Sărbătoarea Rusaliilor, care în tradiția Ortodoxă reprezintă prăznuirea Pogorârii Duhului Sfânt asupra Apostolilor și totodată întemeierea Bisericii, se prăznuiește anul acesta în zilele de 12 și 13 iunie. Cea de-a doua zi a Rusaliilor, a Sfintei Treimi, este zi liberă pentru români, pentru a se putea bucura în biserică și în familie de semnificația acestei sărbători.

Duminica Cincizecimii sau a Pogorârii Sfântului Duh, numită în popor și Duminica mare, este sărbătoarea anuală a pogorârii Sfantului Duh peste Sfinții Apostoli. Ea cade totdeauna la 10 zile după Înălțare, sau la 50 de zile după Paști, când a avut loc evenimentul Învierii și când evreii își serbau și ei praznicul. E totodată sărbătoarea întemeierii Bisericii creștine, căci în aceeași zi, în urma cuvântării însuflețite a Sfântului Apostol Petru, s-au convertit la creștinism circa 3.000 de suflete, care au alcătuit cea dintâi comunitate creștină din Ierusalim (Fapte II, 41), nucleul Bisericii de mai târziu.

Rusaliile sunt cea mai veche sărbătoare creștină împreună cu cea a Paștilor, fiind prăznuită încă din vremea Sfinților Apostoli, ca o încreștinare a sărbătorii iudaice corespunzătoare. Despre ea amintesc și Sf. Apostol Pavel (1 Cor. XVI, 8) și Sf. Luca (Fapte XX, 16). E numărată și în Constituțiile Apostolice, printre sărbătorile în care sclavii se cuvine să fie eliberați de muncile obișnuite.

Nu numai ca vechime, ci și ca importanță, sărbătoarea Rusaliilor vine îndată după Paști.

Ramona Bandrabur

Sursa: www.crestinortodox.ro