În Liceului Teoretic ”Dr. Mioara Mincu” activitățile de învățare se împletesc cu cele sportive, pentru a le asigura elevilor noștri o dezvoltare armonioasă la vârsta adolescenței. Înotul este un sport care oferă multe beneficii, de aceea le-am facilitat elevilor noștri care au optat pentru acest sport între activitățile opționale, accesul la bazinul de înot World Class Titan. În grupe de câte opt, sub supravegherea a doi antrenori, elevii noștri au început în luna mai lecțiile de inițiere, care vor continua și pe parcursul lunii iunie.
 
Pe site-ul World Class am găsit cele mai importante beneficii ale înotului, pe care vi-l prezentăm
Top 10 beneficii uimitoare ale înotului

Iată 10 dintre beneficiile mai puțin evidente ale înotului:

  1. Înotul îmbunătățește viața socială socială

Înotul este un sport social. Înotătorii de toate vârstele pot participa la cursuri de înot împreună, sau se pot antrena în apă împreună. Un studiu a arătat că exercițiile și socializarea duc la îmbunătățirea sănătății mintale. Participanții la studiu au avut niveluri mai scăzute de anxietate și depresie decât au avut colegii lor.

  1. Înotul te învață să fii orientat spre obiective

Înotătorii devin orientați spre obiective în viața lor personală și profesională. Înotul oferă copiilor și adulților un scop pentru care depun eforturi. Indiferent dacă este un salt în piscină, îmbunătățirea timpului unei ture de bazin sau recuperarea după o accidentare, stabilirea obiectivelor și atingerea acestora este crucială. Abilitățile pe care înotătorii le învață la piscină pentru a realiza și atinge astfel de obiective sunt abilități care pot fi folosite și în viața de zi cu zi.

  1. Copiii care înoată devin adulți activi

Înotul este o activitate importantă pentru a ajuta la combaterea ratelor obezității infantile și este, de asemenea, distractivă. Înotul are toate cele trei elemente ale activității fizice recomandate pentru a menține copiii sănătoși: rezistență, forță și flexibilitate. Înotul oferă copiilor instrumentele, abilitățile și dedicarea pentru a menține o viață mai sănătoasă ca adulți.

  1. Înotul te face mai inteligent

Înotul îmbunătățește funcția cognitivă și abilitățile de gândire, aspect benefic care te ajută la școală și job, dar și pe măsură ce înaintăm în vârstă. Exercițiile fizice regulate reduc inflamația și rezistența la insulină din creier, ceea ce favorizează creșterea de noi celule cerebrale. Înotul îmbunătățește, de asemenea, starea de spirit, reduce anxietatea și stresul, ceea ce crește capacitatea creierului de a gândi mai eficient.

  1. Înotul te învață abilități de consolidare a echipei

Înotătorii învață să lucreze împreună, să se încurajeze reciproc, să comunice și să devină lideri. Toate aceste abilități se traduc în lideri eficienți la vârsta adultă. Abilitățile de formare a echipelor încurajează colaborarea, orientarea spre obiective, inspirația, dezvoltarea strategiei și coordonarea, toate acestea ducând la cariere și relații profesionale de succes.

  1. Înotul arde mai multe calorii decât joggingul

Ca toate tipurile de exerciții cardiovasculare, înotul arde calorii și poate ajuta la pierderea în greutate. În comparație cu mersul și alergarea, înaintarea prin apă creează rezistență, obligându-te să-ți folosești mușchii mai mult. Poți arde mai multe calorii în ture de înot, decât în ture de alergat. Doar 30 de minute de înot bras pot arde 367 calorii în timp ce stilul liber de înot arde aproximativ 404 calorii. Compară asta cu cele 100 de calorii pierdute în 30 de minute de mers vioi sau 300 de calorii pentru 30 de minute de alergate cu o viteză de 6 kilometri pe oră.

  1. Înotul încetinește procesul de îmbătrânire

Nu există nicio pastilă secretă pentru a trăi mai mult, dar piscina este ca fântâna tinereții. Înotul regulat poate întârzia efectele îmbătrânirii prin reducerea tensiunii arteriale, creșterea masei musculare, îmbunătățirea oxigenului și a fluxului sanguin către creier și creșterea sănătății cardiovasculare. Înotul poate îmbunătăți, de asemenea, forța fizică și echilibrul la vârstnici. Persoanele vârstnice care suferă de dureri articulare pot practica înotul pentru a crește flexibilitatea și pentru a reduce inflamația articulațiilor.

  1. Înotul este benefic pentru persoanele care suferă de astm

Înotul este excelent pentru persoanele care suferă de afecțiuni pulmonare cronice, cum ar fi astmul. Pacienții cu astm bronșic, pot întâmpina probleme deoarece pierderea de căldură și umiditate în tuburile bronșice determină contractarea tuburilor. Acest lucru se întâmplă când aerul este uscat și/sau rece afară. Înotul este cel mai bun exercițiu pentru pacienții cu astm bronșic deoarece umiditatea din apă înlocuiește umiditatea expulzată în timpul respirației puternice.

  1. Înotătorii sunt mai încrezători

Înotul este un sport care generează încredere. Dovezile dintr-un studiu în curs de desfășurare de la Universitatea Griffith din Australia au arătat că tinerii înotători sunt mai încrezători decât colegii lor care nu înoată. Acest lucru este valabil și pentru înotătorii adulți competitivi și necompetitivi.

  1. Echipament minim

Înotul este unul dintre cele mai bune sporturi, deoarece necesită echipament minim! Te poți antrena doar cu costum de baie, cască de înot și ochelari de protecție! Niciodată nu este prea devreme sau prea târziu pentru a începe să înoți. Distreaza-te! Viața, sănătatea și bunăstarea ta depind de asta.

La World Class atât copiii cât și adulții își descoperă și își cultivă pasiunea pentru înot! Dacă dorești să înveți să înoți sau să îți îmbunătățești stilul, alege pachetele noastre de antrenanente personale la piscină. Alege clasa de înot potrivită pentru tine, fie că ești sau nu membru World Class!

Sursa: https://www.swimmingworldmagazine.com/news/10-hidden-benefits-swimming/

Ramona Bandrabur