Clubul nostru de Antreprenoriat a demarat în forță! Elevii Liceului Teoretic „Dr. Mioara Mincu“ au avut la începutul acestei săptămâni primul contact cu incubatorul de idei de afaceri „Social Impact Awardׅ“, participând, în calitate de invitați, la finala competiției de anul acesta. Această oportunitate vine în contextul în care mai mult de jumătate din elevii liceului nostru sunt înscriși la clubul de antreprenoriat al liceului „Start-up Junior. Lead-ul în comunitate“, ca urmare a cererii și a identificării pasiunii lor.

În cadrul acestui program educațional-aplicativ dezvoltat de liceul nostru, tinerii care își doresc să contribuie prin inițiative specifice la ameliorarea unor probleme sociale vor învăța cum să își dezvolte ideile și să găsească soluții la nevoile dintr-o piață a muncii în dezvoltare. Clubul vizează învățarea etapizată și aplicată pe ideile participanților a unor abilități specifice de antreprenoriat. Ne propunem ca la finalul anului să selectăm cele mai bune idei de business pe care să le și înscriem la competiția națională și internațională de idei de afaceri „Social Impact Award“. În cadrul evenimentului de finală a competiției din acest an, elevii noștri au putut vedea cum reprezentanții echipelor care și-au înscris ideile lor de business în proiect și-au susținut cauza de a obține resurse financiare, în fața unui juriu format din antreprenori de succes. Premiile oferite în cadrul competiției au fost motivante, în valoare de 10.000 €.

Le-am creat această experiență elevilor noștri pentru a-i motiva să-și dezvolte propriile idei, iar anul viitor vor avea oportunitatea să își înscrie propriile proiecte în incubator. Pentru a se număra printre câștigătorii premiilor, elevii se vor pregăti în cadrul clubului de antreprenoriat. Trainerul lor, Florina Nănescu a fost finalista competiței „Social Impact Award“ în 2017, când a participat cu ideea de proiect „Ancora – start în cariera copiilor din centrele de plasament“. Copiii vor beneficia de tot entuziasmul și experiența Florinei, pentru a-și pregăti și a-și susține cu succes proiectele lor de business.

„Social Impact Award“ este o competiție de idei pentru tinerii care vor să producă o schimbare în societate, într-un mod constructiv. Misiunea proiectului este promovarea antreprenoriatului social în rândul tinerilor din Europa Centrală și Europa de Est. Se adresează tinerilor cu vârsta cuprinsă între 14 și 30 de ani, care își doresc să rezolve problemele sociale într-un mod inovativ, inițiind proiecte sau chiar organizații. Proiectul SIA s-a născut la finalul anului 2008, din ideea unui profesor de la Facultatea de Antreprenoriat de la Viena University. De-a lungul timpului, proiectul s-a extins în 18 țări și va ajunge, probabil, în 40 – 45 de țări pe patru continente, în următorii 3 – 4 ani.

       

Florina Nănescu

Ramona Bandrabur