotizare. Depinde de oameni, de sanatatea lor, de modul in care ne vom preocupa de batranii nostri. In conditiile in care, in numai cativa ani, vom inregistra un adevarat soc social si economic, odata cu iesirea la pensie a peste 1,8 milioane de romani, generatia „decreteilor”, trebuie sa fim constienti si sa ne pregatim pentru acest moment crucial in starea natiunii. Asistenta medicala reprezinta un target de prima necesitate, iar pregatirea asistentilor medicali este una dintre misiunile prioritare pentru statul roman”, afirma Adrian Negrescu, Presedinte Frames Media, care a prezentat studiul referitor la Sistemul medical romanesc in cadrul evenimentului.
Nevoia de personal din clinici, din spitale, din cabinetele medicale din tara este uriasa si va creste semnificativ in urmatorii ani, pe masura accentuarii imbatranirii populatiei.
„Chiar daca numarul angajatilor pregatiti de noi si de alte institutii a crescut in ultimii ani, observam ca, pe fondul migratiei, multe dintre domeniile sanitare se confrunta cu o criza acuta de personal. Astfel, raportandu-ne la nivelul populatiei, mai avem nevoie de cel putin 50.000 de asistenti medicali”, declara prof. Aurelia Sova, directorul Scolii Postliceale Sanitare „Carol Davila”.
Realizarea unui plan national coerent de pregatire in zona asistentei medicale este o necesitate de baza
„Asistentul medical este un Om Bun Educat si la randul sau un Educator pentru Sanatate pentru comunitate. Un act educational de calitate si responsabil presupune orientarea spre cariera si formarea viitorilor asistenti medicali pentru a deveni agenti de schimbare capabili sa poarte pe umeri trecerea sistemului de sanatate din Romania la standarde europene in urmatorii 25 de ani. Pentru a fi cu adevarat de succes, acest proces de formare incepe inca de pe bancile scolii si ale liceului. Sanatatea si educatia nu sunt numai drepturi, dar si obligatii atat la nivel de societate, dar mai ales ca optiune individuala. Ambele ne sunt foarte valoroase si sunt foarte departe de a fi gratuite – as spune ca sunt cele mai importante dimensiuni unde nu trebuie sa acceptam compromisuri!”, sustine prof. univ. dr. Alexandru Ioan Mincu, Presedinte al Consiliului de Administratie al Scolii Postliceale Sanitare „Carol Davila” si al Liceului Teoretic „Dr. Mioara Mincu.
Potrivit datelor Eurostat, in pofida cresterii numarului de angajati in ultimul deceniu, numarul de medici si asistenti medicali ramane cu mult sub mediile UE.
In 2019, existau 3,2 medici practicanti la 1 000 de locuitori, acest raport fiind unul dintre cele mai scazute din UE (media UE fiind de 3,9) si 7,5 asistenti medicali la 1 000 de locuitori (media UE fiind de 8,4).
Potrivit „Studiului privind situatia asistentilor medicali din unitatile sanitare publice din Romania”, realizat de Centrul de Cercetare si Dezvoltare Sociala „Solidaritatea”, in ultimii 23 de ani numarul asistentilor medicali a scazut cu 25%, in timp ce numarul pacientilor a crescut cu 12%.
„Asistentii medicali sunt membri importanti ai echipei medicale multidisciplinare. Sunt profesionistii care raspund nevoilor speciale ale pacientilor, familiilor acestora si echipei medicale. Sunt peste tot, in sectiile de terapie intensiva, in serviciile de triaj, in ambulante, in cabinete si centre medicale, in medicina primara si in comunitate. Tot asistentii medicali sunt cei care petrec cel mai mult timp cu pacientii. In esenta, cu obiectivitate afirm ca asistentii medicali sunt rotitele vitale fara de care un sistem de sanatate nu poate functiona!”, afirma asist. univ. dr. Carmen Mazilu, presedintele Ordinului Asistentilor Medicali Generalisti, Moaselor si Asistentilor Medicali din Romania – filiala Bucuresti.
Numarul asistentilor medicali plecati la munca in strainatate este estimat la cifra de 100.000, Romania fiind probabil cel mai mare furnizor de asistenti medicali de pe piata muncii europene, in conditiile in care sistemul romanesc public de sanatate se confrunta cu cel mai mare deficit de asistenti medicali de pana acum.
Prof. Aurelia Sova, directorul Scolii Postliceale Sanitare „Carol Davila” declara: „In Romania exista o legatura directa intre scaderea activitatii profesionale si problemele de sanatate, astfel ca urmatorii ani vor aduce un numar din ce in ce mai mare de pacienti in clinicile medicale. Dincolo de medici, nevoia de asistenti medicali pe diverse specialitati va fi una fara precedent.”
Un raport al International Council of Nurses (Consiliul International al Asistentilor – ICN) arata ca pandemia de COVID-19 a inrautatit situatia fortei de munca globale in ce priveste asistenta medicala. Raportul sugereaza ca va fi nevoie de 13 milioane de asistenti medicali pentru a acoperi deficitul global in urmatorii 10 ani, echivalentul a aproape jumatate din forta de munca actuala, de 27 de milioane.
De aceea, este esential ca guvernele tuturor tarilor sa actioneze acum pentru imbunatatirea retentiei asistentilor medicali, in conditiile in care aceasta este o profesie sigura de viitor, o profesie bazata pe intelegerea si valorificarea stiintei in tratarea, prevenirea si imbunatatirea vietii semenilor. Investitiile, cresterea salariilor, imbunatatirea conditiilor si strategiile de retentie nu pot fi negociabile, daca vrem sa ne salvam sistemele de sanatate.
Despre Scoala Postliceala Sanitara „Carol Davila”
Scoala Postliceala Sanitara „Carol Davila” din Bucuresti este cea mai mare institutie de invatamant preuniversitar sanitar particular din Romania, infiintata in anul 1990, de dr. Mioara Mincu, personalitate marcanta a lumii medicale.Cu o experienta de 32 de ani in domeniul Educatiei pentru Sanatate, Scoala Postliceala Sanitara „Carol Davila” pregateste asistenti medicali pentru trei calificari: Asistent Medical Generalist, Asistent Medical de Farmacie si Asistent Medical de Balneofiziokinetoterapie si Recuperare. Certificatul de absolvire este eligibil international.
Material realizat de Raluca Brad și Ramona Bandrabur